
În contextul în care milioane de cetățeni ucraineni încă suferă din cauza lipsei de energie provocată de atacurile rusești de săptămâna trecută asupra infrastructurii energetice a Ucrainei, Rusia pregătește un nou val de atacuri, a transmis, duminică seara, președintele ucrainean Volodimir Zelenski.
We understand that terrorists are preparing new strikes and as long as they have missiles, they won’t stop.
— Anton Gerashchenko (@Gerashchenko_en) November 27, 2022
But our ability to help each other and take care of the most vulnerable-our mutual assistance is one of elements of protection against terror and our strength @ZelenskyyUa pic.twitter.com/g9qhEZiyZE
Avertismentul președintelui ucrainean vine după ce, în decursul zilei de duminică, sute de oameni au părăsit orașul Herson. Recapturarea orașului a reprezentat o victorie semnificativă pentru Ucraina, dar populația a început să evacueze orașul săptămâna trecută din cauza temerilor că infrastructura energetică a orașului este mult prea avariată pentru ca oamenii să poată îndura iarna care se apropie. Această temere a fost exacerbată și de bombardamentele rusești, care au ucis 32 de civili din momentul în care forțele rusești au părăsit Hersonul, la data de 9 noiembrie, transmite The Guardian.
Atacurile rusești cu rachete împotriva Ucrainei din cursul săptămânii trecute, care au dus la închiderea temporară a tuturor centralelor nucleare din Ucraina, au lăsat o parte semnificativă a țării fără acces la încălzire și electricitate. Deși autoritățile ucrainene repară în mod constant părțile avariate ale sistemului energetic, milioane de ucraineni resimt încă consecințele atacurilor, precizează The Guardian.
În acest timp, aliații vestici caută în continuare modalități de a spori capacitățile din teren ale armatei ucrainene. Spre exemplu, ultima rundă de ajutor a Marii Britanii a inclus rachete Brimstone 2 de mare precizie, o îmbunătățire semnificativă față de rachetele Brimstone de primă generație, pe care Ucraina le-a primit deja în urmă cu luni de zile din partea Marii Britanii.
De partea americană, Pentagonul ia în considerare un plan propus de compania Boeing de a oferi Ucrainei sisteme de lansare de rachete ieftine, cu rază de acțiune de 150 de kilometri, pe care companiile Boeing și Saab AB le dezvoltă încă din 2019, conform Reuters.
Sistemul propus de Boeing, denumit Ground-Launched Small Diameter Bomb (GLSD), care ar putea deveni disponibile în primăvara anului următor, ar folosi piese ieftine și abundente în Statele Unite și ar permite forțelor ucrainene să atace obiective rusești imposibil de atins până acum, oferind astfel un avantaj tactic semnificativ.
Tim Gorman, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, a refuzat să ofere detalii precise despre un posibil nou sistem, dar a precizat că Washingtonul și aliații săi “identifică și iau în considerare cele mai potrivite sisteme” pentru a ajuta Kievul.
- Există încă speranță pentru pelicanii creți din România după o epidemie de gripă aviară: Aproape 800 de specimene au fost descoperite la ultima numărătoare - 27 martie 2023
- Concluziile principale ale discuțiilor dintre Vladimir Putin și președintele chinez Xi Jinping/ Cooperarea economică și comerțul reprezintă priorități pentru Rusia și China/ Relațiile ruso-chineze sunt “la cel mai înalt nivel” - 21 martie 2023
- Luptele continuă pe frontul ucrainean în timpul discuțiilor dintre Vladimir Putin și Xi Jinping/ Evgheni Prigojin: Ucraina pregătește un atac la scară largă pentru finalul lunii martie - 21 martie 2023