Patriarhul Kiril cere un armistițiu pentru Crăciunul pe rit vechi/ Erdogan vrea o încetare unilaterală a focului/ Vladimir Putin: Negocierile pot fi purtate doar dacă Ucraina acceptă “noile realități teritoriale”

sursa foto: Biserica Ortodoxă Rusă/Patriarchate.ru
sursa foto: Biserica Ortodoxă Rusă/Patriarchate.ru

Patriarhul Kiril al Moscovei, șeful Bisericii Ortodoxe Ruse, a cerut joi ca ambele părți implicate în războiul din Ucraina să respecte un armistițiu de Crăciunul pe rit vechi, transmite Reuters.

“Eu, Kiril, Patriarhul Moscovei și al întregii Rusii, fac apel la toate părțile implicate în conflictul intern să înceteze focul și să stabilească un armistițiu de Crăciun de la ora 12.00 a zilei de 6 ianuarie până la ora 24.00 a zilei de 7 ianuarie, astfel încât ortodocșii să poată participa la slujbele din ajunul Crăciunului și din ziua de Crăciun”, a spus liderul religios, citat de Reuters 

Deși aceste declarații pot fi explicate de contextul sărbătorii deosebit de importante, ele sunt însoțite de afirmațiile recente ale lui Vladimir Putin, care a reiterat poziția că Moscova este pregătită să înceapă negocierile, dar numai dacă Ucraina acceptă “noile realități teritoriale”, potrivit Sky News.

Declarația de joi nu este prima de acest tip făcută de președintele rus. La sfârșitul lunii decembrie, notează Al Jazeera, Putin a declarat că țara sa este pregătită să înceapă negocierile pentru a încheia conflictul, cu specificația că membri taberei adverse sunt cei care refuză să negocieze.

Afirmațiile din decembrie au fost respinse categoric de Ucraina și întâmpinate cu suspiciune de aliații Kievului, în condițiile în care ele au fost făcute în timp ce orașele ucrainene erau încă bombardate de forțele rusești. 

Declarațiile de joi au venit la scurt timp după un apel telefonic cu Tayyip Erdogan, președintele Turciei. Erdogan a jucat un rol de mediator pe parcursul conflictului dintre cele două țări, iar de data aceasta, el i-a spus lui Vladimir Putin că negocierile de pace trebuie să fie însoțite de o “încetare unilaterală a focului”.

Aceste cereri, venite din interiorul Rusiei, dar și din partea unui stat care se bucură de o relație mai amiabilă cu Rusia decât Occidentul, sunt făcute pe fondul unor evenimente semnificative de pe frontul ucrainean. 

Forțele ucrainene susțin că au ucis peste 800 de soldați ruși doar în ultimele 24 de ore, la câteva zile după ce au bombardat o bază militară rusească din Makiivka. 

Rusia a admis inițial că atacul de anul nou a făcut 63 de victime, dar apoi bilanțul a fost ridicat la 89, potrivit CNN.

Ucraina susține că numărul real al victimelor a fost de câteva sute, dar chiar și numărul recunoscut oficial de Kremlin ar reprezenta una din cele mai devastatoare pierderi într-un singur atac suferite de forțele rusești de la începutul invaziei.

În ceea privește susținerea din partea Occidentului, mai mulți aliați ai Kievului și-au confirmat recent intenția de a trimite vehicule blindate pentru prima oară Ucrainei, iar președintele Volodimir Zelenski continuă să argumenteze că forțele ucrainene au nevoie și de tancuri din partea aliaților.

Pe de cealaltă parte, Rusia încă nu trebuie subestimată, în opinia șefului NATO, Jens Stoltenberg. 

“Au demonstrat o voință incredibilă de a tolera pierderi și suferință… Nu avem nicio indicație că Putin și-ar fi schimbat planurile și scopurile în Ucraina. Deci este periculos să subestimăm Rusia”, a declarat șeful NATO în cadrul unei conferințe din Norvegia, citat de Reuters.

Pe măsură ce Ucraina continuă să anunțe atacuri cu multe victime în rândul inamicilor, iar armele occidentale își găsesc calea spre front, negocierile sub condițiile cerute de președintele rus nu par să fie o opțiune realistă în viitorul apropiat

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții: