“Fără el, Sabin nu mai poate intra în mare” – așa descrie o familie experiența descoperirii pe litoral a scaunului flotabil, un dispozitiv care permite oamenilor în scaun cu rotile să se bucure, ajutați de însoțitori sau de voluntari, de apa mării și diverse sporturi nautice și care, în această vară, poate fi găsit pe opt plaje de pe litoralul românesc.
În vreme ce subiectul accesibilității pe plaje este din ce în ce mai discutat pe plan internațional, iar țări precum Grecia și Australia investesc milioane de euro în plaje accesibile și dezbat protejarea lor prin lege, pe litoralul românesc, accesibilizarea este făcută prin eforturile societății civile, cu investiții din mediul privat: În 2023, 4 plaje de pe litoralul românesc aveau scaune flotabile pentru persoanele cu dizabilități, dar numărul acestora s-a dublat în acest an.
Aceste scaune au apărut pentru prima oară pe litoral în 2017, în cadrul proiectului “Plajă și mare pentru TOȚI”, al Asociației Împreună pentru Viitor Constanța (ÎPV), care a dotat o plaja Pupa, de la intrarea în Mamaia, cu trei astfel de scaune, ajutată de investitori privați din mai multe părți ale țării.
În vara lui 2023, când proiectul a fost explicat de către RFI și G4Media, în cadrul ENTR, ÎPV reușise să aducă scaune pe patru plaje de pe litoral – în ultimul an, numărul plajelor accesibile s-a dublat, dar și capacitatea lor a crescut.
Plaje accesibiliate în 2024:
- Plaja Ancuței, Năvodari
- ZooM Beach, Constanța
- MaNo Beach, Mamaia
- Plaja ZET, Eforie Nord
- Tabăra de copii, Eforie Sud
- Plaja Racada, Costinești
- Palas Beach, Venus
- Plaja Adras, Saturn
- Citește și “VIDEO REPORTAJ Patru plaje din România au scaune flotabile pentru persoane cu dizabilități/ Prin comparație, grecii amenajează sute de rampe mecanice de acces la apă”.
Spre exemplu, plaja Mano, din Mamaia, vizitată de reporterii Info Sud-Est, dispune acum de 3 scaune flotabile.
Această creștere rapidă se datorează, în mare măsură, colaborării cu ONG-ul Caiac SMile, care a început anul acesta, au explicat reprezentanții Împreună Pentru Viitor, la cererea Info Sud-Est.
Caiac SMile a achiziționat, cu ajutorul partenerilor din mediul privat, 15 scaune flotabile a câte 2.000 de euro bucata, dintre care 10 au fost deja aduse pe plajele din Constanța, în vreme ce următoarele 5 vor ajunge în viitorul apropiat, explică Ionuț Stancovici, președintele Caiac SMile.
Ionuț Stancovici consideră scaunele flotabile nu doar un pas înainte, ci chiar o alternativă ce prezintă multe avantaje față de rampele de acces din Grecia, care au intrat în atenția presei internaționale în vara lui 2023, deoarece ele nu doar facilitează accesul în apă, ci pot fi folosite pentru diverse activități și sporturi nautice.
Mare parte din activitatea Caiac SMile din ultimii ani s-a concentrat pe a oferi oamenilor cu dizabilități posibilitatea de a practica diverse sporturi cu echipamente adaptate la nevoile lor, prin proiecte naționale precum “Și oamenii cu dizabilități își doresc să schieze” “și “Spre normalitate în caiace adaptate”.
La fel este cazul și pe litoral, explică Ionuț Stancovici – voluntarii de la Împreună pentru viitor, sau “fetele de la Constanța”, după cum le numește el, gestionează scaunele flotabile, în vreme ce Caiac SMile îi ajută pe beneficiari în Eforie Sud să le folosească și să practice diverse sporturi de apă, cu ajutorul echipamentelor adaptate.
În ciuda progresului realizat, proiectul se confruntă cu unele dintre aceleași provocări ca până acum. Deși numărul total de plaje accesibile s-a dublat, unele dintre plajele din anii trecuți nu au putut participa și în acest an, după cum explică Mihaela Căruțașu, președintele ÎPV,
Plajele respective, adaugă ea, “nu au mai fost licitate” în acest an – asta în condițiile în care succesul proiectului depinde de colaborarea cu administratorii plajelor, care trebuie să asigure, de la an la an, rampele, potecile de acces, toalete și alte elemente de infrastructură fără de care scaunele ar fi imposibil de utilizat.
Reacția comunității
În ciuda piedicilor, scaunele flotabile au atras atenție și laude în spațiul online, atât de la activiști cât și de la persoane cu dizabilități active pe rețelele sociale.
Un exemplu bun în acest sens este cel al lui Omar, un tânăr de 23 de ani din Constanța care a trăit aproape toată viața în scaunul cu rotile și care de câteva luni militează online pentru drepturile persoanelor cu dizabilități.
Unul din scopurile principale ale lui Omar este de a atrage atenția autorităților asupra exemplelor de bună practică și își dorește “orașe mai accesibile și oameni mai empatici cu persoanele cu dizabilități”, a explicat tânărul într-un interviu realizat în cadrul proiectului ENTR.
Omar și-a folosit contul de Tiktok care a strâns până acum peste 200.000 de reacții pentru a promova aceste demersuri și, deși nu poate folosi personal scaunele flotabile, le consideră un prim pas important în accesibilizarea litoralului românesc și o dovadă a faptului că nivelul de conștientizare despre nevoia de locuri publice accesibile persoanelor cu dizabilități este în creștere, a explicat el pentru ISE.
@homar.mustafa
- “Din cauza bolii oaselor de sticlă, ar fi fost riscant transferul de pe scaunul meu pe cel flotabil. Totuși, am observat alte persoane cu dizabilități care s-au bucurat din plin de această experiență. Se deplasau, asistați, fără ca roțile scaunului să se blocheze în nisip și se bucurau de apa mării și soare fără să fie nevoiți să depună efort fizic”.
Omar nu este singurul activist care a remarcat extinderea proiectului “Plajă și mare pentru toți” – scaunele flotabile au atras mii de vizualizări și reacții în ultimele luni pe rețelele sociale, atât prin intermediul postărilor voluntarilor Caiac Smile, din Eforie Sud, cât și prin mărturiile directe ale beneficiarilor.
În orice caz, Omar ține să amintească că la capitolul accesibilizării, România este “în urmă față de alte țări europene” și a dat exemplul Greciei în cazul condițiilor de pe litoral. Printre soluțiile înaintate de tânăr se numără campaniile de conștientizare “cu privire la importanța accesibilității în toate aspectele vieții de zi cu zi” și oferirea de antrenament specializat pentru angajații din domeniul turismului și serviciilor publice privind modul de a asista persoanele cu dizabilități.
Integrarea persoanelor cu dizabilități, adaugă Omar, este de asemenea un factor important, motiv pentru care accesul la tehnologie asistivă, oportunități de telemuncă și programe de mentorat atât pentru angajații cu dizabilități cât și pentru angajatori sunt opțiuni care trebuie luate în seamă.
Ce urmează
Reprezentanții Asociației Împreună pentru Viitor Constanța se declară optimiști față de viitorul proiectului, în urma feedback-ului pe care îl numesc “copleșitor de pozitiv”, însă au ales să nu ofere mai multe detalii, “până nu avem planuri concrete”.
Pe de altă parte, Caiac SMile plănuiește deja o serie de noi proiecte pentru viitorul apropiat, printre care se numără dotarea mai multor sanatorii din județul Constanța cu covoare speciale care să faciliteze accesul la apă al persoanelor în scaune cu rotile, conform lui Ionuț Stancovici.
- “Luăm 500 de metri de covor din Iași… Vom face asta peste tot: la Techirghiol, în Eforie, Saturn, unde este nevoie”, a specificat președintele Caiac SMile.
De asemenea, asociația a luat legătura cu autoritățile din Eforie în vederea amenajării unei plaje dedicate persoanelor cu dizabilități, pe care speră să o deschidă publicului în 2025, mai susține Ionuț Stancovici.
Planurile pentru această plajă includ facilități pentru nevăzători și spații de joacă pentru copiii cu autism și cu sindromul Down.
Pe scurt, “vreau ca toată lumea să se bucure de plajă așa cum mă bucur și eu”, încheie Ionuț Stancovici.
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții: