PSD, PNL și PMP au susținut în bloc proiectul afaceristului Bucovală. Cine sunt consilierii care au votat pentru clădirea de 4 etaje de la Lupoaică

ERATĂ: În textul inițial au apărut numele liberalilor Marius Tulică și Florin Gavrilă, care nu erau consilieri în momentul votării proiectului. Aceștia i-au înlocuit ulterior pe Romeo Rezeanu și Horia Căliminte.

Construirea blocului de 4 etaje pe un spațiu verde din centrul vechi al Constanței a fost girată de toți consilierii PSD, PNL și PMP prezenți, cu excepția unui liberal care era în conflict cu partidul său și care a votat împotriva proiectului.

Din toți cei 27 de consilieri, 23 au votat pentru ca afaceristul constănțean Stelian Bucovală să poată construi o clădire modernă și înaltă pe buza Cetății Antice Tomis, 2 consilieri au fost absenți, unul a votat împotrivă și un altul s-a abținut.

Terenul de 718 mp pe care afaceristul va construi o clădire modernă era ultima bucată de spațiu verde din zonă și a fost obținut de Bucovală prin alipirea mai multor parcele provenite din retrocedări sau cumpărate direct de la Primăria Constanța condusă de Radu Mazăre. Mai multe detalii aici.

Stelian Bucovală este membru PNL și unul dintre cei mai importanți sponsori ai partidului și este cunoscut în Constanța datorită afacerilor de succes din domeniul alimentației publice.

Într-un caz similar, consilierii locali s-au opus în bloc construirii unui imobil lângă zidul Cetății Tomis, deși investitorul respectiv avea toate avizele necesare, inclusiv aprobarea Ministerului Culturii. Mai multe detalii aici.

Vot în bloc

Pe ordinea de zi a ședinței din 27 septembrie 2018 s-a aflat și aprobarea Planului Urbanistic de Detaliu pentru construirea unui ”imobil birouri și alimentație publică”, al cărui beneficiar este societatea Bueno Comp SRL, deținută de oamenii de afaceri Stelian și Enache Bucovală.

Extras din procesul verbal al ședinței de Consiliu Local din 27.09.2018

Proiectul a fost aprobat în bloc de consilierii PSD, PNL și PMP, cu singura excepție a liberalului Romeo Rezeanu care se afla în conflict cu partidul său și care a votat împotriva proiectului, motivând că arhitecții din Comisia tehnică de Urbanism au recomandat retragerea ultimului etaj al imobilului pentru că acesta va fi prea înalt în raport cu celelalte clădiri:

”Au existat niște modificări tehnice recomandate acolo. În șapte ședințe la rând, investitorul nu a acceptat nici măcar să retragă un etaj și mă întreb totuși cum de s-a acceptat până la urmă doar pretenția investitorului în condițiile în care existau niște recomandări pur și simplu ale unor specialiști. Din cauza asta eu am votat împotrivă. A intrat și a ieșit exact așa cum a vrut investitorul”, își motiva votul Romeo Rezeanu, exclus ulterior din PNL și din Consiliul Local.

Totodată, la vot s-a înregistrat și o abținere, cea a consilierului independent Andrei Popescu. De la ședință au lipsit consilierii Horia Marius Căliminte și Cristina Andreea Văsii, ambii de la PNL.

  • Toți ceilalți consilieri PNL au votat fără nicio reținere pentru investiția sponsorului și colegului lor liberal: Mihaela Andrei, Adriana Arghirescu, Costin Avătavului, Adriana Câmpeanu, Victor Constantin, Ioan Solomon, Raluca Trandafir.
  • În tabăra consilierilor PSD nu a existat nicio absență, abținere sau împotrivire. Toți consilierii au votat pentru aprobarea PUD, ultimul ”obstacol” în calea construirii unui imobil: Costin Răsăuțeanu (viceprimar), Dumitru Babu (viceprimar), Cristian Marius Andreiaș, Mărioara Cojoc, Perodin Dede, Răzvan Florea, Aurelian Marius Marin, Liviu Merdinian, Cristian Mihăilescu, Irinela Nicolae, Teodor Patrichi, Gabriel Valentin Pârvulescu, Cristian Tincu.
  • Nici consilierii PMP nu au simțit nevoia să se opună proiectului sau să ceară lămuriri suplimentare. Toți trei reprezentanții partidului condus de fostul prefect Claudiu Palaz (la nivel declarativ un oponent al obiceiurilor fostei administrații Mazăre) au votat pentru ridicarea blocului de 4 etaje: Alexandru Zabara, Cătălin Florin Papuc și Secil Cantaragiu.

Alte reacții ignorate

Înainte ca votul proiectelor de pe ordinea de zi să înceapă, alte două persoane prezente la ședință au luat cuvântul pentru a atrage atenția asupra viitoarei clădiri.

Sorin Belu, reprezentantul Grupului Civic ”Baricada Verde” și Remus Negoi, președintele USR Constanța, au atras atenția asupra propunerilor specialiștilor cu privire la ridicarea unei construcții de o asemenea anvergură în zona respectivă.

”Am participat la Comisia 2 de Urbanism unde au înțeles că nu este oportun în zonă să se construiască P+4 și am rămas surprins să văd că pe ordinea de zi de astăzi este acest punct. Mai mult de atât, în Comisia 2 este aviz negativ și cerem consilierilor să nu avizeze acest PUZ în legătură cu intrarea în peninsulă, având în vedere că toate clădirile din zona peninsulară între Grand și Lupoaică sunt de P+2, nicidecum de P+4”, susținea Belu în ședința din septembrie.

După Belu, Remus Negoi a atras atenția că, deși există un aviz favorabil de la Ministerul Culturii, imobilul va fi construit totuși între zidurile antice, cerându-le consilierilor să reflecteze asupra acestui lucru înainte să voteze.

Președintele de ședință, Teodor Patrichi, le-a mulțumit celor doi pentru intervenții și a început votul proiectului. Investitorul nu a avut nicio emoție, construirea imobilului a fost susținută în bloc.

Nu degeaba, contactat de Info Sud-Est, Stelian Bucovală a declarat că investiția sa se desfășoară legal și că beneficiază de avizele și sprijinul tuturor instituțiilor implicate, de la Ministerul Culturii până la ultimul consilier local.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții: