
Rusia a declarat că a oprit miercuri unul dintre cele mai mari atacuri cu drone ucrainene de până acum asupra vestului Rusiei, doborând aeronave fără pilot deasupra a cel puțin șase regiuni, transmite Reuters. Forțele rusești susțin și că au distrus un atac naval ucrainean asupra peninsulei Crimeea.
Avioane militare rusești au fost avariate și ciruclația aeriană civilă a fost perturbată în atacurile cu drone, au declarat oficialii ruși. Potrivit acestora, regiunile Pskov, Briansk, Kaluga, Orlov, Ryazan și Moscova au fost vizate.
Cel mai semnificativ atac pare să fi avut loc în Pskov, la aproximativ 660 km (411 mile) la nord de frontiera ucraineană, în apropiere de granițele cu Estonia și Letonia, unde oficialii ruși au declarat că patru avioane militare de transport Il-76 au fost avariate.
Ucraina, care nu a obținut încă un succes major în contraofensiva sa terestră din vară, a lovit adânc în Rusia în ultimele luni, inclusiv un atac asupra Kremlinului în luna mai și numeroase atacuri cu drone asupra unor ținte civile din Moscova.
În mod obișnuit, Ucraina nu comentează cine se află în spatele atacurilor pe teritoriul rusesc, deși oficialii ucraineni și-au exprimat public satisfacția față de acestea.
Imaginile publicate de guvernatorul din Pskov pe Telegram arată fumul care se ridică dintr-un incendiu mare, în timp ce pe fundal se aud sunete de sirene și o explozie. Alte relatări pe canalele Telegram au arătat sisteme antiaeriene în acțiune în jurul orașului, care se află la doar 32 km (20 de mile) la est de granița cu Estonia.
La rândul lor, forțele rusești au răspuns cu un atac de amploare. Două persoane au murit miercuri dimineață în cea mai mare lovitură rusă asupra Kievului “din primăvară”, potrivit autorităților militare din capitala ucraineană, scrie Euronews.
Explozii au fost raportate, de asemenea, în orașul sudic Odesa și în regiunea Cherkasy.
Atacul de miercuri vine după ce, în mai, Ucraina a declarat că a contracarat “cel mai mare atac cu drone” asupra Kievului “de la începutul invaziei rusești”. Cel puțin 59 de drone au fost trase asupra capitalei ucrainene, iar două persoane au fost ucise atunci.
În același timp, Rusia susține și că a distrus patru ambarcațiuni militare care transportau până la 50 de membri ai forțelor speciale ucrainene care operau în Marea Neagră, potrivit Al Jazeera. Moscova nu a oferit alte detalii despre locația exactă a navelor.
Atât Ucraina, cât și Rusia au intensificat activitățile militare în Marea Neagră, după ce luna trecută a eșuat un acord încheiat sub egida Națiunilor Unite pentru a asigura o navigație sigură pentru navele de cereale.
În ultimele săptămâni, Kievul a atacat nave rusești în apele sale și a efectuat raiduri în Peninsula Crimeea, anexată de Moscova în 2014, folosind ambarcațiuni militare rapide. Ucraina a declarat că forțele sale au ridicat săptămâna trecută steagul țării în Crimeea în timpul unei “operațiuni speciale” pentru a marca Ziua Independenței Ucrainei.
Între timp, economia rusească este încă puternic afectată de sancțiunile vestice, potrivit unei analize The Washington Post – valoarea rubla a atins în ultima lună cel mai jos punct din ultimele 16 luni, o situație abordată de Vladimir Putin în timpul unei întâlniri cu oficialii economici de top ai țării.
“”Datele obiective arată că riscurile inflației sunt în creștere, iar sarcina de a controla creșterea prețurilor este acum prioritatea numărul unu. Le cer colegilor mei din guvern și din Banca Centrală să țină situația sub control constant”, a declarat liderul rus.
Creșterea rapidă a prețurilor, cauzată de scăderea cu 20% a valorii rublei între începutul lunii iunie și jumătatea lunii august, precum și injecția de fonduri de către guvern în industria de apărare a Rusiei aduc pentru prima dată războiul din Rusia – și impactul sancțiunilor – în atenția multor ruși, spun economiștii.
În ciuda acestor fapte, acțiunile recente ale lui Vladimir Putin arată un nivel sporit de încredere, arată Bloomberg. El ar putea să efectueze o vizită oficială în China, în octombrie, ceea ce ar fi cea mai mare deplasare în afara granițelor Rusiei din martie, când Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare împotriva sa.
Decizia de a vizita China “face parte din exprimarea mândriei și a puterii sale” după moartea lui Evgheni Prigojin, care a condus o revoltă de scurtă durată împotriva lui Putin, explică Bloomberg.
Mai mulțti experți sunt de părere că moartea lui Prigojin în avionul prăbușit în regiunea Tver a reprezentat un avertisment din partea lui Putin pentru elitele rusești = în lipsa liderului Wagner, președintele rus nu mai are niciun rival care să poată reprezenta o problemă pentru următoarele alegeri, scrie Euronews.
- Neversea 2024: S-a stabilit perioada de desfășurare a ediției a șasea a celui mai mare festival de pe litoral - 21 septembrie 2023
- Cum sunt întreținute armele nucleare: O privire în bazele de rachete și instalațiile de producție ale SUA, care vor investi 750 de miliarde de dolari pentru modernizarea sistemului de apărare nucleară - 20 septembrie 2023
- Lupta pentru grâne: De ce contează atât de mult cerealele ucrainene și ce rol joacă România ca unul dintre cele mai importante puncte de tranzit - 20 septembrie 2023