Presa germană exultă: „România are un preşedinte sas“

info-sud-est-iohannisVictoria lui Klaus Iohannis în alegerile din România este explicată pe larg în presa germană, simţitor încântată de rezultat. Nu puţine articole consideră că reuşita acestuia reprezintă un nou început pentru România, conform Deutsche Welle.

Presa germană consemnează pe larg victoria “sasului Klaus Iohannis” în alegerile prezidenţiale din România, precum şi cererile de demisie, din ce în ce mai vocale, adresate premierului Victor Ponta.

Platoforma online de ştiri a televiziunii publice germane, ARD, scrie pe prima pagină: “Un sas din Transilvania a devenit preşedinte”. “Încă nu au apărut rezultatele oficiale, însă este clar că politicianul sas va fi noul preşedinte al României. Contracandidatul său, Victor Ponta, l-a felicitat, deja, pentru victorie. Premierul ţării doreşte să rămână în funcţie, însă mulţi îi cer din ce în ce mai vehement demisia”, scrie tagesschau.de.

Mult mai tranşantă este publicaţia germană Spiegel Online, care afirmă: “Iohannis nu a pornit lipsit de şanse în cursa electorală. Cu toate acestea, rezultatul pe care l-a obţinut este senzaţional, mai ales în contextul în care puterea coruptă, de sorginte comunistă, a PSD, cu Victor Ponta în frunte, nu a ezitat să ducă o campanie cu atacuri personale la adresa lui Iohannis, naţionalistă şi murdară. S-a văzut acest lucru în faţa ambasadelor româneşti din Europa, unde s-au format cozi interminabile, încercându-se blocarea votului în diaspora”, scrie publicaţia susnumită.

Ziarul Die Welt completează aceeaşi idee, scriind că “sloganul lui Ponta despre mândria de a fi român nu a rezonat în mintea românilor. Mulţi dintre aceştia nu sunt chiar deloc mândri, când văd ceea ce se întâmplă în ţară. Sărăcie omniprezentă, economie prăbuşită, interminabile scandaluri de corupţie în care sunt implicaţi mai mulţi parteneri politici de ai lui Ponta. De cealaltă parte, Iohannis reprezintă corectitudinea germană şi singura poveste de succes a României: revirimentul economic al Sibiului şi buna administrare a acestui oraş, unde primar a fost Iohannis”, scrie, cu convingere, Die Welt.

Mai multe informații pe www.dw.de

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții: