
Republica Nauru, din Oceanul Pacific, a decis să retragă recunoaşterea independenţei Kosovo şi a anunţat că va întrerupe toate contactele diplomatice pe care le-a avut cu acestă fostă provincie a Serbiei. Anunţul a fost făcut la 22 noiembrie de către ministrul de Externe de la Belgrad, Ivica Dacić, şi a fost preluat de agenţia naţională sârbă de presă Tanjug, principalul canal al televiziunii de stat de la Belgrad şi de cotidianul „Politika”.
O notă oficială trimisă de ministrul adjunct de Externe al Republicii Nauru către Ambasada Serbiei în Australia arată că oficialii din Nauru au ajuns la concluzia că decizia de recunoaştere a independenţei Kosovo a fost „prematură”. „Decizia de recunoaştere a Kosovo ca stat independent a fost prematură şi a fost în contradicţie cu principiile Rezoluţiei 1244 a Consiliului de Securitate al ONU” este scris în documentul oficial al Ministerului de Externe din Nauru, trimis Ambasadei Serbiei în Australia.
Nauru şi Kosovo au stabilit relaţii internaţionale în 2011.
În acest context, cea mai mică republică insulară din lume a devenit al 17-lea stat care a retras recunoaşterea Kosovo în ultimii ani. Celelalte ţări care au recurs la acest gest deloc obişnuit în sistemul de relaţii internaţionale provin în majoritate din Africa, Oceania şi zona caraibiană a Americilor: Ghana, Togo, Africa Centrală, Palau, Madagascar, Insulele Solomon, Lesotho, Surinam, Grenada, Comore, Burundi, Dominica, Sao Tome şi Principe, Liberia, Guineea Bissau şi Papua-Noua Guinee.
Ministrul de Externe al Serbiei a amintit că decizia luată de Nauru a schimbat raportul de forţe în lume în ceea ce priveşte recunoaşterea Kosovo: în momentul de faţă, 95 de state nu recunosc independenţa fostei provincii iar 93 au acceptat-o oficial. Alte 5 state se abţin încă de la o decizie.
Nici în cadrul Uniunii Europene nu există un consens în ceea ce priveşte recunoaşterea Kosovo, state precum România, Spania şi Slovacia refuzând acest act până acum. În plan internaţional, Federaţia Rusă este cel mai important susţinător diplomatic al Serbiei, promovând ideea potrivit căreia Kosovo este o provincie sârbă şi nu poate fi independentă.
Kosovo şi-a proclamat unilateral independenţa în februarie 2008, fiind puternic susţinută de SUA şi de principalii aliaţi occidentali. Fosta provincie sârbă, locuită în proporţie de peste 90% de etnici albanezi, cu capitala la Priştina, are o populaţie de aproape 2 milioane de locuitori şi o suprafaţă de 10.908 kilometri pătraţi.
Nauru este cel mai mic stat insular independent din lume, întins pe o suprafaţă de numai 21 kilometri pătraţi, pe care locuiesc aproape 10.000 de oameni.
- Îndiguirea Chinei: Vietnam și SUA au un parteneriat strategic/ Ce va însemna pentru controlul asupra Mării de Est - 12 septembrie 2023
- Constanța este orașul în care campioana României la fotbal nu are un stadion iar Teatrul de Stat, cu cel mai bun spectacol premiat de UNITER, nu are o sală - 17 iunie 2023
- Alegeri în Grecia: Cum a ajuns prim-ministrul Greciei, Kyriakos Mitsotakis, imaginea Dreptei europene. Bunul simț politic a învins crizele majore - 22 mai 2023