
regiunea Herson din sudul Ucrainei, care este parțial controlată de Rusia, a anunțat Kremlinul, potrivit The Guardian. Între timp, rapoarte despre efectul războiului asupra civililor ucraineni continuă să stârnească indignarea internațională.
Putin a ascultat rapoarte de la comandanții forțelor aeropurtate și ai grupului de armate “Dnieper”, precum și de la alți ofițeri superiori care l-au informat cu privire la situația din regiunile Herson și Zaporojie, ambele proclamate de Moscova ca făcând parte din Rusia, relatează Reuters.
Kremlinul nu a precizat când a participat Putin la reuniunea comandamentului militar.
Între timp, crește tensiunea între Statele Unite și Brazilia pe fondul unor declarații recente ale președintelui brazilian. Casa Albă a ripostat după ce Luiz Inácio Lula da Silva a afirmat, în timpul unei călătorii în China, că SUA ar trebui să nu mai “încurajeze” războiul din Ucraina.
“În acest caz, Brazilia este un papagal al propagandei rusești și chinezești fără să se uite deloc la fapte”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională al SUA, John Kirby, adăugând că comentariile lui Lula sunt “profund problematice”.
Amintim că afirmațiile lui Lula au fost făcute la scurt timp după ce ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a început, din Brazilia, un tur în America Latină. Ministrul rus a mulțumit “prietenilor noștri brazilieni pentru înțelegerea clară a genezei situației [din Ucraina]”.
Pe de cealaltă parte, aliații Washingtonului continuă să susțină măsuri dure împotriva Rusiei.
Diplomați de top din G-7 au promis un front unitar împotriva războiului de agresiune al Rusiei în Ucraina, declarând, la finalul reuniunilor lor de marți, că s-au angajat să consolideze și să aplice sancțiuni dure împotriva Moscovei, relatează Associated Press.
În contextul acestor schimburi de replici și declarații tensionate, rapoarte recente despre efectele războiului asupra civililor din Ucraina atrag atenția internațională asupra crimelor de război comise în cadrul conflictului.
Într-un interviu publicat marți de CNN, unul din miile de copii care au ajuns în Rusia după presupuse deportări forțate explică faptul că deși a revenit în Ucraina, răul încă nu a trecut, iar apropierea de front și teama de a cădea victimă unui bombardament reprezintă un motiv pentru anxietate aproape constantă.
Bogdan, tânărul intervievat de CNN, este numai unul dintre numeroșii copii ucraineni care au fost despărțiți de familiile lor și trimiși în zone ocupate de Rusia după izbucnirea conflictului.
Pe măsură ce copiii care au trecut prin această experiență își împărtășesc poveștile, noi rapoarte despre situația din estul țării evidențiază impactul considerabil al conflictului asupra populației civile.
Într-un nou raport, împărtășit cu Sky News, Centrul pentru Reziliență Informațională a verificat 381 de incidente separate în care școli, universități, orfelinate și grădinițe ucrainene au fost avariate sau distruse între 24 februarie 2022 și 24 februarie 2023.
Potrivit investigațiilor, cel puțin una din șapte școli din estul Ucrainei a fost avariată sau distrusă în primul an de la invazie, iar numărul de copii a căror experiență școlară a fost afectată de război se ridică la peste 3,6 milioane.
- Recep Tayyip Erdogan a câștigat un nou mandat în Turcia: “Cu voia lui Dumnezeu, vom fi demni de încrederea voastră”/ Kemal Kilicdaroglu: “Aceasta a fost cea mai nedreaptă perioadă electorală din istoria noastră” - 29 mai 2023
- ”Presiunea pe refugiații ucraineni din cauza faptului că nu au mai fost plătite chiriile de către Guvern i-a făcut pe aceștia să plece”/ De ce se integrează greu? – reprezentantul World Vision la Constanța - 27 mai 2023
- Ce resurse are Marea Neagră: De la energie, la acvacultură și până la orașe subacvatice - 24 mai 2023