VIDEO Cum poți să deschizi și tu un ”restaurant” pe aplicațiile de food delivery, fără autorizație și fără să fii bucătar: Experimentul din garaj al youtuberului care a inventat ”brânza regală” / Reacția ANPC

sursa foto: captură Youtube
sursa foto: captură Youtube

De un garaj, o butelie de gaz şi câteva pizza şi paste congelate a avut nevoie youtuberul Andrei Petroff pentru a deschide restaurantul fals din garajul bunicului său, situat fix în faţa ghenei. Ulterior, şi-a început activitatea pe platformele de food delivery, fără a fi nevoit să prezinte acestora niciun fel de autorizaţie.

Bucătăriile-fantomă sunt din ce în ce mai des întâlnit pe platformele de food delivery din România, susține youtuberul în experiment. Termenul de “bucătărie-fantomă” se referă la afacerile care activează fără un spaţiu fizic destinat întâlnirii cu clienţii, mai spune el.

Experimentul a început cu crearea unei societăţi comerciale, a cărei singură activitate declarată era cea de curierat, lucru ce nu a reprezentat o problemă pentru aplicaţiile destinate livrării de mâncare online. În configurarea meniului, youtuberul s-a folosit de şabloanele gratuite găsite pe internet, schimbând doar numele şi preţul produselor. Astfel, au fost îndeplinite toate criteriile cerute de platformele de food delivery pentru a deveni partener ai acestora.

O lună mai târziu, acesta a primit oferte de parteneriate de la două din cele trei aplicaţii de food delivery, care au urcat restaurantul pe platformele lor şi au dat acces la primirea comenzilor, fără a verifica autorizaţiile de funcţionare, sau dacă locaţia chiar există. 

Pentru a pregăti primele comenzi, plasate de prieteni şi chiar de el, Andrei a mers la restaurantele din apropiere şi a cerut pungi şi cutii de pizza în care să livreze mâncarea către “clienţi”.

După patru ore de activitate, restaurantul fictiv al lui Andrei şi-a închis uşile, lăsând în urmă un semnal pentru platformele de food delivery, acela de a asigura respectarea regulilor şi de a proteja interesele clienţilor. 

Experimentul în care youtuberul a prezentat paşii simpli necesari pentru a-ţi deschide un “restaurant” şi a putea livra mâncare prin intermediul aplicaţiilor de food delivery, a strâns în 5 zile de la postare aproximativ 350.000 de vizualizări şi peste 20.000 de aprecieri, pe TikTok şi YouTube. 

Info Sud-Est a contactat Tazz, Glovo și Bolt Food, principalele platforme de food delivery în România pentru a le cere un punct de vedere. Nu au răspuns până la publicarea acestui material. 

Horia Constantinescu, președintele ANPC, a declarat pentru ISE că a vorbit cu autorul materialului înainte de publicare și a emis un ordin înainte de apariția videoclipului, în care obligă operatorii economici să treacă în dreptul numelui de pe internet toate autorizațiile pe care le dețin pentru a-i elimina pe cei care își desfășoară activitatea în mod neautorizat.

”Cunosc fenomenul și de aceea am emis ordinul cu notificarea Comisiei Europene”, a mai declarat Horia Constantinescu pentru ISE.

Vezi ordinul aici.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții:

Add a comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.