
În mod sigur vizita surpriză şi neanunţată a prim-ministrului Viorica Dăncilă la Ierusalim, în 18 ianuarie 2019, este una dintre mişcările cele mai spectaculoase ale diplomaţiei române din ultima vreme.
Este a treia întâlnire între şefii guvernelor de la Bucureşti şi Ierusalim în ultimul an şi prima vizită de lucru în străinătate a prim-ministrului Viorica Dăncilă de când România a preluat preşedinţia Consiliului Uniunii Europene. Bucureştii nu au ales un stat membru al UE pentru acest semnal ci Israelul, un partener strategic al României şi un aliat extrem de valoros în sistemul relaţiilor internaţionale.
Este vorba despre o lovitură diplomatică şi mediatică fără precedent a Vioricăi Dăncilă.
A treia întâlnire Dăncilă-Netanyahu în ultimul an. De ce?
În timpul vizitei oficiale din aprilie 2018, Viorica Dăncilă a promis lui Beniamin Netanyahu că România va fi unul dintre primele state din lume care va muta sediul misiunii diplomatice din Israel de la Tel Aviv în Ierusalim, oraş declarat în mod oficial de către Knesset (Parlament) drept capitală a statului.
A urmat o criză politică la Bucureşti, în care preşedintele Klaus Iohannis a respins o astfel de soluţie, solicitând ca România să urmeze politica Uniunii Europene, care propune negocieri între Israel şi palestinieni şi împărţirea Ierusalimului, conform unui acord de pace. La 18 ianuarie 2019, cel mai important şi vechi cotidian israelian de limbă engleză, „Jerusalem Post”, nota în favoarea prim-ministrului Viorica Dăncilă că „preşedintele României i-a cerut demisia după ce guvernul de la Bucureşti a aprobat un memorandum secret privind mutarea ambasadei la Ierusalim”. Şi „Arutz Sheva” insistă că principala cerinţă a prim-ministrului Netanyahu către Viorica Dăncilă a fost mutarea ambasadei la Ierusalim.
La 18 ianuarie, Viorica Dăncilă şi Beniamin Netanyahu au trimis un semnal clar Uniunii Europene: România susţine Israelul iar atacurile celor mai importanţi membri ai UE la adresa guvernului de la Ierusalim nu vor mai fi susţinute pe timpul preşedinţiei române. Aşa susţin media israeliene care au relatat vizita surpriză venită din partea ţării care asigură preşedinţia Consiliului Uniunii Europene.
În comunicatul oficial al Guvernului României, redactat în urma întrevederii dintre prim-miniştrii Viorica Dăncilă şi Beniamin Netanyahu, se vorbeşte despre „relaţiile excelente” dintre cele două state. Beniamin Netanyahu, citat de „Haaretz” şi postul naţional de radio, a vorbit despre „relaţii fantastice” între România şi Israel. Oficialii de la Bucurşti mai susţin că în timpul discuţiei au fost abordate probleme legate de cooperarea strategică, securitatea cibernetică şi energetică, medicină, cercetare şi inovare.
Israelul are nevoie de România
Prim-ministrul Beniamin Netanyahu, unul dintre cei mai experimentaţi lideri politici ai lumii, care conduce guvernul Israelului neîntrerupt de un deceniu, a cerut României un ajutor diplomatic şi instituţional. În calitate de preşedinte al Consiliului Uniunii Europene, guvernul de la Bucureşti a fost solicitat să pună capăt rezoluţiilor anti-israeliene adoptate în diversele foruri de la Bruxelles. Cotidianul „Haaretz” susţine că acesta a fost miezul întâlnirii lui Netanyahu cu Viorica Dăncilă.
De ani buni, guverne ale statelor membre ale Uniunii Europene supun Israelul unui tir diplomatic necruţător, acuzându-l de abuzuri asupra populaţiei palestiniene şi cerând retragerea trupelor din Cisiordania. Nici un for european de la Bruxelles nu susţine decizia preşedintelui SUA, Donald Trump, de mutare a ambasadelor la Ierusalim. În ultima vreme, politica Israelului este îndreptată spre întărirea parteneriatelor strategice şi a relaţiilor bilaterale cu state aliate, membre UE, precum Grecia, Cipru, Ungaria, Bulgaria, Polonia sau Republica Cehă. România este un obiectiv fundamental al politicilor europene stabilite la Ierusalim iar vizita expresivă a prim-ministrului Viorica Dăncilă în Israel dovedeşte soliditate şi încredere între cele două state.
Prietenii Israelului în lume sunt puţini dar preţioşi iar o schimbare de atitudine la o preşedinţie a Consiliului Uniunii Europene ar fi o veste excelentă la Ierusalim. Mai ales că, în timpul mandatului României, se vor desfăşura şi alegerile parlamenatre anticipate, acolo unde sondajele de opinie spun că prim-ministrul Beniamin Netanyahu nu ar avea motive prea mari de emoţie.
„Vă aşteptăm la Ierusalim!”, aşa i-a spus la despărţire Vioricăi Dăncilă şeful guvernului israelian. Prim-ministrul României a primit şi un mesaj tranşant pe care să îl ducă Uniunii Europene: Iranul este un pericol mondial iar terorismul susţinut de Teheran este o luptă a Israelului care vizează şi apărarea Europei.
Doctrina Begin, instituită de fostul prim-ministru Menachem Begin la începutul anilor 1980, este foarte clară şi tranşantă: Israelul va împiedica orice ţară din Orientul Mijlociu să dezvolte tehnologie nucleară, din cauza pericolului folosirii armei atomice împotriva Israelului.
Este de văzut ce va face prim-ministrul României la Bruxelles cu acest mesaj extrem de tranşant, în condiţiile în care majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene susţin republica islamică de la Teheran şi acordul nuclear încheiat cu aceasta.
Acest articol face parte din campania
”România conduce Uniunea Europeană”,
un demers Info Sud-Est în care urmărim și analizăm cele mai importante evenimente de pe agenda blocului comunitar, în perioada în care acesta va fi condus de autoritățile de la București.
- Alegeri în Grecia: Cum a ajuns prim-ministrul Greciei, Kyriakos Mitsotakis, imaginea Dreptei europene. Bunul simț politic a învins crizele majore - 22 mai 2023
- De ce e aproape imposibil ca România și Polonia să rupă relațiile diplomatice cu Moscova/ Datoriile istorice pe care cele două state le au de recuperat de la Rusia - 14 mai 2023
- ANALIZĂ De ce sunt importante rezistența și victoria în Bahmut, la fel ca la Verdun sau Stalingrad. Istoria arată că cine câștigă astfel de bătălii are cele mai multe șanse să câștige războiul - 26 aprilie 2023