Președintele României, în cadrul Forumului Global American Jewish Committe: „Vom fi unul din cei mai puternici piloni transatlantici în Uniunea Europeană“

Marți, în cadrul Forumului Global American Jewish Committe, Președintele Klaus Iohannis a primit distincția „Light Unto the Nations“, cea mai înaltă distincție acordată de organizația AJC șefilor de stat sau de guvern în semn de recunoaștere pentru impactul internațional important în domeniul păcii, securității, democrației, promovării valorilor umane.

Allan Reich, directorul Comitetului pentru Politici Naționale din cadrul American Jewish Committe (AJC), a subliniat că distincția îi este acordată șefului statului român în special pentru apărarea statului de drept:

„La începutul anului, în timp ce sute de mii de oameni mărșăluiau prin București pentru a protesta față de eforturile discutabile ale Guvernului de a împiedica lupta împotriva corupției, președintele României Klaus Iohannis a stat de partea corectă a istoriei, sprijinind transparența, statul de drept și libertatea”, a afirmat Allan Reich, citat de Agerpres.

La rândul său, Klaus Iohannis a vorbit în discursul său despre nevoia de întărire a statului de drept, de independență a Justiției și de apărare a democrației:

„Această distincție specială mă face să îmi asum un angajament adițional, de a-mi pune toată forța, ca președinte al României, în spatele apărării democrației și statului de drept pentru țara mea, pentru regiune și la nivel global (…) Trebuie să construim împreună un proiect sustenabil al unei națiuni determinate să își atingă întregul potențial. În acest scop, întărirea statului de drept și salvgardarea independenței justiției sunt, pentru mine, priorități de top. Lupta împotriva corupției notează un progres bun, dar trebuie să continuăm. Este promisiunea mea personală să o sprijin în continuare cu și mai mare intensitate și hotărâre. Nu există nicio altă cale înainte“, a declarat Klaus Iohannis.

Acesta a făcut referire și la aspecte legate de președinția Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului, pe care România a avut-o timp de un an și pe care președintele Iohannis a caracterizat-o ca fiind un succes:

„Îndrăznesc să spun că România este o țară puternică. Puterea sa nu este dată de către geografie sau circumstanțe. Ea este dată de către valorile pe care le promovăm și de către hotărârea sa de a contura un rol distinct al țării mele în salvgardarea securității regionale și transatlantice. Referitor la valorile pe care le promovăm, acest eveniment AJC este cu atât mai semnificativ cu cât are loc la scurtă vreme după ce România a încheiat cu succes președinția de un an a Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului (IHRA). (…) Într-o perioadă în care extremismul, xenofobia și radicalismul sunt în creștere periculoasă în Europa și în lume, țara mea și-a asumat pe deplin trecutul și acționează ca un promotor al toleranței, non-discriminării și respectului pentru diversitate”, a adăugat Klaus Iohannis.

În discursul pe care l-a ținut, Klaus Iohannis a lăsat să se întrevadă principalele direcții de discuție pe care le are în agenda sa, cu ocazia vizitei în Statele Unite ale Americii, pe care o efectuează în perioada 4-9 iunie și care îi va oferi președintelui României ocazia unei vizite de lucru la Casa Albă.

„Găzduirea de către România a sistemului Aegis Ashore de la Deveselu este unul din cele mai importante proiecte ale Parteneriatului Strategic. Dincolo de dimensiunea de securitate, există și alte posibilități. România, ce a avut cea mai mare creștere economică în Uniunea Europeană în 2016, întâmpină companiile și investițiile din SUA oferind un mediu sigur și deschis. De asemenea, așteptăm cu mult interes un progres mai mare în dimensiunea de inovare, educație și cercetare, acestea fiind domenii de mare importanță pentru viitorul nostru comun“, a declarat în continuare președintele României.

În ceea ce privește unul dintre subiectele fierbinți ale geopoliticii mondiale de astăzi, și anume relația SUA – UE, Klaus Iohannis a ținut să precizeze că SUA au nevoie de o Uniune Europeană puternică și unită și a dat asigurări că România va fi unul dintre cei mai puternici piloni transatlantici: 

„Împărtășesc aceste gânduri cu dumneavoastră deoarece SUA are nevoie ca UE, ca partener strategic, să fie puternică și unită. Securitatea UE, în sensul cel mai larg, a întregii Europe este foarte relevantă pentru securitatea Statelor Unite. Așa a fost și va fi întotdeauna. În acest context, vă pot asigura că vom fi unul din cei mai puternici piloni transatlantici în Uniunea Europeană. Legătura transatlantică va continua să fie cea mai puternică garanție a noastră pentru securitate, libertăți fundamentale și prosperitate“, a punctat Klaus Iohannis în discursul ținut marți la Forumul Global al prestigioasei organizații American Jewish Committe.