Reuniunea satelor în Săpânța, eveniment dedicat Centenarului Marii Uniri

În perioada 18-19 august, o delegație din comuna Cumpăna, însoțită de către ansamblul Româncuța, a fost prezentă la Reuniunea Satelor în Săpânța, jud. Maramureș.

“SATELE UNITE ALE ROMÂNIEI” este un proiect de promovare a culturii tradiționale a României, pornit în 2018, anul Centenarului și menit să continue pe termen nelimitat.

Reuniunea Satelor își propune să fie o petrecere centenară, o mare horă pe iarbă, nu un spectacol, ci o “repetiție” pentru celebrarea Centenarului Marii Uniri, de la Alba Iulia, de 1 decembrie.

„Centenarul înseamnă principii, credințe și valori. Căci România s-a construit pe valori, principii și mai ales pe credință. De aceea, consider că marcarea centenarului trebuie să aibă următoarele dimensiuni: dimensiunea educativă, dimensiunea modernizării, a patrimoniului și a memoriei instituționalizate, dimensiunea elaborării unor lucrări științifice fundamentale pentru România, toate acestea unite sub umbrela durabilității și a impactului major în societatea românească. Principala dimensiune a centenarului este aceea educativă, pentru că tânăra generație, societatea românească în ansamblu, trebuie să-și însușească valorile, atitudinile și convingerile patriotice și să înțeleagă mesajul și sacrificiul generației Marii Uniri”, a declarat primarul comunei Cumpăna, Mariana Gâju.

La eveniment au fost prezenți în jur de 800 de artiști, meșteri, dansatori, rapsozi din țară, Transcarpatia, Bucovina de Nord și Voievodina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.