SURSE Dosarul Retrocedărilor: Dragoș Săvulescu a fost eliberat de polițiștii italieni, după o decizie a instanței

Dragoș Săvulescu (foto: Facebook)
Dragoș Săvulescu (foto: Facebook)

Omul de afaceri Dragoș Săvulescu a fost eliberat de Poliția din Napoli, ca urmare a unei decizii luate de un judecător italian, au precizat surse din poliție pentru G4Media.ro. Fostul acționar al echipei Dinamo ar fi cerut să nu fie extrădat în România din cauza condițiilor din penitenciar și pentru că ar fi nevinovat. Instanța a ținut cont de declarația dată de Săvulescu potrivit căreia a fost de bună credință, s-a predat și nu intenționează să mai fugă, au mai precizat sursele menționate. Chiar dacă este lăsat în libertate, autoritățile române continuă procedura de aducere în țară a lui Dragoș Săvulescu, însă deocamdată nu este stabilit vreun termen de judecată pentru extrădare, conform acelorași surse.

Context

Dragoș Săvulescu, omul de afaceri condamnat în februarie 2019 la 5 ani de închisoare în dosarul retrocedărilor ilegale din Constanța și fugit din țară, s-a predat la mijlocul lunii ianuarie autorităților la o secție de poliție din Napoli (Italia), unde a și fost arestat.

Dragoș Săvulescu a fost condamnat la 5 ani de închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu. El a fost acuzat că a făcut parte din grupul infracțional organizat care ar fi reușit să prejudicieze statul cu 112 milioane de euro prin implicarea ilegală în retrocedarea de plaje și faleze în Constanța și Mamaia.

Judecătorii au scris în motivare că Săvulescu, alături de Radu Mazăre, Cristian Borcea sau Georgică Giurgiucanu au „funcționat ca o veritabilă organizație de tip mafiot”:

”Conlucrarea în acest caz dintre așa zișii cesionari de drepturi și reprezentanții autorităților locale, ce a implicat folosirea unor acte false întocmite în deplină cunoțtință de cauză de notari, este emblematică pentru asocierea infracțională constituită la nivelul municipiului, care a funcționat ca o veritabilă organizație de tip mafiot și al cărei scop a fost devalizarea patrimoniului acestui municipiu în beneficiul unor terți (…) Acești inculpați nu au avut nicio reținere pentru a intra în stăpânirea unor terenuri din patrimoniul Constanței deși știau că acest lucru se face prin încălcarea legii. O poziție aparte în acest grup o au inculpații Giurgiucanu, Săvulescu, Borcea, Camboianu și Ionescu, care pe baza unui plan extrem de elaborat, cu contribuția unor notari, au intrat în stăpânirea a 96 de terenuri din patrimoniul municipiului (…) Clamându-și nevinovăția, inculpații nu au putut explica într-o manieră logică și convingătoare cum se explică faptul că unele din terenurile atribuite au ajuns în final în stăpânirea lor (a se vedea cazul inculpatului Mazăre) ori faptul că s-au implicat în încheierea unor antecontracte (cazul inculpatei Dospinescu) sau cesiuni de drepturi (cazul Racu) cu privire la terenuri care încă nu fuseseră atribuite, punând în legătură persoanele îndreptățite cu terții interesați de cumpărarea terenurilor”, arată judecătorii în motivare.

BREAKING Motivarea în Dosarul Retrocedărilor: „Au funcționat ca o veritabilă organizație de tip mafiot”

În acest dosar, Radu Mazăre a fost condamnat la nouă ani de închisoare cu executare, Nicușor Constantinescu – 5 ani de închisoare, Cristi Borcea – 5 ani, Dragoș Săvulescu – 5 ani și jumătate, notarul Aurel Jean Andrei (soțul judecătoarei Laura Andrei, fosta șefă a Tribunalului București) – 2 ani cu suspendare.

Dosarul ”Retrocedărilor” a fost trimis în judecată în 28 octombrie 2008 și, după 10 ani de tergiversări, a devenit cel mai vechi dosar de corupție din instanțele românești.

Radu Mazăre, condamnat definitiv la 9 ani de închisoare în Dosarul Retrocedărilor

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții: