Programul Internațional de Scenografie: Artiști din România și de peste hotare învață despre instalațiile artistice “site-specific” la Castrul Roman din Ovidiu

sursa foto: Teatrul de Stat Constanța
sursa foto: Teatrul de Stat Constanța

Peste 20 de artiști în devenire din mai multe țări vor lua parte, în perioada 1-10 septembrie, la Programul Internațional de Scenografie, un atelier intensiv de creație în cadrul căruia vor învăța de la profesioniști în domeniu despre instalațiile artistice “site specific”, a căror creație și întrebuințare este strâns legată de locația lor, transmite Teatrul de Stat Constanța într-un comunicat de presă.

Locația aleasă, unde artiștii vor crea instalații multidisciplinare cu caracter performativ este proaspăt renovatul Castru Roman din Ovidiu.

Atelierul, continuă teatrul, a beneificiat de o ediție pilot în 2022, în timpul festivalului DbutanT, organizat de TSC și de Teatrul “Andrei Mureșan”. Anul trecut, atelierul a trebuit să se adapteze structurii festivalului, dar în această ediție devine un eveniment de sine stătător, care dezvoltă “contexte de colaborare internațională și perfecționare artistică”.

Au fost selectați pentru a lua parte din program 21 de participanți din România, dar și din Hong Kong, Taiwan, Canada, SUA și Germania, se mai arată în comunicatul citat.

Tema aleasă pentru această ediție a atelierului este denumită “Falie temporală. Înainte/După”, o referire la călugărul Dionisie Exiguul (cca. 470 – cca. 544), care a slujit în bazilica paleocreștină ale cărei ruine pot fi încă văzute în situl arheologic din Ovidiu și care a divizat cronologia istoriei în “înainte” și “după”, când a propus pentru prima oară folosirea anului 0, “Anno Domini” (AD), explică TSC.

Data de 1 septembrie este, dintr-o “coincidență fericită”, ziua în care Biserica Ortodoxă a rânduit pomenirea Sfântului Cuvios Dionisie Exiguul, amintește teatrul.

“International Program in Scenography acționează ca un catalizator pentru dialog, încurajând perspective diverse asupra spațiilor cu semnificație istorică și a revitalizării acestora prin intervenții artistice temporare. El invită creatorii să redefinească limitele, să conteste normele și să remodeleze peisajul artistic”, descriu organizatorii evenimentul.

În acest scop, participanții nu vor lua parte doar la worksopu-uri, prelegeri și conferințe, ci vor fi încurajați să-și perfecționeze propriile concepte și tehnici artistice, vor lucra în echipă și vor avea timp liber să viziteze obiectivele turistice, să se cunoască și să pună bazele unor potențiale colaborări pe termen lung.

La finalul atelierului, instalațiile artistice create de participanți vor fi expuse, pentru o singură seară, încheie Teatrul de Stat Constanța.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții:

Add a comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.