Proiectul „Legende pe ruine circulare” a dus actul cultural în vârful munților Albaniei

Cea de-a doua rezidență de creație a proiectului „Legende pe ruine circulare”, parte din Programul Uniunii Europene „Europa creativă”, subprogramul cultural „Anul European al Moștenirii Culturale 2018”, s-a desfășurat între 19 și 24 septembrie, în Nivica, o localitate aflată în munții din sudul Albaniei.

Timp de cinci zile, operatorii culturali prezenți – italieni, spanioli și români (constănțeni) – au intrat în contact cu oamenii locului pentru a afla despre poveștile și tradițiile ce pot fi valorificate și duse mai departe de memoria comunității prin intermediul actului cultural.

În ultimele zile ale rezidenței, localnicii au avut prilejul să vizioneze trei momente artistice și culturale pe care participanții la proiect le-au oferit comunității. Teatrul „Astragali” din Italia a realizat un colaj de momente evocatoare ale mai multor legende europene, iar, pentru a surmonta bariera lingvistică, actorii au inclus cuvinte și expresii din limba albaneză.

Profesorii și studenții de la Școala de dans „Alicia Alonzo” din cadrul Universității Regele Juan Carlos din Madrid au îmbinat muzica și dansul cu poezia, dar și cu înregistrarea unui cântec al uneia dintre femeile din comunitate.

Pentru această rezidență de creație, Teatrul de Stat Constanța a propus lansarea versiunii în limba albaneză a volumului „Prizonierul poetului Ovidius”, care îl are ca autor pe scriitorul și arheologul Liviu Lungu din Constanța.

Romancierul este pe jumătate de origine albaneză, este membru al Ligii Albanezilor din România, iar participarea sa a avut la bază parteneriatul între Teatrul de Stat Constanța și Muzeul de Istorie Națională și Arheologie, realizat pentru acest proiect, Legende pe ruine circulare.

Scriitorul a condus, în fața bătrânului arțar din piața localității Nivica, o discuție despre poetul latin, despre exilul său, despre cum arăta Tomisul pe vremea aceea și despre misterul ce înconjoară ultimii ani din viața lui Ovidius și moartea sa. Unul dintre intelectualii prezenți, profesor de literatură, a citit un fragment din volumul lui Liviu Lungu, prezentat pentru prima dată în varianta sa albaneză, iar actrița Roberta Quarta a lecturat un fragment din varianta în limba italiană a romanului, care a fost lansată anul trecut, la Milano.

Liviu Lungu a oferit autografe și a împărțit circa 50 de exemplare ale romanului, inclusiv pentru școala din localitate.
Fără nicio exagerare, această rezidență de creație va intra în istoria localității Nivica, fiind prima manifestare culturală care a avut loc aici.
Următoarea rezidență de creație va avea loc în Constanța, între 1 și 7 octombrie a.c..

Informații de context:
Teatrul de Stat Constanța este una dintre cele opt organizații din România implicate în proiecte finanțate în cadrul Anului European al Patrimoniului Cultural.

Liderul proiectului este compania EUFONIA – Teatrul Astragali din Lecce, Italia, iar ceilalți partenerii sunt: Universitatea din Salento, Italia – Departamentul Moștenire Culturală, Universitatea „Regele Juan Carlos” din Madrid, Spania – Fundația Dansului „Alicia Alonso”, Agenția Națională de Coastă din Albania și Institutul Internațional de Teatru care funcționează sub egida UNESCO în Paris, Franța.

Prima rezidență de creație s-a desfășurat în Italia, iar următoarele două vor fi în România și în Spania.

Proiectul, care a fost astfel intitulat după o povestire a lui Jorge Luis Borges, „Ruinele circulare”, evidențiază felul în care moștenirea culturală comună europeană s-a format prin interacțiunea diverselor expresii culturale ale diverselor civilizații de pe continent, prin călătorii sau comerț. Elemente ale acestei moșteniri culturale sunt valorificate ca surse de valori comune, amintiri, înțelegere, identitate și dialog pentru Europa. Unul dintre obiectivele principale ale proiectului este să determine oamenii să participe, să simtă, să reflecteze și să exprime apartenența la Europa și să înțeleagă mai bine bogăția și unicitatea diversității ei culturale.

Artiști, arheologi, cercetători, operatori și manageri culturali din Italia (Lecce, siturile arheologice din Rudiae și Castro), România (Constanța, siturile arheologice din județul nostru), Spania (Segovia) și Albania (Nivica) participă la implementarea acestui proiect. Partenerul științific al teatrului nostru în acest proiect este Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța.

Promovarea proiectului și informarea online în privința activităților va fi făcută de Institutul Internațional de Teatru, care va realiza un site dedicat. Proiectul va mai cuprinde o conferință internațională, care va fi organizată în Italia, și va avea ca rezultat și o producție a unui film documentar ce va cuprinde realizările și concluziile celor implicați.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.