“Sea Shield 2023”: 3.400 de militari din 13 state iau parte la evenimentul de instruire organizat de România la finalul lunii martie

sursa foto: Forțele Navale Române/Facebook
sursa foto: Forțele Navale Române/Facebook

Exercițiul multinațional “Sea Shield 2023”, la care iau parte aproximativ 3.400 de militari din România și din alte 12 state aliate și partenere, se desfășoară în apele Mării Negre și ale Dunării începând de luni, transmit Forțele Navale Române într-un comunicat de presă.

La activitățile de antrenament participă reprezentanți atât ai instituțiilor românești de apărare căt și reprezentanți din Albania, Bulgaria, Franța, Georgia, Grecia, Polonia, Portugalia, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, Țările de Jos, R. Moldova, SUA și Turcia, specifică Forțele Navale Române.

“Peste 30 de nave militare ale Forțelor Navale Române, două nave militare ale Forțelor Navale ale Bulgariei, 14 aparate de zbor din Franța, România, Statele Unite ale Americii și Turcia, 15 ambarcațiuni rapide de intervenție și nave de patrulare ale instituțiilor din sistemul național de apărare, 57 de autovehicule militare și alte capabilități de luptă, precum dispozitive mobile de lansare, detașamente de forțe pentru operații speciale și de scafandri de luptă de incursiune și împotriva dispozitivelor explozive, specialiști în apărare CBRN (Chimică, Biologică, Radiologică și Nucleară) și plutoane de infanterie și de parașutiști militari vor executa secvențele de instruire planificate de Forțele Navale Române.”, se mai arată în comunicatul citat.

Exercițiul “Sea Shield”, care este cuprins în Programele NATO de instruire multinațională consolidată/întrunită, a fost propus pentru prima oară de către România la Summit-ul NATO de la Varșovia, în 2016, pentru a întări măsurile de securitate pe flancul sud-estic al Europei, amintesc autoritățile.

Conform site-ului NATO, Sea Shield 2023 este unul din peste 20 de activități comune programate pentru anul 2023, care au loc în mai multe state din Europa, precum și Turcia și SUA. Printre ele se numără și exercițiul “Sea Breeze 2023”, care va avea loc tot pe apele Mării Negre, la începutul lunii iulie.

Ceremonia de deschidere a evenimentului a avut loc în dimineața zilei de luni în Portul Constanța, încheie Forțele Navale Române.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții: