
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse, Kirill, un susținător puternic al deciziei Moscovei de a invada Ucraina, a spionat Elveția pentru Uniunea Sovietică în anii 1970, transmite agenția elvețiană Swissinfo.
Ziarele Le Matin Dimanche, de limbă franceză, și SonntagsZeitung, de limbă germană, au citat arhive declasificate ca dovadă că liderul religios a lucrat pentru KGB, principala agenție de securitate și informații a Uniunii Sovietice.
Kirill ar fi desfășurat activități de spionaj în timp ce locuia la Geneva în calitate de reprezentant oficial al Patriarhiei Moscovei la Consiliul Mondial al Bisericilor (WCC).
Misiunea lui Kirill, al cărui nume de cod era “Mikhailov”, a fost, de asemenea, de a influența acest consiliu, în care fusese infiltrat de KGB în anii 1970 și 1980, adaugă Swissinfo.
Conform celor două cotidiane, citate de Le Figaro, obiectivul sovieticilor era atunci să determine instituția de la Geneva să denunțe Statele Unite și aliații săi și să își tempereze criticile privind lipsa de libertate religioasă în URSS. Ziarele amintesc și că Biserica rusă “refuză să comenteze activitatea de spionaj a lui Kirill la Geneva”.
La rândul său, Consiliul Ecumenic al Bisericilor le-a declarat că “nu dispune de nicio informație” pe această temă. Le Matin Dimanche l-a intervievat pe nepotul patriarhului, Mihail Goundiaev, care i-a succedat în funcția de reprezentant al Patriarhiei Moscovei la Geneva, care afirmă că unchiul său “nu a fost agent, chiar dacă a fost supus “controlului strict” al KGB”.
Acest incident nu este primul în care activitățile de spionaj ale Rusiei au devenit un subiect de interes în Elveția. În 2018, un raport al Consiliului Federal al Elveției indica o “suspiciune bine fondată” conform căreia peste un sfert din personalul diplomatic al unei țări, care nu fusese numită, erau în realitate spioni, potrivit Swissinfo.
Ziarele Le Matin Dimanche și SonntagsZeitung, care aveau acces la evaluarea confidențială, au afirmat la acel moment că țara în chestiune era Rusia.
Situația a fost din nou adusă în atenția publicului în 2022, când Serviciul Federal de Informații al Elveției, citat de Financial Times, a estimat că “câteva zeci de ofițeri (de informații) lucrează în cadrul misiunilor diplomatice și consulare din Geneva”.
- Concluziile principale ale discuțiilor dintre Vladimir Putin și președintele chinez Xi Jinping/ Cooperarea economică și comerțul reprezintă priorități pentru Rusia și China/ Relațiile ruso-chineze sunt “la cel mai înalt nivel” - 21 martie 2023
- Luptele continuă pe frontul ucrainean în timpul discuțiilor dintre Vladimir Putin și Xi Jinping/ Evgheni Prigojin: Ucraina pregătește un atac la scară largă pentru finalul lunii martie - 21 martie 2023
- Tensiunile diplomatice continuă să crească în urma vizitelor președintelui rus Vladimir Putin la Mariupol și Sevastopol/ China ar putea aproviziona Moscova cu piese pentru echipamentele sale militare, potrivit unui oficial ucrainean - 20 martie 2023