Vedem marea anul acesta? Ce spun autorităţile şi ce speră hotelierii

sursa foto: Sergiu Brega

Minivacanţa de 1 Mai e compromisă total, după ce starea de urgenţă a fost prelungită. Hotelierii români sunt însă optimişti şi îşi aşteaptă clienţii începând cu luna iulie, în timp ce în Germania vacanţa de vară e doar un vis, care poate deveni realitate abia anul viitor.

Mergem vara asta la mare? – e întrebarea care stă pe buzele tuturor, chiar dacă autorităţile spun că suntem abia în vârful epidemiei de coronavirus.

Cum minivacanţa de 1 mai e compromisă total, hotelierii de pe litoralul românesc s-au resemnat. Dar nimeni nu-i poate opri să-şi facă planuri pentru luna iulie. Totul depinde, însă, de măsurile pe care vor continua să le ia autorităţile.

Horaţiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a declarat pentru MEDIAFAX că avem şanse să mergem la mare. Însă trebuie să vedem întâi care va fi trendul îmbolnăvirilor în perioada care va urma Sărbătorilor de Paşte.

Hotelierii români sunt totuşi optimişti. Se gândesc că ar putea avea clienţi încă de la finalul lunii iunie sau începutul lui iulie. 

“Într-adevăr, suntem foarte tare afectaţi de această criză. Noi ne aşteptam să deschidem hotelul săptămâna aceasta. Aveam şi un pachet de Paşte. Din păcate va fi nevoie să amânăm această deschidere până după jumătatea lunii iunie”, a declarat Răzvan Dobre, managerul unui hotel de patru stele din zona cluburilor din Mamaia Nord.

Și Anca Nedea Pavel, directorul Organizației Patronale Mamaia-Constanța, spune că hotelierii se pregătesc să primească turiști începând cu luna iulie:

“Sperăm ca în lunile iulie, august şi septembrie vom avea parte şi de vreme frumoasă, se va reduce situaţia curentă din punct de vedere al pandemiei şi că vom putea opera”.

Hotelierii de pe litoral încearcă să-şi convingă clienţii că nu va fi niciun pericol, dacă vor veni la mare.

„Lucrăm la proceduri ce ţin de sănătate, luând în considerare recomandările Uniunii Europene dar şi ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Organizaţiei Mondiale a Turismului.) Mulţi dintre noi deja investesc în tot felul de sisteme pentru sănătatea turistului. Să vă dau un exemplu, noi am investit în aparate de ozon”, a declarat Anca Nedea Pavel.

“Vom angaja personalul minim pentru a începe şi apoi, în funcţie de numărul de rezervări care vin, să suplimentăm şi personalul. În schimb vom lua măsuri foarte bune în privinţa curăţeniei şi dezinfectării camerelor şi spaţiilor din hotel”, a trasmis și Răzvan Dobre, manager de hotel.

Cei care au hoteluri şi pensiuni la malul mării încearcă să atenueze din pierderile suferite până acum.

“Pentru 1 mai eram sold out încă din luna ianuarie. Aşa că a trebuit să anulăm toate rezervările, să returnăm o parte din bani, iar pe unii clienţi să-i reprogramăm cu acordul lor pentru alte perioade. Majoritatea dintre ei fiind clienţi fideli şi acceptând mutarea perioadei de vacanţă”, a declarat Răzvan Dobre.

Într-un ton optimist, concluzia a tras-o Anca Nedea Pavel:

“Nu ne dăm bătuţi. Sperăm că şi Guvernul va înţelege că trebuie să facă ceva pentru turismul românesc, iar turismul de litoral, încă o dată, datorită realităţii sezoniere, şi anume a faptului că operăm numai trei luni şi restul de 9 luni trebuie să suportăm cheltuielile, fără să mai producem nimic, este cu atât mai afectat. Noi sperăm ca turiştii să aibă încredere în noi şi să ne bucurăm împreună de o vară frumoasă”.

Dacă noi încă mai putem spera la un concediu la mare anul acesta, nemţii şi-au luat gândul. Preşedintele Asociaţiei Medicilor din Germania a declarat, recent, că nu vor putea pleca în excursii în această vară. Pe de altă parte, una dintre marile asociaţii de turism din Germania a sugerat replanificarea tuturor concediilor.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții: