Șeful DNA Constanța a câștigat în primă instanță procesul cu Antena 3, EVZ, stiripesurse, Gâdea, Curea și alți jurnaliști care l-au acuzat că a făcut dosare din răzbunare/ Decizia nu este definitivă

candidati dna andrei bodean candidati dna andrei bodean
Andrei Bodean (sursa foto: Inquam Photos / George Calin)
candidati dna andrei bodean
Andrei Bodean (sursa foto: Inquam Photos / George Calin)

Șeful DNA Constanța, procurorul Andrei Bodean, a câștigat în primă instanță procesul cu Antena 3, EVZ, stiripesurse, Mihai Gâdea, Mirel Curea și alți jurnaliști care l-au acuzat că l-a arestat, anchetat și trimis în judecată pe avocatul constănțean Sorin Calaigii după ce soția acestuia i-ar fi refuzat avansurile sexuale procurorului la o petrecere de Revelion. Decizia judecătorilor nu este definitivă.

Dosarul lui Bodean împotriva EVZ, Antena 3, știripesurse și a celorlalte trusturi și jurnaliști a fost înregistrat în decembrie 2019 la Tribunalul Cluj (679/117/2019), iar luni judecătorii au admis în parte cererea procurorului.

Judecătorii susțin că șefului DNA Constanța i-au fost încălcate dreptul la onoare, demnitate și reputație, dar i-au respins solicitarea pentru despăgubiri morale, în timp ce pârâții sunt obligați să publice sentința Tribunalului Cluj într-un ziar de mare circulație, pe cheltuiala lor, și să-i plătească procurorului cheltuielile de judecată în valoare de 2100 de lei.

Andrei Bodean a fost pus sub învinuire în iunie 2019 de Secția Specială condusă de facto la acea vreme de Adina Florea. Speța era deschisă în urma plângerii avocatului Sorin Calaigii, iar Bodean a fost anchetat pentru cercetare abuzivă și represiune nedreaptă. Dosarul a fost clasat în decembrie 2022 de noua ”secție specială” din cadrul Parchetului General.

Într-unul dintre articolele pentru care a pierdut procesul cu Bodean, Mirel Curea, redactor-șef al Evz.ro, a afirmat că avocatul Sorin Calaigii a ajuns la pușcărie pentru că soția lui l-a respins pe procurorul DNA. Avocatul a fost condamnat cu executare atât în prima instanță, cât și definitiv, pentru trafic de influență la patru ani de închisoare cu executare.

  • ”Dacă soția avocatului constănțean ar fi cedat avansurilor sexuale ale procurorului DNA Andrei Bodean și ar fi acceptat să se culce cu el, cel mai probabil astăzi avocatul ar fi fost acasă, și-ar fi văzut de familie, de profesie, de viață, și-ar fi crescut liniștit și încrezător în viitor copila. Pentru că tânăra și frumoasa sa soție nu a acceptat asta, astăzi, avocatul este în pușcărie”. Mirel Curea a semnat mai multe articole în care îl numea pe Bodean ”Zdreanță” și ”Portocală” (aluzie la fostul procuror DNA Mircea Negulescu).

După apariția primului articol, procurorul de la Constanța a cerut CSM să îi fie apărată reputația. DNA a inițiat un demers similar, cerând CSM să verifice dacă informațiile publicate de Evz.ro și Antena 3 sunt de natură să aducă atingere independenței sistemului judiciar.

CSM a admis cererea lui Bodean și a dat dreptate DNA. Inspecția Judiciară a considerat afirmațiile ”de o gravitate extremă”, ”prezentate trunchiat, într-o manieră tendențioasă” și nesusținute cu probe. CSM a considerat că reputația profesională a procurorului a fost afectată, însă Mirel Curea a contestat decizia la ÎCCJ. Instanța a stabilit definitiv că procurorului i-a fost afectată reputația, dar Evz.ro a continuat să publice articole cu aceleași acuzații la adresa procurorului.

Materialele publicate de Evz.ro au fost preluate de Antena 3, la emisiunea moderată de Mihai Gâdea, Tv Neptun (televiziunea din Constanța fondată de Radu Mazăre, Nicușor Constantinescu și Sorin Strutinsky), gazetadecluj.ro, știripesurse.ro.

Alături de Antena 3, Evz.ro, TV Neptun și gazetadecluj.ro (Bum Media) au mai fost dați în judecată și Simona Ionescu, Mirel Curea, Mihai Gâdea, Roland Cătălin Pena, Ionuț Mureșanu, Dan Dumitru, Adela Badea, Gabriela Bădilă, Liviu Man, Tudor Horațiu Borșe, Carmen Gorgan, avocatul Sorin Calaigii și societățile European Business Environment SRL (știripesurse.ro), SC Amos AS Serv.

Andrei Bodean (42 de ani) a trimis în judecată nume importante din Constanța, majoritatea primind condamnări definitive. Printre acestea s-au numărat Nicușor Constantinescu (care ispășește o pedeapsă definitivă), Radu Mazăre (6 ani și jumătate, în primă instanță, ulterior achitat în apel), primari de municipii, șefi de instituții, polițiști, oameni de afaceri, avocați etc. Procurorul a fost poreclit de Nicușor Constantinescu ”Zorro de Dobrogea”.

Andrei Bodean conduce DNA Constanța din 1 octombrie 2018. Procurorul a semnat scrisorile magistraților împotriva modificărilor legilor justiției, a participat la proteste și a candidat la șefia DNA împotriva Adinei Florea, cea care a condus de facto Secția de Investigare a magistraților.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții: