
Sezonul din Liga 1 de fotbal se apropie de sfârșit, însă unele echipe parcă și-au dat duhul de mult timp. Mai sunt două etape din play-out și se va trage cortina peste o stagiune în care marea majoritate a formațiilor au suferit în special din punct de vedere financiar. Viitorul Constanța s-a aflat printre puținele grupări care au avut un echilibru la acest capitol, iar asta dovedește că Gică Hagi a alcătuit un proiect serios, pe termen lung, în care pașii sunt atent calculați pentru a nu exista sincope. Echipa a jucat foarte bine în sezonul regulat, însă a capotat în play-off, atunci când așteptările foarte mari au creat o presiune la fel de mare pentru jucători, mulți dintre ei fără experiența marilor bătălii. Stabilitatea clubului este însă garanția că echipa poate progresa, și nu este exclus ca anul viitor să fie una dintre principalele candidate la titlul în Liga 1.
La polul opus se află Petrolul Ploiești, o formație care a ajuns să trăiască exclusiv din banii dați de LPF pentru a duce la capăt acest sezon. O forță a campionatului în ultimii ani, când a reușit să câștige Cupa României și să joace în cupele europene, Petrolul a plătit scump pentru problemele patronului său, iar acum caută să ajungă la un mal care nu-i garantează însă supraviețuirea. Venit pe banca tehnică într-un moment în care echipa avea puls zero, Ionel Gane a reușit o resuscitare miraculoasă, în condițiile în care nu avea nici defibrilator, nici bani ca să-l cumpere. Antrenor așezat la locul lui, Gane s-a pus pe muncă și, cu două etape înainte de final, a adus echipa într-o poziție în care mai poate spera la salvarea de la retrogradare, spre bucuria amatorilor de ponturi la pariuri care sperau într-un astfel de scenariu.
Dacă va reuși minunea, fostul atacant al Craiovei merită cu siguranță o statuie în fața Stadionului Ilie Oană, o arenă pe care numeroșii suporteri ai Petrolului din urmă cu trei ani s-au împuținat vizibil în ultima perioadă, când echipa se află la greu. Este foarte interesant cum se schimbă opțiunea suporterilor atunci când formația favorită nu le mai livrează performanțe. Tocmai de aceea, mai potrivită ar fi încadrarea lor la spectatori, cei care vin la stadion când pot sau când au chef.
În schimb, neplătiți de luni bune, jucătorii au rămas și ei pe baricade, asemeni partizanilor care luptă cu bolovani împotriva armatelor organizate. Într-un sport în care banii fac legea mai mult decât dragostea pentru culori, mercenarii Petrolului luptă pentru echipă din respect pentru onoarea lor, pentru că este greu de găsit alt argument cu care să te motivezi în mijlocul dezastrului. Dacă vor reuși salvarea de la retrogradare, vor fi noii spartani ai unui Termopile modern, despre care se va povesti prin orașul „aurului negru” mult timp de aici înainte. Va fi o poveste bună și pentru copiii lor, cărora le vor spune că atunci când nu mai ai pentru ce lupta, când vrei să lași totul baltă și să pleci, tot mai există o brumă de onoare care te trage înapoi la război.
- VIDEO Braconaj pe apele românești: Peste 100 de sturioni pescuiți ilegal au fost redați mediului natural de la începutul anului - 22 septembrie 2023
- Ponta: Guvernul vrea să dezvolte infrastructura din Deltă Dunării printr-un program cu fonduri europene de 1,2 miliarde euro - 22 septembrie 2023
- Au început lucrările de reabilitare a sistemului de canalizare pe bulevardul Mamaia - 21 septembrie 2023