O femeie de 92 de ani, relocată dintr-un cămin închis după controalele premierului, a fost trimisă acasă și de la Căminul de Vârstnici Constanța din cauza haosului instituțional/ Control AJPIS

sursa foto: Info Sud-Est
sursa foto: Info Sud-Est

O femeie de 92 de ani, relocată dintr-un cămin închis în Eforie după controalele dispuse de premierul Marcel Ciolacu în scandalul azilelor groazei, a fost trimisă acasă și din Căminul de Vârstnici Constanța (de stat) din cauza haosului instituțional. Mai multe înregistrări audio consultate de ISE arată comunicarea deficitară de care au parte aparținătorii beneficiarilor în relația cu personalul căminului.

Cazul a fost prezentat inițial de televiziunea Constanța TV, unde fiul femeii a relatat cum s-au desfășurat lucrurile, din punctul său de vedere, din momentul în care centrul privat în care se afla mama lui a fost închis.

Bărbatul povestește că mama sa, imobilă din cauza unei fracturi de bazin, a fost relocată la Căminul de Vârstnici din Constanța și că, în momentul relocării, a primit asigurări că ”totul va fi bine” și că ”la stat e mult mai ieftin decât la privat”. În fapt, susține bărbatul, diferența de prețuri este foarte mică, dar diferența de condiții este majoră.

sursa foto: Info Sud-Est

Fiul femeii susține că, în momentul în care și-a lăsat mama în azil nu i s-a spus că trebuie să facă analize de sânge și de plămâni, astfel că a plecat în concediu cu familia. Câteva zile mai târziu, a primit un telefon în care a fost anunțat că din momentul în care și-a lăsat mama are timp două săptămâni să îi facă analizele respective.

  • ”Noi eram în concediu când am fost sunați și ni s-a spus că trebuie analizele. Nu ni s-a spus nimic în momentul relocării, acum două săptămâni, cum că ar fi vorba de analize sau acte. Acum ni s-a spus să o luăm noi în mașină și să o ducem la spital să-i facem analizele de plămîni și sânge, le-am explicat doamnelor de la Cămin că nu avem cum deoarece doamna este imobilizată la pat cu fractură de bazin, conform diagnosticului de externare de la Sanatoriul Techirghiol, dar ne-au spus că nu au ce să facă. Evaluarea acesta ar fi trebuit făcută când au adus-o aici, ar fi trebuit dusă inițial la spital pentru analize de sânge și de plămâni sau ce condiții mai erau necesare, si apoi adusa la Cămin”, a explicat fiul femeii pentru Constanța TV.

Mai multe înregistrări audio din momentul în care bărbatul s-a dus să-și ia mama arată o discuție în care angajatele Centrului de Vârstnici din Constanța sunt mai preocupate ca episodul să nu ajungă în atenția mass-media.

Când bărbatul le reproșează femeilor că nu a fost înștiințat cu privire la soarta mamei sale în spital, una dintre angajate recunoaște că a fost ”o problemă de comunicare” și propune ”să rezolvăm situația”, moment în care fiul femeii le transmite că își ia mama acasă:

  • ”Mama mea asta știa, că trebuie să plece de-aici. Și acum o iau acasă, pentru că ea așa știa, așa e setată, că pleacă acasă, e deja ca un copil”, mai spunea bărbatul care urma, cel mai probabil, să caute un alt azil privat pentru femeia de 92 de ani, imobilă.
sursa foto: Info Sud-Est

Mihaela Poptile, șefa Direcției de Asistență Socială din Primăria Constanța, în subordinea căreia se află Căminul de Vârstnici, a transmis pentru ISE că a verificat situația semnalată de jurnaliști, dar că lucrurile nu s-au desfășurat după cum susține familia beneficiarei de 92 de ani. Poptile susține că angajatele căminului l-au informat încă de la început pe fiul femeii cu privire la analizele pe care trebuie să le facă mama lui.

O declarație similară a avut și Silviu Coșa, prefectul județului Constanța, care a declarat pentru ISE că este ”exclus” ca familia să nu fi fost înștiințată încă de la început de toate condițiile pe care trebuie să le îndeplinească pentru a putea rămâne mai mult de două săptămâni în căminul respectiv. Prefectul a mai transmis că Agenția Județeană de Plăți și Inspecție Socială va efectua un control vineri dimineață, în urma sesizărilor presei.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții:

Add a comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.