
Moștenirea istorică și culturală a turcilor și tătarilor din Dobrogea poate fi văzută, începând cu sfârșitul lunii decembrie a anului trecut, într-un muzeu virtual dedicat acestor două comunități.
MIRAS, care în ambele limbi înseamnă moștenire, este un proiect inițiat în anul 2019, de către Departamentul pentru Relații Interetnice și Institutul pentru Studierea Problemelor Minorităților Naționale și imaginat ca o galerie virtuală cvasicompletă a acestui tezaur cultural.
“Galeria este mai mult decât o simplă arhivă de imagini, este o colecție de peste 850 de fotografii cu piese otomane, piese tradiționale, cu imagini vechi, dar și mai recente, cărți poștale, înregistrări video și audio, toate dispuse tematic, într-un circuit de momente, locuri, trăiri, căutări, dorințe, speranțe, pe scurt tot ce alcătuiește identitatea turcilor și tătarilor din Dobrogea”, așa este descris proiectul pe site-ul propriu.
De asemenea, spațiile tematice punctează traiectoria galeriei oferind prin imagine, mișcare și sunet tuturor celor interesați un album cultural al celor două comunități.
Fotografiile pieselor expuse aparțin unor instituții de cultură și de cercetare, care au desfășurat încă de la începutul secolului XX o muncă de documentare și colecționare. Muzeul virtual conține și materiale media și new media, care au menirea de a consolida puternica coordonată vizuală a expoziției și de a crea senzația cât mai autentică de participare activă. Nu în ultimul rând unele materiale vin chiar dinspre cele două comunități, fie dinspre membri, fie dinspre organizații reprezentative ale turcilor și tătarilor.
- “Images from the past”: A comic book exhibition on the experiences of Holocaust victims in Romania, organized in Constanța - 28 septembrie 2023
- Din 1 decembrie 2025, românii vor putea călători în SUA fără vize, anunță ambasadorul Andrei Muraru - 28 septembrie 2023
- “Imagini din trecut”: Expoziție de benzi desenate pe tema experiențelor victimelor Holocaustului din România, organizată la Constanța - 28 septembrie 2023