
Sud-Estul României este regiunea cu cele mai mici cheltuieli de cercetare și dezvoltare din Uniunea Europeană cu sub 0,1% din PIB, potrivit unui raport publicat de Comisia Europeană.
La polul opus, variațiile cele mai mari sunt întâlnite la regiuni precum Braunschweig (Germania) și Brabant Wallon (Belgia) care investesc aproape 8% din PIB-ul lor în cercetare și dezvoltare, conform raportului.
De asemenea, la nivel național, cheltuielile pentru inovare și dezvoltare au ajuns la 0,4% în România. Cele mai mari procente sunt înregistrate în Germania (3,0%) și Suedia (3,4%),
În UE, cheltuielile pentru cercetare și dezvoltare au crescut doar marginal în deceniul precedent, de la 2,0% din PIB în 2010 la 2,3% în 2021. Cheltuielile pentru acest domeniu rămân puternic concentrate în statele membre din nord-vestul UE, în capitale și în alte regiuni metropolitane.
Sub 20% din populația din sud-estul României are studii superioare
Nivelul de educație a crescut în toate statele membre și regiunile UE în ultimul decenii, deși decalajul dintre regiunile cele mai performante și cele mai puțin performante a crescut în mod constant.
Dacă în regiunile capitale din Danemarca, Lituania sau Polonia nivelul de educație al populației cu studii superioare este de aproximativ 70%, în sud-estul României și Sicilia (Italia) ponderea ajunge să fie mai mică de 20%.
În 2021, în regiunile mai dezvoltate, aproximativ 37% din populație (cu vârste cuprinse între 25 și 64 de ani) avea o diplomă de învățământ terțiar (învățământ post-liceal sau universitar), față de 25% în regiunile mai puțin dezvoltate. Nivelul de educație a crescut în toate statele membre și regiunile UE în ultimele decenii, deși decalajul dintre regiunile cele mai performante și cele mai puțin performante a crescut constant.
Rata șomajului în mediul rural din România este de peste 8%
Rata șomajului în 2021 în regiunile rurale din România a fost de 8,4 %, față de 2,8 % în orașe în timp ce în alte state membre, acest lucru este invers. În Belgia, rata șomajului în regiunile rurale a fost de 4,5%, față de 10,2% în orașe.
Teritoriile urbane și rurale diferă în ceea ce privește performanța pieței muncii. În unele state membre, în special în statele membre estice, rata șomajului este în general mai mare în zonele rurale decât în cele urbane.
Regiunile rurale demonstrează adesea un nivel de educație mai scăzut și un acces mai redus la o infrastructură IT de înaltă calitate, cum ar fi bandă largă de mare viteză.
- Farul Constanța învinge Universitatea Craiova cu 2-0, în urma “dublei” realizate de Louis Munteanu - 28 august 2023
- Ce se întâmplă cu viața unui spion după ce este demascat - 26 august 2023
- ANAF scoate la licitație 67 de hectare de teren ale unei comune din Constanța, estimate la 2 milioane de lei/ Viceprimar: “Nu știu din ce cauză. Câte hectare sunt?” - 24 august 2023