România ar trebui să croiască bugetul Uniunii Europene pentru 2021-2027. Dar Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor, nu a reuşit să scrie nici bugetul României

Eugen Teodorovici, ministrul de Finanțate al României (foto: www.zf.ro)

România s-a situat în 2017 pe locul al treilea din Uniunea Europeană în rândul statelor cu cel mai mare deficit bugetar iar pentru 2018 nu se anunţă cifre statistice prea mult schimbate.

În 2017, după Spania (cu un deficit de 3,1% din Produsul Intern Brut) şi Portugalia, cu un deficit de 3% din PIB, România a condus într-un clasament european, în condiţiile în care, de câţiva ani, deci şi în 2018, un număr important de state membre ale Uniunii Europene raportează excedente bugetare.

12 state ale UE au anunţat excedente, unul (Slovenia) un echilibru, iar alte patru state au un deficit bugetar cuprins între 0,1% şi o,5%. Chiar şi Grecia, cu 180%  datorie publică din PIB, a anunţat pentru 2018 un excedent bugetar de o,8%. Iar vecinii noştri bulgari nu au mai cunoscut un deficit bugetar de mai bine de un deceniu, mai precis de la începutul crizei financiare din 2008, ceea ce a permis ca, din 2019, Bulgaria să intre în aşa-numită „anticameră euro”. Mai precis, din 2021-2022, leva ar trebui să fie istorie.


Eugen Teodorovici a acceptat înfrângerea pentru bugetul european încă din 11 ianuarie


La câteva ore după inaugurarea oficială a preşedinţiei române a Consiliului Uniunii Europene, desfăşurată la Ateneu, ministrul de Finanţe Eugen Teodorovici a prezidat o şedinţă a comisarilor europeni ale căror atribuţii sunt legate de buget şi finanţe comunitare. La şedinţa din 11 ianuarie de la Bucureşti au participat Valdis Dombrovskis, vicepreşedinte al Comisiei Europene şi responsabil pentru moneda euro şi pentru dialog social, Guenther Oettinger, comisar european pentru Buget şi Resurse umane, Marianne Thyssen, comisar european pentru Afaceri sociale şi mobilitatea forţei de muncă, Pierre Moscovici, comisar european pentru Afaceri economice şi financiare, impozitare şi vămi, Phil Hogan, comisar european pentru Agricultură şi dezvoltare rurală şi Corina Creţu, comisar european pentru Politici regionale.

Dacă aţi elaborat ipoteze de lucru în legătură cu viziunea românească asupra construirii unui buget european pe şapte ani, dacă aţi fost curioşi să vedeţi unde ar trimite Bucureştii banii cu prioritate în construcţia continentală, aţi greşit.

Ministrul de Finanţe al României, Eugen Teodorovici, a acceptat, din chiar prima şedinţă prezidată în cadrul ministerial al Comisiei Uniunii Europene, că nu se pune problema ca România să scrie bugetul continentului.

E drept că, anterior deschiderii oficiale a preşedinţiei române, ministrul de Externe al Poloniei, Jacek Czaputowicz, a cerut explicit guvernului de la Bucureşti să lase această misiune pentru viitorul Parlament european (care va fi ales în mai) şi pentru viitoarea Comisie Europeană, care va fi instalată în vară. În caz contrar, a transmis guvernul de la Varşovia, Polonia nu va accepta proiectul de buget. Deja un obstacol pe care nici diplomaţia, nici finanţele de la Bucureşti nu au ştiut să îl gestioneze.

Cu ce se va ocupa, atunci, ministrul de Finanţe Eugen Teodorovici?

O spune chiar el, în comunicatul oficial emis după şedinţa din 11 ianuarie, cu participarea comisarilor europeni: „suntem pregătiţi să lucrăm într-un ritm susţinut pentru avansarea cât mai consistentă a negocierilor privind cadrul financiar cu scopul de a permite obţinerea unui acord până la sfârşitul anului”.

Deci, România şi-a propus ca la sfârşitul anului 2019 să existe „un acord” asupra proiectului de buget, urmând ca el să fie votat cel mai probabil în 2020.

Se putea şi altfel?

Desigur. Experţii financiari români şi diplomaţii de la Bucureşti ar fi putut scrie un proiect de buget pe care să îl traducă şi negocia în celelalte 26 de capitale europene (fără Londra). Nici acum nu ar fi târziu dacă ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, ar găsi resursele administrative, politice, umane şi intelectuale necesare. Dar le are?

Cel mai probabil, nu.


România conduce Comisia Uniunii Europene dar nu are un buget aprobat pentru 2019


Acelaşi ministru de Finanţe, Eugen Teodorovici, care răspunde de alte 27 de bugete europene, precum şi de acela al instituţiilor centrale de la Bruxelles, nu a scris încă un proiect de buget al propriei ţări.

 Aceasta în ciuda asigurărilor ferme date comisarilor europeni, în reuniunea de la Bucureşti, din 11 ianuarie, potrivit cărora preşedinţia română va avea drept priorităţi: stimularea creşterii economice şi a investiţiilor, sprijinirea reformelor structurale, promovarea discuţiilor privind Unitatea Economică şi Monetară. Ministrul Eugen Teodorovici va gestiona şi procedura de intrare a Bulgariei în pregătirea pentru moneda euro, procedură care va dura cel puţin doi ani pentru vecinii noştri.

Proiectul de buget pe 2019 al României a fost anunţat dar nu este pus în dezbatere publică sau parlamentară. Motivele pot fi legate de cheltuielile exorbitante din ultimii doi ani, mai exact creşterile salariale şi de pensii, dar şi de lipsa unor variante atractive de creditare pentru că România, după 1990, trăieşte doar pe datorie. Eugen Teodorovici a anunţat că anul acesta Produsul Intern Brut este preconizat a depăşi 1.022 miliarde lei (aproximativ 221, 5 miliarde euro) şi că ne aşteaptă o creştere economică de 5,5%, un deficit bugetar de 2,5%, o inflaţie de 2,8% şi un curs general de 4,62 lei pentru un euro.

Dacă anunţul făcut de ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, în faţa comisarilor europeni, potrivit cărora România „va lucra în ritm susţinut” pentru un buget european care ar primi un „acord” la sfârşitul lui 2019 va rămâne valabil, atunci ne aflăm deja în faţa primului insucces.

Acest articol face parte din campania
”România conduce Uniunea Europeană”,
un demers Info Sud-Est în care urmărim și analizăm cele mai importante evenimente de pe agenda blocului comunitar, în perioada în care acesta va fi condus de autoritățile de la București.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.