„VEETHOVEN…, FĂI!” – primele reprezentații pe scena Teatrului de Stat Constanța

Weekendul teatral 11, 12, 13 mai este dedicat unui spectacol care va fi jucat în premieră pe scena Teatrului de Stat Constanţa (TSC). Este vorba despre o preluare de la o companie independentă de teatru, dar se poate spune că este o preluare în familia TSC, deoarece compania UBU îi aparţine lui Iulian Enache, actor al TSC, iar creatorii spectacolului sunt toţi angajaţi ai teatrului sau aflaţi în relaţii strânse de colaborare cu acesta.

„VEETHOVEN…, FĂI!” este un text scris de actriţa Lana Moscaliuc, în colaborare cu actorul şi regizorul Iulian Enache, după o idee a scriitorului rus Mihail Zoscenko. Regia îi aparţine lui Iulian Enache, muzica, lui Adrian Mihai, iar scenografia, Lăcrămioarei Dumitraşcu. Distribuţia este alcătzită din Lana Moscaliuc, Luiza Martinescu şi Remus Archip.

Transferul acestui spectacol pe scena TSC are ca scop promovarea artiștilor locali și a trupei constănțene de teatru.
„Veethoven…, făi!” este povestea unei foste dentiste autoclaustrate şi obsedate de Beethoven, un fel de Miss Havisham mai tânără, al cărei singur vizitator este Piranda furnizoare de lapte (uneori diluat cu apă) dimineaţa.

La primul nivel de receptare, se râde mult din cauza intrigii susţinute de energia inepuizabilă a ţigăncii, care încearcă, prin toate mijloacele, să scoată bani de la doamna bogată şi nebună, îndrăgostită de Beethoven. În cele din urmă, crede că i-a găsit punctul slab – are nevoie de bărbat – şi se oferă să codoşească pe bani, livrându-i-l „nebunei” pe propriul soţ, care ştie să fluiere acceptabil cele câteva măsuri celebre din Simfonia Destinului.

La alt nivel de receptare, într-un fel straniu, se revelează legătura, nu atât de evidentă, între surzenia lui Beethoven, golurile apoase din lapte şi depresia femeii, provocată de faptul că genialul compozitor nu a reuşit să schimbe viitorul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.