
Anul acesta românii celebrează împlinirea unui secol de la Marea Unire din 1918. Însă, pentru locuitorii județului Constanța, anul 2018 marchează și alte două evenimente importante în istoria Dobrogei: împlinirea a 2000 de ani de la moartea poetului latin Ovidius, trimis în exil pe meleagurile de la malul Mării Negre, și împlinirea a 140 de ani de la reintrarea Dobrogei între granițele României, în urma câștigării Războiului de Independență. Primăria Ovidiu a găsit oportun să puncteze toate aceste episoade printr-un proiect inedit, menit să rămână în arhiva comunității, și care a inclus documentarea unui film și a unei cărți care surprind evoluția orașului pe parcursul ultimului secol.
Lansarea celor două proiecte a avut loc vineri, 22 iunie, la Centrul Cultural ”Elena Roizen” din orașul Ovidiu și s-a bucurat de prezența mai multor personalități din zona culturală, mediul academic, de afaceri, șefi de instituții, din administrația publică, parlamentari și europarlamentari. Evenimentul a început la ora 19:00 și a fost deschis de un concert al trupei ”Amadeus”. Ulterior acestui moment, a luat cuvântul primarul George Scupra, care și-a motivat decizia de a marca Centenarul Unirii printr-o carte și un film:
”De ce un film și o carte despre orașul nostru intitulate „Ovidiu 100”? Pot să vă spun că această idee este strâns legată de marcarea a două evenimente importante ce au loc în acest an: marcare Centenarului Marii Uniri și a Bimilenarei Ovidiene. Sunt două elemente pe care un muritor nu le poate prindede decât o dată în viață. Pentru noi este important să prezentăm comunitatea, să arătăm cum s-a dezvoltat orașul Ovidiu în ultimii 100 de ani. Considerăm că este de datoria noastră să lăsăm o moștenire culturală, identitară generațiilor viitoare. Și pentru că suntem în Dobrogea, sărbătorind totodată 140 de ani de la alipirea Dobrogei la patria mamă, prezint un citat din cartea pe care o lansăm scris de Barbu Ștefănescu Delavrancea, referindu-se la Dobrogea și la cele 12 – 14 minorități care conviețuiesc pe aceste meleaguri: „totuși, tătarul nu se ceartă niciodată cu mocanul, nici acesta cu lipoveanul, neamțul nu-l supără deloc pe turc, iar părintele catolic este prieten la cataramă cu hogea turc“. Arhitectul orașului nostru ne spune că, cel mai probabil, în 10 ani ne vom uni cu Constanța. Și probabil că așa va fi, dar este foarte important să știm că ne vom păstra identitatea locală, identitatea culturală”, a declarat George Scupra în deschiderea discursului.
Primarul din Ovidiu a vorbit și despre un alt proiect important pentru identitatea comunității care va fi gata în câteva luni. Este vorba de un ansamblu statuar dedicat poetului latin și care va aduce în prim plan o nouă imagine a lui Ovidius. Statuia care îl va reprezenta pe autorul exilat la malul mării va fi cu totul nouă și nu va avea nimic în comun cu imaginea deja consacrată a poetului: ”Și tot legat de identitate, aș vrea să vă spun câteva lucruri despre proiectul nostru de suflet. Este vorba de construirea unui ansamblu statuar dedicat poetului latin Publius Ovidius Naso, care va fi construit tocmai în anul când se împlinesc 2.000 de ani de la moartea poetului Ovidiu și în anul Centenarului. Sper ca în toamna acestui an, nu mai târziu de 1 Decembrie să ne vedem la inaugurarea ansamblul statuar. Este vorba de poetul Ovidiu metamorfozat, pentru ca asta era tema principală a operei sale și spun ansamblul pentru că este vorba de un grup statuar ce reprezintă poetul Ovidiu transformat, dar și viața și moartea. Ansamblul ne poate duce cu gândul la viață, la orașul italian Sulmona, cu care ne-am înfrățit și care este locul de naștere al poetului, dar și la vechiul Tomis, acolo unde poetul Ovidiu și a găsit sfârșitul. Prin acest demers considerăm că este de datoria noastră să lăsăm o moștenire culturală, identitară generațiilor viitoare. De aceea vă spun că am făcut eforturi susținute pentru a crea în timp o dezvoltare durabilă pentru a sprijini mediul economic, punând accent pe tot ceea ce înseamnă sport, cultură și educație”, a mai precizat George Scupra.
