“Vin americanii!” – a fost strigătul anticomuniștilor din România imediat după Al Doilea Război Mondial. Americanii nu au venit atunci, dar astăzi, nepoții celor care au strigat acel slogan îi pot vedea pe mulți dintre ei în Constanța” a scris, pentru The Hill, Ronald H. Linden, profesor pensionat de științe politice și director de studii europene la Universitatea din Pittsburgh.
Afirmația face referire la baza militară de la Kogălniceanu. Când modernizările vor fi finalizate, baza NATO va găzdui peste 10 000 de militari și familiile acestora și va acoperi o suprafață de mărimea orașului Harrisburg – “Dar aceasta nu se află în Pennsylvania – se află în Constanța, România, la Marea Neagră, împreună cu baza navală Deveselu, administrată de SUA, care găzduiește un sistem de rachete antibalistice Aegis”, mai scrie profesorul american.
În contextul războiului din Ucraina și din Orientul Mijlociu și al relațiilor volatile cu Turcia, membră NATO, România a devenit, în opinia lui Linden, “noul aliat indispensabil al Americii”.
Context
După căderea comunismului în 1989, România a luat măsuri pentru a adera la UE și NATO. La început, liderii americani și europeni au sperat la o relație de cooperare cu Rusia lui Boris Elțîn, iar unii au fost sceptici cu privire la capacitatea României de a fi un aliat democratic de încredere. Dar, destul de repede, Statele Unite au început să sprijine extinderea NATO. Rusia era dornică să limiteze influența occidentală în Polonia și Ucraina, dar România avea o valoare strategică mai mică. Moscova nu putea nici să-i prezinte pe românii neslavi ca având rădăcini istorice în “vechea Rusie”.
După atentatele de la 11 septembrie, viziunea strategică a Americii s-a orientat către Orientul Mijlociu și Asia de sud-vest, iar NATO dorea mai mulți parteneri în lupta împotriva terorismului. Valoarea geopolitică a unei mari țări pro-occidentale riverane Mării Negre a crescut dramatic. România a fost un contributor timpuriu și substanțial la forțele multinaționale din Afganistan, transportându-și chiar propriile trupe acolo. A urmat admiterea în NATO în martie 2004.
- Citește analiza completă pe The Hill.
- Citește și ”România este stat maritim, dar n-are flotă. Și, americanii au această problemă” – interviu cu istoricul britanic Dennis Deletant”.
- Citește și “Cum a pătruns Dennis Deletant în tainele Securității și ce spune despre prezidențiabilii din politica românească / Istoricul britanic cu cetățenie română: „Sigur că o să votez”
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții: