•Casa cu Lei din Constanța este monument istoric de categoria A și se află într-un proces avansat de degradare. Proprietarul de facto al imobilului este omul de afaceri Gabriel Comănescu, cel care deține și Grup Servicii Petroliere.
•Recent, acesta a fost amendat de Direcția Județeană pentru Cultură și Poliția de Patrimoniu Constanța pentru nerespectarea obligațiilor impuse de Legea 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice.
•Comănescu a declarat pentru Info Sud-Est că, în anul 2006, a fost înștiințat de Primăria Constanța că nu va putea reabilita monumentul istoric până când taluzul din vecinătate nu va fi consolidat de administrația locală.
•Pe de altă parte, Primăria Constanța ne-a transmis că nu are cunoștință de necesitatea consolidării taluzului și că, în orice caz, administrația locală nu are în plan reabilitarea malului în viitorul apropiat.
•Momentan, singurul lucru cert este că monumentul istoric nu va putea fi reabilitat și pus în valoare până când nu vor fi rezolvate neînțelegerile dintre Primăria Constanța și proprietarul Casei cu Lei.
Gabriel Comănescu spune că vrea să reabiliteze Casa cu Lei, dar nu poate din cauza taluzului care trebuie consolidat de Primăria Constanța
La sfârșitul lunii martie 2017, Direcția Județeană pentru Cultură și Poliția de Patrimoniu Constanța au dat primele amenzi proprietarilor de monumente istorice pentru nerespectarea obligațiilor impuse de Legea 422/2001.
Imobilele amendate au fost Casa cu Lei și Casa Manicatide – al căror proprietar de facto este omul de afaceri Gabriel Comănescu (Grup Servicii Petroliere) – și Palatul Regal din Mamaia al cărei proprietar este SC Light System SRL (o societate cu acționariat controversat din cercul de apropiați al grupului Sorin Ovidiu Vântu-Dorin Cocoș-Alexandru Bittner).
Casa cu Lei din Constanța, ridicată de armeanul Dicran Ermizian la 1902, monument istoric de categoria A (cod LMI CT-II-m-A-02799), este o clădire emblematică pentru orașul de la malul mării. Cu o istorie fascinantă, astăzi, imobilul se află într-o stare de degradare care impune o reabilitare cât mai rapidă.
Într-un interviu acordat de Gabriel Comănescu ziarului Info Sud-Est, în cadrul Campaniei #RecuperareaPatrimoniuluiPierdut, omul de afaceri ne-a declarat că după ce a cumpărat cele două imobile monumente istorice a înțeles că, pentru reabilitarea lor, „lucrurile nu stau chiar așa de simplu și că pot exista alte bariere dincolo de cele strict financiare”.
Patronul GSP ne-a mai spus că reabilitarea Casei cu Lei este condiționată de consolidarea taluzului din apropiere și că a sesizat Primăria Constanța în această chestiune încă din 2006. Altfel spus, atât timp cât Primăria Constanța nu va consolida malul din apropierea Casei cu Lei, monumentul nu va putea fi reabilitat de proprietar:
La Casa cu Lei am depus mai multe diligențe în vederea îndeplinirii obligațiilor prevăzute de Legea 422/2001. În acest sens, în urmă cu zece ani am solicitat emiterea unei autorizații de construire pentru proiect de reparare, consolidare, protejare, restaurare, conservare și recompartimentare interioară. Ulterior, în perioada 2010-2011, am intenționat să accesăm o finanțare în vederea reabilitării și reconsolidării imobilului. Cu ocazia realizării documentației tehnice, ni s-a pus în vedere faptul că orice lucrare de amenajare/reconsolidare a imobilului, dat fiind amplasarea sa, necesită reconsolidarea malului pe care aceasta este situată. Din perspectiva regimului juridic al malului, de apartenență la domeniul public al acestuia, această lucrare nu poate fi realizată decât de autoritățile locale”, a declarat Gabriel Comănescu în cadrul interviului din Campania #RecuperareaPatrimoniuluiPierdut.
Primăria Constanța nu are în plan consolidarea taluzului din apropierea Casei cu Lei
În răspunsul unei solicitări trimise în temeiul Legii 544/2001, cu privire la această situație, Primăria Constanța ne-a răspuns că doar o expertiză tehnică poate stabili dacă malul are nevoie de consolidare sau nu, că nu a primit nicio înștiințare de la proprietarul clădirii cu privire la necesitatea consolidării malului, dar și că primăria nu are în plan consolidarea taluzului în viitorul apropiat:
„Necesitatea unei astfel de lucrări în zona menționată se poate stabili doar în urma unei expertize tehnice. Din informațiile pe care le deținem nu există vreo sesizare de la proprietarul imobilului – monument istoric Casa cu Lei – sau de la altcineva cu privire la necesitatea consolidării acestui taluz. În momentul de față nu avem în plan demararea vreunui proiect de reabilitare în zona respectivă” – este răspunsul primit de la Primăria Constanța referitor la situația monumentului istoric.
Am revenit la proprietarul Casei cu Lei pentru a încerca să înțelegem cum s-ar putea soluționa situația existentă astfel încât imobilul să fie reabilitat cât mai curând posibil. Radu Petrescu, director de comunicare al GSP Holding, ne-a declarat că Primăria Constanța a fost sesizată încă din anul 2006 cu privire la necesitatea consolidării malului: „Încă din 2006 am sesizat Primăria Constanța în legătură cu problema majoră a deteriorării malulului, problemă ce face imposibilă realizarea unor lucrări de consolidare pentru cele două imobile. Neconsolidarea malului pune în pericol și alte clădiri istorice din Constanța, dar și siguranța cetățenilor orașului. Reamintim că ambele imobile au fost conservate și se află sub pază permanent, astfel încât să nu genereze prejudicii”, a declarat directorul de comunicare al GSP Holding.
Radu Petrescu a mai adăugat și faptul că proprietarul clădirii va iniția demersurile necesare pentru ca monumentul să fie reabilitat în viitorul apropiat, inclusiv deschiderea unui canal de comunicare cu Primăria Constanța în vederea consolidării taluzului: „În 2006 am vrut să facem lucrări de modernizare, iar Primăria Constanța ne-a răspuns că nu se pot face aceste lucrări de modernizare până nu se consolidează malul respectiv. O să încercăm să comunicăm din nou cu Primăria Constanța, să vedem care sunt variantele de-acum încolo”.
Radu Petrescu a mai adăugat faptul că cei pe care îi reprezintă sunt contrariați și de criteriile de selecție a monumentelor istorice și de amenzile împărțite de cele două instituții: „Ne bucură această acțiune care se dorește a fi un exemplu, dar suntem contrariați că singurele persoane juridice/fizice verificate și posibil sancționate sunt societăți deținute de familia Comănescu. Așteptăm cu interes să vedem aceleași inițiative și pentru celelalte 692 de imobile aflate pe lista monumentelor istorice publicată pe site-ul Ministerului Culturii”.
Reprezentanții Direcției Județene pentru Cultură Constanța au precizat că și proprietarii Palatului Regal din Mamaia au fost amendați pentru nerespectarea Legii 422/2001 și că instituția va continua controalele în teritoriu și, acolo unde va fi cazul, proprietarii acestora vor fi amendați:
„Primii amendați nu au fost proprietarii Casei cu Lei și Casei Manicatide. Și sub nicio formă singurii. Primii înștiințați, apoi amendați au fost proprietarii de la Vila Regală din Mamaia, apoi am făcut controale la Hanul Balcan, dar acolo este o problemă foarte complicată legată de moștenitori și succesiune, iar legea spune că trebuie să fie aplicată la fiecare proprietar. Vor fi amendați și cei de la Hanul Balcan dar mai întâi trebuie rezolvate alte probleme legate de birocrație. Apoi am avut acțiuni pe str. Cuza Vodă, pe str. Marc Aureliu nr. 10, apoi pe str. Nicolae Titulescu nr. 7 și tot așa. În cele mai multe dintre cazuri urmează să dăm amenzi. Singurul criteriu după care ne ghidăm este stadiul de degradare și situația în care se află monumentele istorice. Pe noi nu ne interesează cine sunt proprietarii lor”, ne-a declarat Magdalena Tiță, șefa Direcției Județene pentru Cultură Constanța.
Povestea monumentului istoric Casa cu Lei AICI.
Foto deschidere/Gabriel Comănescu – www.zf.ro
- FOTO Garda de Mediu a dat amenda maximă de 60.000 de lei unui dezvoltator imobiliar din Constanța pentru că a aruncat gunoaiele la întâmplare - 25 mai 2023
- Copiii sunt bine? Refugiu și speranță la aproape un an și jumătate de război în Ucraina/ Ce am schimbat noi, cum s-au integrat ei (analiză) - 25 mai 2023
- Turcii se îndreaptă spre turul doi la prezidențiale, după numărarea a 98% din voturi: Erdogan – 49,3%, Kilicdaroglu – 45% - 15 mai 2023