În final, în semn de recunoștință, primarul a invitat pe scenă echipa care a lucrat la documentarea și editarea cărții și la realizarea filmului și a oferit fiecărui membru câte o medalie cu însemnele primăriei și bimilenarei poetului. A luat apoi cuvântul Cristian Cealera, jurnalist și autorul seriei de legende ”Poveștile Mării Negre”, care a lucrat la realizarea filmului:
”Filmul „Ovidiu 100“ se dorește a fi o peliculă în care se prezintă în detaliu evoluția orașului Ovidiu. El nu se putea întâmpla altfel decât decât acum, în an de centenar, și am vrut să reliefăm faptul că la Ovidiu, așa cum se întâmplă în toată Dobrogea, există există prietenie, există multiculturalitate, există frăție și liniște între diferite etnii și diverse religii, iar noi am încercat să urmărim evoluția acestei localități din cele mai vechi timpuri și până în prezent. Sunt și câteva povești interesante. În primul rând, este un film care are foarte multe legende. Să nu uităm faptul că orașul Ovidiu este singura urbe care poartă numele poetului Ovidiu și, implicit, există această poveste conform căreia poetul roman ar fi venit în această zonă și ar fi locuit chiar pe insula din Ovidiu. Sunt povești care ajută orașul să se identifice cât mai bine. Este un motiv de mândrie și un lucru extraordinar cu care orașul va defila, fiind și o carte de vizită extraordinară Cred că toate comunitățile din Dobrogea ar trebui să ia exemplul orașului Ovidiu și să demonstreze ce locuri și ce oameni minunați avem noi aici. Cartea este o dovadă în plus că orașul Ovidiu are ce să arate, practic, povestea din ultimii 100 de ani este spusă de oamenii care își amintesc diverse lucruri, comoara unui oraș bogat este reprezentată de oamenii bogați la suflet din acea comunitate”, a declarat Cristian Cealera.
Cartea cu același nume, ”Ovidiu 100”, a fost structurată în două capitole și și-a propus să surprindă atât pașii care au fost făcuți pentru ca Unirea de la 1918 să fie posibilă, începând cu domnia lui Alexandru Ioan Cuza și sfârșind cu participarea României la Primul Război Mondial și recunoașterea internațională în cadrul sistemului de la Versailles, cât și evoluția orașului Ovidiu în ultimul veac. Capitolul dedicat celor 100 de ani care au trecut de la 1918 urmărește să explice, într-un mod accesibil, și ce înseamnă Centenarul, care au fost figurile reprezentative ale României în acea perioadă, ce rol a avut fiecare și cum arăta contextul internațional.
Primul capitol, însă, și cel mai important pentru comunitatea din Ovidiu, aduce în prim plan modul în care a evoluat așezarea în ultimul secol și surprinde schimbările din toate domeniile, de la infrastructură și industrie, la educație, sport și cultură. Un aspect inedit al lucrării este reprezentat de mărturiile bătrânilor din oraș prin ale căror amintiri a putut fi conservată memoria acestor locuri. În poveștile seniorilor sunt surprinse secvențe din copilăria și adolescența acestora, când jucau fotbal cu grenadele pe care le găseau întâmplător, când înotau până pe insulă doar ca să mănânce pepeni din grădinile care existau la acea vreme sau cum se strângeau toți vecinii într-o curte pentru a privi știrile la singurul televizor de pe strada respectivă, ori cum petreceau împreună de sărbători, fie că erau creștini sau musulmani. La începutul anului școlar 2018-2019, cartea va ajunge pe băncile fiecăruia din cei 2500 de elevi din orașul Ovidiu și va putea fi împrumutată de la biblioteca orașului.
- Comunitatea din Dobrogea care l-a impresionat pe Regele Ferdinand a cinstit memoria regală în 10 Mai. De la Karamurat, la Mihail Kogălniceanu - 10 mai 2019
- PREMIERĂ. Podul Muzeului de Istorie va găzdui cinci piese de teatru - 30 august 2018
- Raluca Trandafir, consilier PNL Constanța: “Un mediu de viață confortabil înseamnă un oraș verde”. Critici dure la adresa lui Decebal Făgădău - 20 august 2018