O tânără din Medgidia, șefă de promoție la Universitatea Sorbona, despre elevii care vor să studieze în străinătate: ”Să se gândească bine dacă nu li se face dor de casă. Cine vrea să facă treabă, face și în România”

anca maria nechita sefa de promotie drept sorbona anca maria nechita sefa de promotie drept sorbona
sursa foto: Arhivă personală
anca maria nechita sefa de promotie drept sorbona
sursa foto: Arhivă personală

Anca Maria Nechita este absolventă a Liceului Teoretic ”Nicolae Bălcescu” din Medgidia, a absolvit Bacalaureatul în 2020 cu nota 10 și a ajuns șefă de promoție la Facultatea de Drept din cadrul Universității Paris 1 Pantheon-Sorbona în 2023. Anca a vorbit pentru G4Media, în cadrul proiectului ENTR, despre cum a fost experiența ei la studii, în Franța, ce părere are despre facultățile din România și sistemul de învățământ și ce sacrificii a făcut în viața personală pentru performanța din facultate.

Deși unii ar contrazice-o, Anca spune că este convinsă că facultățile din România sunt bune și pregătesc studenții serios. Însă o diferență majoră între sistemul universitar românesc și cel din Franța, în privința Dreptului spre exemplu, este că în timp ce aici ne concentrăm pe partea teoretică și ”învățatul pe de rost”, studenții din Franța nu se concentrează pe memoratul articolelor din codurile civil și penal, pe care le pot accesa la un click distanță, ci pe aprofundarea cazurilor, a informației și pe reflectare și gândire proprie asupra spețelor.

Nu e de mirare că Anca a decis să se stabilească în Franța, plan de care este mult mai sigură acum, față de cum era la începutul studiilor universitare, când ezita. Tânăra a ales și domeniul în care se va specializa: dreptul afacerilor.

Unul dintre motivele din cauza cărora Anca nu vrea să se întoarcă în România este perioada de studii și stagii îndelungată care ar aștepta-o după facultate și abia după care ar putea profesa ca avocat în funcție ”plină”. De ce s-ar întoarce, totuși? Din curiozitate profesională, pentru a compara modurile de funcționare ale cabinetelor de avocatură de-aici comparativ cu cele din Franța.  

Ce a marcat-o pe Anca atunci când a ajuns în Franța a fost că atunci când vorbea în franceză se simțea ”altă persoană”: ”Este greu să fii tu însăți în altă limbă”, spune zâmbind și dând exemplu nuanțele, expresiile sau unele detalii care nu pot fi exprimate uneori în totalitate sau redate fidel într-o limbă străină comparativ cu cea natală. 

Pentru a atinge performanța de a ieși șefă de promoție, Anca a renunțat inițial la ieșirile frecvente în oraș și la vacanțe, apoi la alte activități de divertisment pentru a avea siguranța că studiază suficient. Totuși, cu timpul, spune că a reușit să se obișnuiască cu volumul de studiu și și-a echilibrat viața de student cu cea de tânăr care are nevoie de timp liber și viață socială.

Dar a fost vreodată conștientă că va ajunge șefă de promoție? Anca spune că se gândea doar la cât de greu este să promovezi anul de studiu și nicidecum la posibilitatea de a ajunge cea mai bună din generația ei: ”Aveam frica că n-o să trec, că nu sunt destul de bună pentru a fi aici”, spune ea. 

Tânăra spune că își este recunoscătoare pentru sacrificiile pe care le-a făcut, dar mai ales familiei care a susținut-o din primul moment și a depus toate eforturile pentru ca ea să performeze:

  • ”Îmi sunt recunoscătoare mie pentru că am făcut multe sacrificii ca să fiu aici, le sunt recunoscătoare familiei mele, căci și ei au făcut multe sacrificii ca să mă țină aici și au încercat sa înțeleagă prin ce trec. Este destul de greu să vorbești cu părinții tăi despre lucruri prin care ei nu au trecut, dar au încercat foarte mult să mă înțeleagă și să mă susțină, chiar dacă nu știau foarte bine despre ce era vorba. Apoi, și prietenilor mei români de aici, care în timpul pandemiei mi-au fost foarte utili, deoarece am putut să ne susținem unii pe alții”.

Anca își dorește să fie avocat la o firmă cu un mediu de lucru plăcut și cu spețe care să o stimuleze profesional și intelectual. Pentru elevii care vor să urmeze o facultate în străinătate, dar și pentru cei care sunt indeciși, Anca le transmite să facă acest lucru doar dacă sunt foarte siguri că nu o sa li se facă dor de casă și dacă sunt conștienți de aventura în care se vor ”îmbarca”:

  • “Nu pot să spun să plecați, doar gândiți-vă de ce vreți să plecați și dacă cu adevărat sunteți siguri că e o decizie care vă corespunde. Dacă vrei să faci treabă, poți și în România, ideea este că opțiunile sunt deschise și doar trebuie sa aveți curajul să profitați de oportunități”, a conchis absolventa.

Conform unui studiu realizat de UNESCO în 2022, în jur de 40.000 de tineri români sunt plecați la studii în străinătate. Potrivit datelor din studiu, aproximativ 10.000 de tineri studiază în Marea Britanie, în jur de 3.000 studiază în Olanda, între 2.500 în Germania și Franța și între 1.000 și 2.000 în Spania, Italia, Austria și Danemarca.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții:

Add a comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.