
Un site biografic al lui Ivan Patzaichin a fost lansat sâmbătă, atunci când legendarul campion la caiac canoe ar fi împlinit 72 de ani. Patzaichin, cel care la Munchen, în 1972, a devenit ”campionul cu pagaia ruptă”, a murit în 5 septembrie 2021.
Site-ul conține fotografii și clipuri video memorabile cu Patzaichin, care după retragere a devenit cel mai cunoscut activist pentru promovarea și susținerea Deltei Dunării.
Ivanpatzaichin.ro prezintă și palmaresul campionului, unul dintre cei mai titrați sportivi ai lumii.
În cei peste 17 ani dedicați sportului de performanță a participat la 5 ediții ale Jocurilor Olimpice (Mexic – 1968, Munchen – 1972, Montréal – 1972, Moscova – 1980, Los Angeles – 1984) și este deținătorul a 4 medalii de aur și 3 de argint. A luat parte la 11 campionate mondiale, câștigând 22 de medalii, dintre care 8 de aur, 4 de argint și 10 de bronz. Participarea la singura ediție a Campionatelor Europene (1969 – Moscova) i-a adăugat în palmares încă o medalie de aur. De asemenea, deține peste 40 de titluri de Campion național, balcanic și al regatelor internaționale, conform site-ului.
Născut în Mila 23, un sat din Delta Dunării, la 26 noiembrie 1949, a intrat în istorie drept “Campionul cu pagaia ruptă”, după JO de la Munchen, din 1972, și a încercat, pe tot parcursul vieții, să păstreze Delta copilăriei așa cum o știa el, sălbatică și plină de viață.

“Campionul cu pagaia ruptă” de la Munchen
“La Jocurile Olimpice de la Munchen, în 1972, în seriile întrecerilor de la canoe simplu pe 1000 m (C1 – 1000 m), lui Ivan Patzaichin i s-a rupt pagaia la numai câțiva metri după start. În condițiile în care arbitrii nu au oprit cursa (potrivit regulamentului), românul a vâslit cu ciotul de pagaie și a încheiat cursa, în aplauzele spectatorilor.
Descalificat inițial, Ivan Patzaichin a fost primit în recalificări, după ce a fost soluționată favorabil contestația depusă de conducerea delegației României. Ulterior, Ivan Patzaichin nu numai că s-a calificat în finală, dar a și câștigat aurul olimpic la capătul unei curse pe care a dominat-o fără drept de apel”, este evocarea momentului făcută de Comitetul Olimpic și Sportiv Român.
Ivan Patzaichin și-a petrecut copilăria în Delta Dunării și a început să practice sportul de performanță la 18 ani, la Clubul Sportiv Dinamo București. După retragerea din sport, a și devenit antrenorul clubului, iar apoi antrenorul lotului național.
După retragerea din viața sportivă, Ivan Patzaichin a înființat Asociația „Ivan Patzachin – Mila 23” și a dezvoltat proiectul „Rowmania”, prima încercare de descoperire şi promovare a traseelor pe apele din România, sub care se realizează proiecte pentru încurajarea turismului ecologic şi a agrementului cu ambarcaţiuni cu vâsle.
- Comisia de Buget din Parlamentul European a stabilit că EPPO poate ancheta încălcarea sancțiunilor impuse Rusiei, anunță europarlamentarul Vlad Gheorghe - 28 martie 2023
- Viceprimarul PNL al Constanței refuză să spună de ce a semnat un contract de 35.000 de euro pentru asociația cumnatului și partenerului său de afaceri/ Ionuț Rusu a ținut la sertar o solicitare ISE timp de 38 de zile, apoi a trimis informațiile anonimizate - 28 martie 2023
- Primarul Chițac, acuzat că a agresat o jurnalistă chiar în Primăria Constanța: Emilia Mihăilă de la Radio Sky merge la IML și face plângere penală/ ”Am întrebat despre demisia city managerului și mi-a zis că sunt agresivă” - 27 martie 2023