
La 31 mai 2018, la Lomé, în Togo, România şi Vanuatu au stabilit oficial relaţii diplomatice.
Documentul a fost semnat de Cosmin Dinescu, secretar general în Ministerul de Externe, şi de Ralph Regenvanu, ministrul de Externe din Vanuatu. Întrevederea le-a fost intermediată de ministrul de Externe al Bulgariei, Ekaterina Zaharova, cea care conducea, în numele ţării sale, echipa reprezentanţilor diplomaţiilor din Uniunea Europeană. Bulgaria a asigurat în primul semestru al anului 2018 preşedinţia Consiliului UE iar în Togo s-a desfăşurat reuniunea Consiliului Ministerial al statelor din Africa, Caraibe şi Pacific.
Ce este Vanuatu?
Vanuatu este o ţară insulară, care şi-a câştigat independenţa în 1980, aflată la o distanţă de aproximativ 1.800 km de Australia. Condominium franco-britanic, arhipelagul a intrat în zona SUA de interese militare şi strategice încă din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Arhipelagul are o suprafaţă de aproximativ 12.000 kilometri pătraţi (destul de apropiat de dimensiunile Dobrogei, de exemplu), o populaţie de aproape 300.000 de locuitori şi o capitală, în oraşul Port Vila, cu aproximativ 30.000 de rezidenţi. Este o republică parlamentară, unde preşedintele simbolizează unitatea naţiunii şi o reprezintă în exterior, iar Parlamentul, cu 52 de deputaţi aleşi, este principalul for decizional, conform Constituţiei.
Principalele bogăţii ale insulelor sunt copra (obţinută din nuca de cocos), peştele şi firmele financiare offshore. De aproximativ două decenii, peste 100.000 de vizitatori veniţi în principal din SUA şi Australia acostează pe plajele paradisiace din Vanuatu, aducând mai bine de jumătate din Produsul Intern Brut al ţării. Tot de mai bine de un deceniu, SUA şi R.P. Chineză se concurează reciproc în a oferi ajutoare financiare directe statului Vanuatu, poziţia lui geografică fiind principalul argument. În acelaşi timp, cel mai apropiat colaborator al guvernului din Port Vila este Australia, cel mai important partener comercial şi principalul furnizor de turişti.
România şi Vanuatu nu au fost niciodată împreună. Acum le leagă lupta anticorupţie
Stabilirea relaţiilor diplomatice bilaterale s-a făcut la aproape trei decenii de când Vanuatu şi-a proclamat independenţa, semn că între Bucureşti şi Port Vila nu au existat interese comune. Nu au existat nici contacte oficiale bilaterale, până la întrevederea de la Lome şi nu au existat, cum nu există nici acum, schimburi comerciale bilaterale. De altfel, relaţiile României în spaţiul Oceaniei sunt extrem de firave, semnul cel mai concludent fiind acela că dispune de misiuni diplomatice permanente doar în Australia (ambasada de la Canberra şi consulatul general de la Sydney) pentru toate statele din Pacific.
Prima vizită a unui oficial român în Vanuatu s-a produs la 24 ianuarie 2019, când ambasadorul României în această ţară, Nineta Bărbulescu, a fost primită de preşedintele Obed Moses Tallis. Nineta Bărbulescu este acreditată ca ambasador în Australia, Noua Zeelandă, insulele Solomon şi Kiribati iar preşedintele Klaus Iohannis a numit-o recent şi în Vanuatu.
În costum popular românesc şi cu ochelari de soare pe cap, ambasadorul român a trecut în revistă o gardă de onoare de aproximativ 15 soldaţi, pe o pajişte foarte bine întreţinută, înainte de a fi primită de preşedintele din Vanuatu. Singurul cotidian din Port Vila, „Vanuatu Daily Post”, a relatat aspecte din desfăşurarea vizitei şi a redat discursul rostit de preşedintele Obed Moses Tallis în faţa ambasadorului României.
„Chiar dacă geografic Vanuatu şi România sunt la distanţe considerabile, cele două state împărtăşesc valori comune precum respectul pentru lege, democraţie şi drepturile omului”, a precizat preşedintele Tallis. „Noi – a continuat el – considerăm România drept un partener important în Uniunea Europeană şi în plan mondial. Privim cu interes progresele României în ceea ce priveşte evitarea şocurilor externe asupra mersului economiei, problemele legate de emigrarea tinerilor dar şi în lupta împotriva evaziunii fiscale şi a corupţiei”. Că a auzit de Direcţia Naţională Anticorupţie şi de Laura Codruţa Kovesi, preşedintele din Vanuatu a dovedit când a ţinut să precizeze ambasadorului României că „experienţa voastră în lupta împotriva corupţiei va fi cu siguranţă luată în calcul de poporul şi guvernul nostru”.
Ambasadorul Nineta Bărbulescu explica, la rândul ei, pentru cotidianul gălăţean „Viaţa liberă”, că Vanuatu este „o ţară frumoasă şi însorită, cu oameni primitori şi veseli, unde au ajuns puţini români, majoritatea în calitate de turişti”. Primele impulsuri în relaţiile dintre România şi Vanuatu ar putea fi, în opinia ambasadorului, vinurile din cele mai bune podgorii româneşti, care se află deja pe pieţele din Australia şi Noua Zeelandă. Câteva sticle au fost aduse, drept mostre, şi la palatul prezidenţial din Port Vila, pentru şeful statului.
Rămâne de văzut cum vor arăta primele schimburi comerciale dintre România şi Vanuatu şi care va fi viitorul relaţiilor bilaterale între două state care nu ştiu nimic unul despre celălalt.
- Îndiguirea Chinei: Vietnam și SUA au un parteneriat strategic/ Ce va însemna pentru controlul asupra Mării de Est - 12 septembrie 2023
- Constanța este orașul în care campioana României la fotbal nu are un stadion iar Teatrul de Stat, cu cel mai bun spectacol premiat de UNITER, nu are o sală - 17 iunie 2023
- Alegeri în Grecia: Cum a ajuns prim-ministrul Greciei, Kyriakos Mitsotakis, imaginea Dreptei europene. Bunul simț politic a învins crizele majore - 22 mai 2023