Un parteneriat inovativ: Organizații media lansează o coaliție europeană

WASHINGTON, D.C. – Patru instituții de media cu experiență își unesc forțele pentru a forma Coaliția Jurnalism colaborativ în Europa într-un context global (CJEGC) care urmărește să dezvolte investigațiile transfrontaliere bazate pe date.

The International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ), coordonatorul programului, a anunțat azi lansarea lui. Organizația Siena.It (Lituania), MANS (Muntenegru) și Context.ro (România) vor lucra alături de ICIJ în cadrul consorțiului și vor oferi consultanță și ajutor specializat zecilor de parteneri media care vor contribui la investigații din toată Europa.

Amploarea și puterea coaliției vor oferi cadrul pentru ca jurnaliștii să investigheze minuțios și cu impact problemele care contează cel mai mult pentru cetățenii europeni. „Lucrând împreună, vom descoperi adevăruri ascunse și vom produce povești care au puterea de a schimba lumea”, a spus directorul ICIJ, Gerard Ryle.

Pentru a consolida jurnalismul de investigație în Europa, ICIJ va lucra cu trei organizații europene care au un portofoliu solid de investigații. Context România este un start-up media independent care își propune să cultive și să extindă comunitatea de jurnaliști de investigație din România, cu un accent puternic pe demascarea corupției, fraudei și crimei organizate, prin publicarea de investigații jurnalistice. În doar un an de la înființare, Context a dezvăluit mai multe cazuri de abuz și corupție.

MANS este una dintre cele mai puternice și mai experimentate organizații de jurnalism de investigație din Muntenegru și din Balcani. Echipa a câștigat mai multe premii pentru investigațiile publicate. Recent, MANS a primit Premiul UE pentru Jurnalism de Investigație pentru că a scos la lumină bunurile rusești ascunse în Muntenegru.

Siena este singura organizație media lituaniană dedicată exclusiv jurnalismului de investigație. În patru ani de existență, echipa a contribuit în mod semnificativ la demascarea criminalității organizate și a corupției și, mai nou, a multiplelor cazuri de încălcări a sancțiunilor în statele membre din estul UE.

Pe lângă documentarea și publicarea a două mari serii de investigații transfrontaliere, coaliția (CJEGC) va oferi traininguri pentru jurnaliști și alte resurse, va construi infrastructura necesară pentru echipele de jurnaliști din proiect și va milita pentru libertatea presei la nivel mondial.

Noua inițiativă este finanțată printr-un grant de 2 milioane de euro (2,1 milioane de dolari SUA) din partea inițiativei Europa Creativă a Uniunii Europene pentru a consolida sectorul media. Șaizeci și patru de organizații au concurat pentru aceste granturi și au fost finanțate 12 proiecte, care au primit un total de 14 milioane de euro (14,8 milioane de dolari SUA) pentru o perioadă de implementare de doi ani. „Cu acest sprijin al Uniunii Europene, suntem încurajați să explorăm, să descoperim și să dezvăluim povești care rezonează peste granițe”, a spus Ryle.

Despre ICIJ

The International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) este o rețea globală de reporteri
de investigație și organizații media dedicate dezvăluirii corupției sistemice, a nedreptății și a
abuzului de putere. Proiectele sale, precum Panama Papers și Pandora Papers, au remodelat
peisajul jurnalismului de investigație și au stabilit noi repere pentru transparența și
responsabilitatea guvernamentală și corporativă.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții:

Add a comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.