România va dona Ucrainei un sistem PATRIOT, în urma deciziei Consiliului Suprem de Apărare a Țării

sursa foto: Bogdan Pantilimon/ Statul Major al Forțelor Aeriene
sursa foto: Bogdan Pantilimon/ Statul Major al Forțelor Aeriene

România va dona Ucrainei un sistem PATRIOT, în urma deciziei de joi a Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), se arată într-un comunicat de presă al Administrației Prezidențiale.

Având în vedere deteriorarea semnificativă a situației de securitate în Ucraina, ca urmare a atacurilor constante și masive ale Rusiei asupra civililor și a infrastructurii civile, mai ales asupra celei energetice, precum și consecințele regionale ale acestei situații, inclusiv asupra securității României, în strânsă coordonare cu Aliații, membrii Consiliului au decis donarea către Ucraina a unui sistem PATRIOT”, precizează Administrația Prezidențială.

Această donare se face cu condiția continuării negocierilor țării noastre cu Aliații, în special cu partenerul strategic american, în vederea obținerii unui sistem similar sau echivalent, care să răspundă nevoii de asigurare a protecției spațiului aerian național, de modernizare a Armatei României și de asigurare a interoperabilității cu sistemul NATO, fiind, totodată, necesară identificarea unei soluții temporare de acoperire a vulnerabilității operaționale astfel create”, mai adaudă sursa citată.

Vor continua discuțiile cu aliații pentru ca apărarea aeriană a României să fie în continuare consolidată, se mai arată în comunicat. “Decizia s-a bazat pe o evaluare tehnică aprofundată a autorităților române, fiind luate toate măsurile pentru eliminarea riscului de creare a unor eventuale vulnerabilități pentru România”, potrivit sursei citate.

Totodată, Administrația Prezidențială a mai precizat că “poziționarea României este și va continua să fie fără echivoc în susținerea multidimensională a Ucrainei, alături de comunitatea internațională, în dreptul său legitim la autoapărare în fața agresiunii ilegale și neprovocate a Rusiei“.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții:

Add a comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.