
Oportunitatea de a studia într-o țară străină devine din ce în ce mai comună cu ajutorul programelor educaționale precum Erasmus, iar o asemenea experiență poate arăta unele neajunsuri ale învățământului universitar românesc, dar și anumite aspecte pozitive.
Articol publicat inițial pe G4Media.ro, în cadrul proiectului ENTR
“Sistemul educațional din Cehia este fundamental diferit față de cel din România. În primul rând, nu trebuie să te duci la facultate și să stai acolo toată ziua, pentru că ai doar două sau trei cursuri pe zi. Anul universitar, de asemenea, are o structură diferită. Acolo, la începutul semestrului, fiecare profesor îți trimite o fișă unde precizează toate obiectivele, cerințele, examenele și deadline-uri”, a explicat pentru G4Media, în cadrul proiectului ENTR, Daiana Myloserdna, studentă la Facultatea de Istorie și Științe Politice, din cadrul Universității ”Ovidius” din Constanța, care a petrecut anul universitar trecut la Universitatea Masaryk din Brno, Republica Cehă.
În ciuda acestor diferențe semnificative, studenta a ținut să menționeze și că au existat suficiente asemănări – materia predată, discuțiile purtate în clasă și realizarea de proiecte s-au desfășurat în mod similar în ambele instituții.
Deși desfășurarea cursurilor este similară în ambele instituții, există anumite aspecte pe care învățământul românesc le-ar putea îmbunătăți, folosind sistemul ceh drept model – În principal, notează Daiana, redistribuirea activităților pentru ca studenții să aibă mereu proiecte în care să se implice pe parcursul anului și sesiuni de examene mai puțin încărcate ar fi un pas în direcția cea bună.
Desigur, o asemenea schimbare ar presupune și reducerea timpului petrecut în clasă. În opinia Daianei, numărul de ore petrecut între pereții facultății nu face decât să lase studenții fără motivație la sfârșitul zilei. Un program mai scurt la facultate ar lăsa mai mult timp pentru realizarea proiectelor deja menționate.
Chiar dacă a observat aceste probleme, precum și faptul că resursele materiale ale universității cehe sunt mult superioare, povestea Daianei evidențiază și un aspect mai puțin luat în calcul al experienței educaționale din România – o relație aparte dintre studenți și cadrele didactice.
„Raportul dintre profesori și studenți în Cehia este mult mai puțin personal, poate din cauză că Universitatea Masaryk este mai mare decât Ovidius, și profesorii nu pot fi implicați în viața fiecărui student. Astfel, nu am reușit să stabilesc o conexiune cu profesorii așa cum pot să fac asta aici în România”, a punctat studenta.
După spusele Daianei, mediul social mai rece al universității din Brno nu se potrivește tuturor, iar pentru ea, Universitatea ”Ovidius” din Constanța pare să fie opțiunea mai bună din acest punct de vedere.
- Tensiunile diplomatice continuă să crească în urma vizitelor președintelui rus Vladimir Putin la Mariupol și Sevastopol/ China ar putea aproviziona Moscova cu piese pentru echipamentele sale militare, potrivit unui oficial ucrainean - 20 martie 2023
- Polonia anunță că va trimite patru avioane de luptă MiG-29 Ucrainei în câteva zile/ Varșovia este primul aliat al Kievului care face acest pas - 16 martie 2023
- O dronă civilă chinezească a fost doborâtă pe frontul estic al Ucrainei/Forțele rusești continuă înconjurarea Bahmutului în fața unei acerbe rezistențe ucrainene - 16 martie 2023