Un șezlong ar putea ajunge și la 100 de lei pe litoral, avertizează ministrul Economiei / Nu s-a făcut licitația pentru plaje, deși “1 mai bate la ușă”

litoral, sezon estival, vara, plaja, turisti, turism, costinesti, statiuni, nisip, marea neagră, sezlong, aglomeratie litoral, sezon estival, vara, plaja, turisti, turism, costinesti, statiuni, nisip, marea neagră, sezlong, aglomeratie
sursa foto: Info Sud-Est
litoral, sezon estival, vara, plaja, turisti, turism, costinesti, statiuni, nisip, marea neagră, sezlong, aglomeratie
sursa foto: Info Sud-Est

Ștefan Radu Oprea, Ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, a anunțat luni că prețul unui șezlong va ajunge și la 100 de lei pe litoral. În plus, a adăugat el, încă nu s-a făcut licitația pentru plaje, deși “1 mai bate la ușă”.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii România Politică, de la Prima News. 

Ministrul a afirmat că închirierile plajelor pe termen de un an impun antreprenorilor costuri de construire și demolare mult prea dese, motiv pentru care trebuie “să nu ne mirăm că se închiriază șezlongul pe 100 de lei, ceea ce face ca românii să nu vină în România pe litoral, ci să meargă în alte zone, unde plaja este mai ieftină”.

  • “Eu cred că avem nevoie de o perioadă mai îndelungată, în care antreprenorul să știe că are acea plajă în concesiune, închiriere, forma pe care o are, pentru că atunci ar fi în mod firesc ca antreprenorul să știe că își dorește clienți și în anul 2, și în anul 5, și în anul 9, dacă, spre exemplu, ar fi o perioadă de zece ani”, a explicat ministrul. 

Un alt factor care ridică costurile, adaugă ell, este limita impusă comercianților în privința spațiului pentru închirierea de șezlonguri, care nu poate să depășească 70% din suprafața plajei.

O soluție înaintată de autoritățile locale din Mangalia, a menționat ministrul, este ca municipalitățile să administreze direct 30% din suprafața totală a plajei care trebuie lăsată liberă, spre beneficiul localnicilor, care “nu își doresc să aibă regimul de turist toată perioada, pentru că nu-și permit acest lucru” – această măsură le-ar permite antreprenorilor să folosească un procent mai mare  din spațiile pe care le închiriază pentru șezlonguri.

Ministrul Economiei a amintit, de asemenea, de faptul că licitația publică pentru plaje nu s-a realizat încă, deși mai sunt două săptămâni până la mini-vacanța de 1 mai.

Anul trecut, plajele de pe litoral erau deja în proporție de 80% adjudecate până la mijlocul lunii aprilie. 

Context

Prețurile ridicate de pe litoralul românesc în comparație cu alte opțiuni de vacanță au fost semnalate de diverse autorități în ultimii ani, cum ar fi în 2022, de către Daniel Cadariu, ministru al turismului la acea vreme, scrie G4Media.

Întrebat despre aceste prețuri, cum ar fi 100 de lei pentru un șezlong, Radu Oprea a afirmat că “Dacă mă uit pe salariul mediu din România, dacă mă uit pe numărul încă destul de mare de cetățeni în România care declară că nu se duc în concediu pentru că nu au resursele materiale necesare, da, mi se pare foarte mult”.

Prețurile, dar și alte probleme de pe litoralul românesc, pot fi observate inclusiv în numărul de oameni care optează să meargă la mare în alte zone, în vreme ce stațiunile din România continuă să-și rateze țintele de clientelă.

În 2023, spre exemplu, aproximativ 50.000 de oameni au mers pe litoralul românesc în timpul mini-vacanței de Rusalii (1-5 iunie), considerabil mai puțin decât se așteptau autoritățile. În schimb, în aceeași perioadă, peste 170.000 de români au mers în Bulgaria.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții:

Add a comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.