
Ministrul austriac al Apărării, Thomas Starlinger, a dat publicităţii mass-media de la Viena un raport devastator referitor la situaţia armatei, prevăzând că în acest moment nu este în măsură să ofere protecţie cetăţenilor ţării.
Ministrul a scris în raport că armata Austriei are nevoie de investiţii de aproximativ 16 miliarde euro şi de o sumă urgentă de 900 milioane euro pentru a acoperi cheltuieli imediate legate de utilităţi şi de dotare minimă (echipamente, hrană, asistenţă). În cazul în care această finanţare nu va veni, spune Thomas Starlinger, în 10 ani armata Austriei îşi va pierde complet capacităţile cu care acum este înzestrată.
Raportul recomandă creşterea bugetului pentru Apărare în anul 2020 de la 2,2 miliarde euro cât este în prezent la 3,1 miliarde euro, precum şi ridicarea acestuia la 1% din Produsul Intern Brut până în 2030. Armata Austriei are nevoie de achiziţionarea urgentă de avioane, transportoare blindate şi armament modern, cele mai multe fiind achiziţionate în timpul Războiului Rece sau în prima parte a anilor 1990. De asemenea, infrastructura este complet depăşită, fiind mult în urma unor state din Europa Centrală şi de Sud-Est, membre NATO.
În momentul de faţă, spune ministrul Apărării al Austriei, armata nu mai poate face faţă unor situaţii neprevăzute precum participarea la eliminarea efectelor dezastrelor naturale, operaţiuni de securitate şi asistenţă în teatre de război, lupta împotriva teroriştilor. „Cea mai mare problemă este apărarea împotriva dronelor. Cu excepţia câtorva senzori, nu avem absolut nimic”, a spus ministrul Thomas Starlinger.
Alocarea a 1% din Produsul Intern Brut al ţării ar însemna ca armata să obţină o finanţare anuală de aproximativ 4 miliarde euro. În 2019, procentajul a fost de 0,6%.
Austria are statut de ţară neutră, conform Tratatului de pace semnat în 1955, şi nu a solicitat aderarea la NATO.
- Ura istorică dintre Polonia și Rusia: Țara pe care rușii au dezmembrat-o de două ori, dar n-au reușit să o supună niciodată - 16 noiembrie 2022
- Cum a devenit Vietnamul noul „tigru” economic al Asiei - 5 octombrie 2022
- Despărțirea de Kremlin: Kazahstan, unul dintre cei mai apropiaţi parteneri ex-sovietici ai Rusiei,inovează un sistem complet opus „lumii ruse” - 26 septembrie 2022