VORBE DE AUR. De ce se bat partidele extremiste să conducă o Uniune Europeană care “vrea să ne omoare, să ne fie frică și să ne bage în război”

Ilustrație: Delia Dascălu
Ilustrație: Delia Dascălu

”UE vrea să ne omoare”. ”UE vrea să ne fie frică, ca să ne controleze”. ”UE vrea să mâncăm gândaci”. ”UE ne strică familia tradițională și ne bagă pe gât gay”. ”UE vrea să ne bage în război”. Sunt printre cele mai rulate fake-news-uri despre comunitatea europeană rostogolite de partidele extremiste AUR și S.O.S România pe rețelele de socializare. 

Cei care ventilează frecvent retorica anti-UE sunt chiar candidați la alegerile europarlamentare din 9 iunie. Ei schimonosesc, ridiculizează și trunchiază conținutul unor teme de pe agenda de la Bruxelles, pentru a puncta în ochii unui electorat ușor de manipulat. 

Poate cei mai vocali politicieni anti-UE sunt chiar locomotivele celor două partide extremiste: Cristian Terheș, care nu e membru AUR, dar deschide lista partidului, și Diana Iovanovici Șoșoacă, care conduce S.O.S și deschide lista formațiunii politice. 

De ce vor să conducă UE niște oameni care ne spun în fiecare zi cât de nocivă e uniunea pentru cetățenii ei? 

Cui folosesc ura și frica de UE, promovate de politicieni care aspiră exact la locul pe care îl demolează din vorbe?

O analiză Info Sud-Est inventariază expresiile și ideile despre UE cele mai prezente în pozițiile publice adoptate de candidații partidelor extremiste românești la europarlamentare.

Articolul face parte dintr-o serie jurnalistică realizată în cadrul proiectului Expanding Production of Independent Content (EPIC), coordonat de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) cu sprijinul financiar al Internews.

În primele episoade am explicat de ce AUR și S.O.S România sunt partide extremiste și am arătat cum justifică mai mulți candidați la europarlamentare dubla măsură atunci când vine vorba de ”globaliști”, corporații și averile pe care unii din ei le fac cu ”oculta mondială”. Vezi materialele aici, aici și aici.

”Putin detestă Uniunea Europeană. UE este în centrul propagandei rusești, loc al pierzaniei, o Gayropă care legalizează pedofilia”

”Discursul anti-UE îi este în primul rând util Rusiei”, explică jurnalistul Cătălin Gomboș de la publicația Veridica, specializată în monitorizarea, analiza și demontarea campaniilor de fake news, dezinformare și manipulare din Europa Centrală și de Est.

De la stânga la dreapta: Marian Voicu, Marin Gherman și Cătălin Gomboș, o parte din echipa Veridica.

”Putin detestă Uniunea Europeană, care e construită pe valori incompatibile cu dictatura sa, valori ale căror răspândire printre ruși, sau chiar printre restul țărilor ex-sovietice, i-ar amenința puterea”, mai explică Gomboș. 

Pe de altă parte, întreținerea unei frici permanente și a unui dușman străin declanșează în electorat nevoia de siguranță, de stabilitate, de revenire la „vremurile de aur”, așa cum sunt percepute deceniile de dictatură comuniste, arată istoricul Florin Anghel, profesor la Facultatea de Istorie și Științe Politice de la Universitatea ”Ovidius” din Constanța.  

”Extremiștii promit lege, promit ordine, promit liniște. În plus, AUR și SOS România mai promit și revenirea la tradiție. Cei vinovați de nereușitele proiectelor și ambițiilor naționale și politice sunt străinii”, mai arată Anghel.

Istoricul Florin Anghel (sursa foto: Arhivă personală)

Diana Șoșoacă este ventilatorul cel mai eficient și vocal al propagandei ruse în România, care reciclează și adaptează toate narativele Kremlinului. Ea nu a ezitat nici să învinovățească Ucraina și Occidentul pentru agresiunea rusească, justificând astfel invazia.  

În martie, ea a afirmat chiar că Rusia este, de fapt, “provocată din toate părțile” și că NATO are deja trupe în Ucraina. În niciuna dintre afirmațiile sale senatoarea nu a adus argumente sau probe. 

Un alt candidat la europarlamentare, Gheorghe Piperea de la AUR, a ventilat de asemenea masiv ideea că ”ne pregătim de război cu Rusia”. În februarie 2024 a postat pe Facebook despre cum țări precum România, Moldova, Țările Baltice etc vor fi ”arse” de furia Rusiei și cum SUA, Regatul Unit și China vor sta la “cotitură” ca să împartă sferele de influență.

Cât cântărește, deci, frica în prizonieratul electoratului AUR și SOS și cât de puternică este legătura dintre frică și ”succesul” pe care un fake-news îl are într-o societate?

În primul rând, cele două partide mizează pe frică, iar aceasta este amplificată prin narațiuni false, care sunt promovate și de Rusia, explică jurnalistul Cătălin Gomboș:

  • ”Exemplul cel mai la îndemână astăzi este războiul din Ucraina – dacă vom continua să sprijinim Ucraina, există riscul să fim și noi atrași în război, ba chiar să se ajungă la război nuclear. Narațiuni de genul ăsta sunt, iar, prezente în numeroase țări europene, fie ele membre UE și/sau NATO, fie aflate în afara acestora, cum e cazul Republicii Moldova, iar asta ne spune că nu sunt locale ci pleacă de undeva”, spune Gomboș. 

Jurnalistul Veridica arată că mai sunt cultivate și alte ”frici”:

  • ”Frica de migranți care ne iau locurile de muncă, ne violează femeile, își construiesc moschei și ne distrug identitatea națională și religioasă. Frica de comunitatea LGBT care ne pervertește copiii și tineretul și așa mai departe”. 

Cât despre isteria împotriva vaccinării anti-COVID, partidele extremiste AUR și SOS au crescut fulminant în sondaje chiar în timpul pandemiei, pe care au exploatat-o masiv ca subiect de manipulare.

Practic, această temă a fost rampa de lansare în politica mare a celor două partide. George Simion, Diana Șoșoacă, Gheorghe Piperea, Cristian Terheș, dar și alții, au fost printre cei mai vehemenți în perioada pandemiei de COVID-19. 

Șoșoacă a fost probabil cea mai vehementă figură anti-vaccin din timpul pandemiei, agresând verbal medici și contestând în instanță decizii ale autorităților de combatere a pandemiei COVID-19, în timp ce mii de oameni mureau zilnic din cauza coronavirusului. Totul a culminat când senatoarea Șoșoacă a spus la televizor că persoanele vaccinate pot fi identificate prin Bluetooth, pentru că celor din jurul lor le apare ”un cod” pe ecranul telefonului. 

Unul dintre cei pe care i-a apărat în instanță din cauza nerespectării restricțiilor COVID-19 a fost ÎPS Teodosie, episcopul filorus care a spus despre Vladimir Putin după invazia din Ucraina că este un bun creștin pentru că a ridicat biserici.

Și George Simion a militat masiv împotriva restricțiilor COVID, convocând proteste în martie 2021. 

Odată cu numărul de morți cauzat de pandemie în România, au crescut și procentele electorale ale extremiștilor. Deci, cât de mult va influența fake-news-ul despre UE scorul pe care partidele extremiste le vor obține în 9 iunie? Ce impact va avea discursul anti-european asupra votului de la europarlamentare?

E complicat de anticipat, dar e totodată cert că impactul în societate va exista și nu va fi neglijabil. Iar cel mai bun exemplu este chiar episodul COVID-19, spune Cătălin Gomboș:

  • Nu am vreun dubiu că narațiunile false au un impact asupra societății, iar exemplul pe care îl am în minte este cel al narațiunilor false cu privire la pandemia de coronavirus și vaccinare, multe dintre ele având în spate Rusia și China, care au fost promovate și de politicieni populiști/extremiști în întreaga lume, inclusiv în România. Aici și în Bulgaria s-au înregistrat cele mai mici rate ale vaccinării din Europa, iar această rată redusă a vaccinării s-a tradus în morți. Probabil că nu o să știm niciodată câți români au murit pentru că au refuzat să se vaccineze fiind influențați de narațiuni false, dar cu siguranță au fost destui și există și cazuri care au devenit publice”, a explicat jurnalistul Veridica. 

Pe de altă parte, frica merge mână în mână cu repulsia, sila, și șocul pe care unele fake-news le stârnesc în rândul unui electorat ultraconservator și tradiționalist cum e o parte din societatea românească. 

Prânz cu gândaci și o cină romantică gay

Un prânz cu ”făină de gândaci” sau o cină romantică luată de un cuplu gay nu sunt imagini pe care majoritatea românilor să le accepte ca alegeri normale ori măcar să le tolereze.

AUR și SOS au manipulat masiv două decizii luate la nivel european până într-acolo încât sensul lor factual a fost complet deturnat.

UE nu ne obligă să mâncăm gândaci – dar asta nu a împiedicat o întreagă mașinărie de propagandă extremistă să inoculeze în părți ale populației ideea că Uniunea ne va băga pe gât, la propriu, o lingură de insecte.

O teorie care a început să capete avânt în ultimii ani este aceea că ”elita mondială” ar încerca să determine cât mai mulți oameni să mănânce produse alimentare făcute din gândaci,. În unele cazuri, candidații la europarlamentare spun chiar că UE ne obligă să mâncăm insecte. 

  • Totul a pornit de la o directivă UE din 2021 prin care comunitatea europeană recunoaște viermii de făină ca produs alimentar. Asta nu interferează în niciun fel cu decizia liberă a consumatorilor de a consuma sau nu insecte sau produse derivate. Cultura și tradițiile gastronomice ale multor state includ astfel de ingrediente. 

UE nu ne obligă nici să oficiem căsătorii între persoanele care fac parte din comunitatea LGBTQ+. 

Valul homofob din partidele extremiste s-a înălțat după ce Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis că România trebuie să recunoască familiile formate din persoane de același sex. Asta nu e echivalent cu vreo obligație impusă statului român să căsătorească, civil sau religios, cupluri gay. 

Sentința CEDO a venit în cazul Buhuceanu vs. România, când curtea a respins contestația făcută de Guvernul român care refuză să recunoască cuplurile gay. 

Primii cinci candidați la europarlamentare, Cristian Terheș, Claudiu Târziu și Gheorghe Piperea de la AUR și Diana Șoșoacă și Luis Lazarus de la SOS sunt principalele motoare care propagă temele mincinoase menționate mai sus.

Dar de ce au AUR și SOS în permanență nevoia de alimentare și de întreținere a urii și a repulsiei față de UE? 

Pentru că unii sunt pur și simplu ”idioți utili” și chiar cred ce spun, arată Cătălin Gomboș. Alții sunt cinici și urmăresc doar să fie aleși, iar în jurul altora trenează suspiciunea de colaborare cu Rusia, mai spune jurnalistul Veridica.  

Iar narațiunile despre statele est-europene care sunt ”colonii” ale UE, narațiunile suveraniste sau cele care vorbesc despre „dictatura de la Bruxelles” care ne impune o ”agendă gay” și ”ne bagă insecte pe gât” sunt tipic rusești, mai explică el care amintește și de faptul că războiul din Ucraina a început în 2014 după ce pro-europenii l-au îndepărtat pe președintele Viktor Ianukovici: 

O națiune mică și complexată care a crescut în cultul lui Eminescu

Ne place să călătorim și să muncim fără restricții în țările UE, pe salarii de 2-3 ori mai mari decât am câștiga în România, să studiem liber în aproape orice universitate din Europa, să ne exprimăm liber, ca în UE, nu ca în Rusia, unde oamenii riscă închisoarea, unde nu rareori mor, dacă sunt critici la adresa puterii. 

Ne place și să votăm liber, nu să fim trepădușii unui simulacru electoral ca în țările din Est. Atunci, totuși, de ce ”lupta” împotriva UE prinde la o parte din electorat? 

Pentru că ”lupta” e dusă de o ”autoritate”, în care se erijează Simion și Șoșoacă, pe fondul unor instituții slabe, explică istoricul Florin Anghel. Instituțiile nu se ridică la nivelul așteptărilor și se află sub povara corupției și a traficului politic, iar atunci apare imediat ideea unei „autorități” supreme, a unei forțe care să înlocuiască regimul democratic cu o așezare instituțională simplă, în care un singur lider poate decide, arată Anghel. 

Iar atunci când instituțiile nu se pot apăra, societatea intră în bezna totalitarismului, susține profesorul. 

O altă explicație este că discursul anti-UE, anti-Occident și, în general, anti-străini prinde la o parte din public pentru că suntem o națiune mică, căreia i se spune că ”noi suntem speciali” și există un vinovat de serviciu pentru eșecurile înregistrate de România după 1989, arată jurnalistul. 

Vinovat este, deci, Occidentul/UE care ne exploatează, ne fură resursele și ne trimit produse de mâna a doua și am fost expuși un timp îndelungat la astfel de mesaje, crede Cătălin Gomboș: 

  • ”(…) Sunt legate de cultul lui Eminescu și de scrierile sale – vezi de exemplu Doina, „cine-au îndrăgit străinii, mânca-i-ar inima câinii” (…)”. 

Apoi am trăit în cultul și credința legionară, apoi în cele ale comunismului și chiar și după Revoluție am trăit în ”Nu ne vindem țara” FSN-istă, iar acum retorica ultranaționalistă a ”patrioților” vine mănușă pe narațiunile AUR și SOS, mai arată Gomboș.  

  • ”(…) Să ne amintim unele dintre primele mesaje apărute imediat după aceasta, când România redescoperea democrația, pe la mitingurile celui mai puternic partid al momentului, FSN: „nu ne vindem țara”, adresat direct străinilor, și „voi n-ați mâncat salam cu soia”, pentru românii occidentalizați, veniți din exil, care erau prezentați drept un corp străin”, mai spune jurnalistul. 

Istoricul Florin Anghel ridică și problema ipocriziei în cazul candidaților partidelor extremiste la alegerile europarlamentare, dând exemplul lui Cristian Terheș: El este nemulțumit de UE, dar nu vine cu soluții și nici nu și-a dat demisia din Parlamentul European, instituție fundamentală a construcției comunitare pe care o înfierează atât de puternic. 

Nu în ultimul rând, negaționismul climatic este una dintre cele mai recente teme ale propagandei AUR și SOS anti-UE, dar și una dintre cele mai solide în ultima perioadă, cu cât schimbările climatice și îngrijorările comunității europene sunt tot mai mari. 

Cel mai bun exemplu este tot Cristian Terheș, poate cel mai mare propagator, dintre candidații partidelor extremiste din 2024, al ideii că nu există încălzire globală. 

Pe YouTube, Instagram, Tik Tok sau Facebook, Terheș spune, făcând referire la schimbările climatice, că sunt “minciuni promovate de neomarxiști”, ”o sperietoare asemenea glaciațiunii de acum 30-40 de ani”. Candidatul AUR mai vorbește de “o lege care va duce la sărăcirea populației” și spune că președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, urmărește să ”schimbe comportamentul uman”. Printre altele, Terheș susține și că e nevoie de specialiști de mediu care să vorbească despre climă, în condițiile în care studii tot mai numeroase și alarmante sunt publicate de la an la an.

Au contribuit Delia Dascălu, Gabriel Mateescu, Petruț Iacob și Alex Șerban
Grafică: Cristian Andrei Leonte

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții:

1 comments
  1. Un articol ȋn care este prezentată exhaustiv activitatea non-europenilor (anti UE) dar nu atinge subiectul-titlu; de ce se bat partidele extremiste să conducă o uniune europeană care le vrea numai răul.
    Deşi era simplu: ipocrizie românească. V.Orban şi tovarăşii lui sunt mai parşivi şi inteligenţi: spun clar, vrem să schimbăm UE din interior ! Evident, ȋn sensul dorit, favorabil suveraniştilor maghiari, ceea ce este o aberaţie, UE este constituit pe nişte convenţii-statut la care a aderat fiecare nou membru, schimbarea statutului nu se poate face decât cu acordul tuturor membrilor săi, exact ce speculează ȋn prezent V.Orban şicanând UE după interese proprii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.