În ultimii 70 de ani, regimul comunist, birocrația postdecembristă și litigiile nesfârșite au transformat conacul Elenei Cuza din Solești într-o ruină. Ziduri prăbușite, acoperișul spart, planșee fisurate, pardoseli distruse, bunuri dispărute, așa arată astăzi monumentul istoric. Deși au câștigat clădirea în instanță în 2015, dupa 14 ani de procese, moștenitorii lui Theodor Rosetti, ultimul proprietar, nu au preluat-o nici până azi de la Primăria Solești din cauza procedurilor greoaie. Aceștia încă nu au anunțat ce vor face cu imobilul, însă Primăria ar fi dispusă să colaboreze cu proprietarii pentru a obține fonduri europene pentru restaurare.
Mona Bujor, primarul comunei Solești, spune ca transferul proprietății către moștenitorii stabiliți în justiție este lungă și anevoioasă.
„Moștenitorii au fost stabiliți în anul 2015, e dreptul lor, și acum suntem într-un proces de predare a conacului. Este în vigoare o legislație foarte stufoasă și trebuie parcurși niște pași procedurali de punere în posesie. Mi-aș dori ca situația conacului să se rezolve cât mai repede posibil, să finalizam predarea. Să facem din acest conac un obiectiv care să ne reprezinte ca și comunitate, nu să fie o ruină. Ca și o casă care nu este locuită, în timp, clădirea se degradează”, a declarat Mona Bujor pentru publicația noastră.
În prezent, autoritățile locale sunt în legatură cu avocatul moștenitorilor, iar unele detalii ale preluării clădirii sunt confidențiale și vor fi făcute publice în momentul când moștenitorii își vor da acceptul, potrivit sursei citate.
Citiți articolul complet pe www.justitiecurata.ro
Autor: Dănuț Ciobanu
- Universitatea „Ovidius” a primit calificativul „Grad de încredere ridicat” din partea ARACIS - 1 iulie 2022
- Încep înscrierile la Festivalul-Concurs DbutanT, ediția a VII-a, dedicat scenografilor aflați la început de drum - 1 iulie 2022
- Zeci de ONG-uri îi cer președintelui Iohannis să nu promulge legea avertizorului de integritate, criticată de experți - 1 iulie 2022