Ucraina respinge armistițiul propus de Putin cu ocazia Crăciunului de rit vechi/ Joe Biden: Rusia încearcă să prindă o gură de aer

sursa foto: Telegram/ SPRAVDI

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a respins categoric ordinul de armistițiu dat de Rusia cu ocazia Crăciunului de rit vechi, pe care l-a numit drept un truc menit să întârzie progresul trupelor ucrainene în Donbas.

“Ei vor acum să folosească Crăciunul ca acoperire, chiar dacă pentru scurt timp, pentru a opri avansarea băieților noștri în Donbas și pentru a aduce echipamente, muniții și trupe mobilizate mai aproape de pozițiile noastre”, a declarat Zelenski în discursul său video de joi seară.

“Războiul se va încheia doar atunci când soldații ruși vor pleca din Ucraina, sau când vor fi dați afară”, a adăugat el.

Scepticismul președintelui ucrainean este împărtășit și de aliații Ucrainei. Ned Price, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, citat de Reuters, a declarat că poate fi o încercare a Rusiei de a prinde un răgaz “pentru a se odihni, pentru a se reface, pentru a se regrupa și, în cele din urmă, pentru a ataca din nou”,

Așadar, cererea de armistițiu cu prilejul sărbătorii a fost întâmpinată mai degrabă ca o tentativă de a “prinde puțin oxigen”, după cum a caracterizat președintele Joe Biden situația.

De altfel, motivația armistițiului nu este tocmai solidă. Biserica Ortodoxă Rusă sărbătorește Crăciunul de rit vechi, pe 7 ianuarie, dar biserica ucraineană a respins autoritatea patriarhului de la Moscova, iar o bună parte din credincioșii ucraineni au sărbătorit deja Crăciunul pe 25 decembrie.

Pentru ei, sărbătoarea nașterii Domnului deja a trecut, cu rachetele rusești deasupra capetelor, iar un armistițiu acum nu le-ar aduce niciun beneficiu spiritual. 

Reamintim că armistițiul, propus inițial de patriarhul Kiril al Moscovei, a venit la scurt timp după o serie de victorii ucrainene și după ce aliații occidentali ai Kievului au confirmat livrarea de vehicule blindate pentru prima oară de la începutul războiului.

În acest context, un armistițiu nu ar aduce niciun beneficiu pentru atingerea păcii, după cum a afirmat James Cleverly, Secretarul britanic de Externe, într-o postare pe Twitter.

Indiferent de motivele sau rațiunile tactice din spatele solicitării armistițiului, consensul pare să fie acela că Moscova nu este un actor de bună credință, iar încercările de a încheia temporar luptele ar trebui abordate cu prudență.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții: