O femeie care a născut doi copii prin fertilizare in vitro, model pentru Primăria Constanța care vrea să ajute cuplurile infertile VIDEO

Laura are 34 de ani și a născut doi copii prin procedura fertilizării in vitro. Băiețelul are doi ani, iar cea mică două luni. Modelul de succes al Laurei a încurajat Primăria Constanța să se implice în susținerea cuplurilor infertile, pe fondul unei natalități în scădere continuă. Vineri, proiectul prin care 100 de persoane pot primi vouchere de 10.000 de lei pentru fertilizare in vitro va intra la votul Consiliului Local.

După ce a încercat de mai multe ori să aibă un copil, Laura-Ioana Dura a început, la 26 de ani, să se gândească la fertilizarea in vitro. Era una dintre puținele soluții pe care le mai avea pentru a aduce pe lume un copil. Primul său băiat s-a născut în urmă cu doi ani, după două încercări nereușite care au costat-o pe constănțeancă, în total, peste 20.000 de euro.

“Povestea noastră începe în 2012, când am încercat pentru prima oară să concepem un copil. După mai multe încercă am constatat că nu reușim. Am făcut mai multe vizite, la mai mulți medici. Unde ni s-a dat diagnosticul de infertilitate primară. Soluția noastră salvatoare era fertilizare in vitro, pe care nu am reușit să o susținem financiar din propriile fonduri. Însă am apelat la bancă, am făcut un credit și așa a început drumul nostru, pe această cale. Noi am făcut trei intervenții, în total ne-a ajuns undeva la peste 20 de mii de euro. Prima, care ne-a costat undeva la 7 mii, 8 mii de euro, a fost susținută dintr-un credit, apoi văzând cum stă treaba, că nu am reușit din prima încercare, am strâns cureaua, am făcut mari sacrificii și următoarele proceduri le-am susținut din bani proprii, cu ajutorul rudelor, părinților, în măsura în care au putut să ne ajute”, a declarat Laura.

Însă procedura de fertilizare in vitro poate costa și mai mult de atât dacă este nevoie și de alte intervenții, povestește Laura:

“Se poate să coste și mai mult, depinde de ce proceduri se fac înainte de fertilizarea in vitro propriu zisă. Se pot face proceduri de clipsare de trompe uterine, operație de varicocel, dacă e problemă pe cale masculină. Sunt tot felul de alte proceduri de care noi nu am avut nevoie, însă, dacă era nevoie de ele, erau costuri în plus”.

După ce a născut primul băiețel, Laura a început să militeze pentru ajutarea cuplurilor infertile, alături de Asociația SOS Infertilitatea. Așa a ajuns și la Primăria Constanța, unde a făcut lobby pentru ca municipalitatea să se implice în ajutorarea celor care nu pot avea copii.

Având și exemplul Capitalei, acolo unde o astfel de măsură a fost deja introdusă, Primăria Constanța a hotărât să ofere vouchere pentru astfel de cazuri:

“Încercăm să găsim soluții la problema infertilității, o problemă la nivelul întregii Românii, la nivelul întregii Europene de altminteri, nu doar la noi la Constanța. Este adevărat că în ultimii ani natalitatea a scăzut iar soluția pe care o propun specialiștii în infertilitate este aceasta, fertilizarea in vitro. Ei spun că are cea mai mare rată de succes, motiv pentru care s-a luat hotărârea introducerii acestui proiect pe ordinea de zi – vouchere în valoare de un milion de lei, 10.000 de lei de cuplu. 100 de cupluri vor putea să beneficieze de aceste vouchere”, a declarat Adriana Teodoru, purtătorul de cuvânt al Primăriei Constanța.

Aceasta a adăugat că, deși cifrele în ceea ce privește natalitatea în județul de la malul mării nu sunt foarte îngrijorătoare, totuși se poate observa un trend descendent în ceea ce privește numărul de nașteri anuale:

“Cifrele natalității în Constanța nu sunt foarte îngrijorătoare, dar, într-adevăr, natalitatea a scăzut de la an la an. Din 2017 încoace, cu 100, 200, 500 de persoane, motiv pentru care este nevoie să luăm măsuri sau să încercăm măcar să reechilibrăm balanța. Sunt primii pași pe care noi îi facem. În funcție de felul în care vom vedea că va reacționa practic societatea din Constanța și de nevoile societății constănțene în 2021 vom vedea dacă vom crește numărul, suma și vom extinde acest program”, a adăugat purtătorul de cuvânt al Primăriei Constanța.

În ceea ce privește proiectul propus de municipalitate, Laura-Ioana Dura, mamă a doi copii născuți prin fertilizare in vitro, speră ca acesta să primească vineri votul favorabil al consilierilor locali:

“Ne bucurăm că după un an și ceva demersul nostru a avut efecte și sperăm să treacă de votul final”, a declarat Laura.

Despre proiectul INFANT

Primăria Constanța își dorește să acorde 1 milion de lei din bugetul municipiului pentru a ajuta 100 de cupluri sau femei singure care nu pot avea copii. Prin proiectul “Infant”, pentru fiecare caz va fi acordată suma de 10.000 de lei, bani care ar putea ajuta la plata procedurii de fertilizare in vitro.

În cazul în care numărul de solicitări depășește bugetul alocat, cei care vor beneficia de acest ajutor vor fi aleși prin extragere publică, urmând să fie făcută o listă de așteptare de maximum 100 de cazuri.

Infertilitatea este o boală recunoscută de Organizația Mondială a Sănătății, de care suferă zeci de milioane de femei, cea mai mare parte a lor fiind în statele în curs de dezvoltare, cum este și România.

Statisticile arată, de asemenea, că unul din șase cupluri care încearcă să aibă un copil are dificultăți în a obține sarcina.

Cauzele infertilității sunt în mod egal distribuite atât la femei, cât și la bărbați, iar în 20% dintre acestea este cauzată de ambii parteneri.

Specialiștii în obstetrică-ginecologie au concluzionat că principala metodă de reproducere asistată și cea care dă cele mai multe rezultate este fertilizarea in vitro.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții: