
Ucraina a monitorizat mai multe zboruri între orașe rusești și chinezești, în timpul cărora transponderele avioanelor sunt oprite temporar, potrivit unui oficial ucrainean de rang înalt, care a calificat acest lucru drept un motiv de îngrijorare, transmite ABC News.
Una din teoriile oficialului de stat, care a vorbit sub condiția anonimatului, este că Beijingul ar aproviziona Rusia cu piese de aparatură electrică de care are nevoie pentru echipamente militare, diminuând astfel efectul sancțiunilor vestice.
Acesta a adăugat, totuși că pentru moment Ucraina nu are “nicio dovadă” în acest sens, dar a respins ideea unei păci intermediate de China și a reiterat intenția Ucrainei de a recaptura cât mai mult teritoriu ocupat de forțele rusești și de a lansa o nouă ofensivă, “la primăvară sau la începutul verii”.
Aceste declarații vin în contextul în care președintele chinez, Xi Jinping, care se pregătește pentru o vizită oficială în Rusia în cursul zilei de luni, a prezentat China drept un vector al păcii în cadrul războiului și a lăudat relația țării sale cu Moscova, potrivit CNN.
“”Relația bilaterală a devenit mai matură și mai rezistentă. Debordează de un nou dinamism și vitalitate, constituind un bun exemplu pentru dezvoltarea unui nou model de relații între țări importante, caracterizat prin încredere reciprocă, coexistență pașnică și cooperare reciproc avantajoasă”, a scris președintele chinez.
La rândul său, președintele rus Vladimir Putin a lăudat duminică China pentru “disponibilitatea sa de a aduce o contribuție semnificativă la soluționarea crizei [ucrainene]”, într-un articol publicat pe site-ul Kremlinului.
Articolul, scris pentru un public chinez și intitulat “Rusia și China: Un parteneriat pentru viitor”, a celebrat recenta aprofundare a legăturilor dintre cele două țări.
Acest “voiaj al prietenei” în Rusia are loc la aproape o lună după ce China a emis un document de poziție în 12 puncte în care cerea un armistițiu și începerea negocierilor între cele două părți ale conflictului, notează Al Jazeera.
Această poziționare a regimului de la Beijing față de conflict, refuzând până în acest moment să folosească cuvântul “Invazie” a afectat în mod semnificativ imaginea de neutralitate a Chinei, notează CNN.
În timp ce președintele Xi Jinping se pregătește să viziteze Rusia, o altă întâlnire diplomatică va avea loc luni la Londra, unde miniștri ai Justiției din mai multe țări se vor întâlni pentru a discuta creșterea susținerii pentru Curtea Penală Internațională , care a emis săptămâna trecută un mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin, transmite Reuters
Președintele rus a fost acuzat de deportarea ilegală a sute de copii din Ucraina, însă Rusia respinge acuzațiile și susține că CPI-ul nu are nicio autoritate în Rusia, care .nu este o parte a Curții.
Decizia are consecințe diplomatice semnificative pentru președintele rus, în condițiile în care 123 de state semnatare ale Statutului de la Roma și alte state, precum SUA și Israel, recunosc autoritatea Curții.
Acest fapt nu l-a oprit pe Vladimir Putin din a efectua, duminică. o vizită surpriză la Mariupol, în prima deplasare a liderului de la Kremlin în teritoriile ocupate de Rusia în regiunea Donbas din estul Ucrainei de la începutul războiului, transmite The Guardian.
Reuters a relatat că vizita a avut loc după ce Putin s-a deplasat sâmbătă în Crimeea într-o vizită neanunțată pentru a marca cea de-a noua aniversare a anexării peninsulei de către Rusia.
- Recep Tayyip Erdogan a câștigat un nou mandat în Turcia: “Cu voia lui Dumnezeu, vom fi demni de încrederea voastră”/ Kemal Kilicdaroglu: “Aceasta a fost cea mai nedreaptă perioadă electorală din istoria noastră” - 29 mai 2023
- ”Presiunea pe refugiații ucraineni din cauza faptului că nu au mai fost plătite chiriile de către Guvern i-a făcut pe aceștia să plece”/ De ce se integrează greu? – reprezentantul World Vision la Constanța - 27 mai 2023
- Ce resurse are Marea Neagră: De la energie, la acvacultură și până la orașe subacvatice - 24 mai 2023