
Judecătorul Ciprian Coadă, de la Curtea de Apel Constanța, a declarat pentru Info Sud-Est că protestul magistraților constănțeni de joi vine să sprijine inițiativa colegilor din Bruxelles. Magistratul a avut un mesaj dur față de situația în care se află România și crede că dreptul intern nu mai are mecanisme de autoapărare, ultima soluție pentru salvarea statului de drept fiind Uniunea Europeană și procedura de suspendare a legilor justiției după modelul Poloniei:
”Singurul mecanism cu adevărat eficient care ar putea să-și arate în momentul de față utilitatea ar fi o sesizare către CJUE care, după modelul Poloniei, ar putea să suspende legile justiției. Acesta este și un moment în care trebuie să punem în discuție și să atragem atenția Uniunii Europene că, practic, în momentul de față avem nevoie de niște instrumente de apărare mult mai solide, care să producă efecte imediate și prin care astfel de derapaje să fie sancționate mult mai eficient și mai rapid”, a declarat magistratul constănțean.
Ciprian Coadă, care este și membru al Forumului Judecătorilor, este convins că o atitudine mai fermă a Uniunii Europene și o trecere a oficialilor de la declarații la fapte este soluția care poate opri tăvălugul ingerințelor în independența sistemului judiciar din România:
”Uniunea Europeană este singura soluție care ne-a mai rămas. Ne rămâne doar să cerem ca dreptul intern să fie compatibil cu dreptul european. Și mai există problema deciziilor Curții Constituționale care nu au cale de atac. Este o problemă de drept intern atât în România, cât și în alte state. Și în acest caz, soluția este comunitatea europeană: instanțele din România trebuie să întrebe Curtea de Justiție a UE dacă efectele deciziilor CCR sunt sau nu nu compatibile cu dreptul european. Rămâne de văzut cum vor reacționa și oficialii europeni. Momentan au făcut declarații, dar mai mult de atât nu. Vom vedea de acum încolo dacă declarațiile lor se vor și concretiza în declanșarea unor proceduri. Alte soluții nu prea mai sunt”, a mai declarat judecătorul Curții de Apel Constanța.
Despre protestul magistraților de la Bruxelles, Ciprian Coadă a spus că este un protest fără precedent, ca un ultim pas pe care judecătorii și procurorii din România îl mai pot face. În semn de solidaritate, judecătorul Coadă alături de alți 40 de colegi magistrați au protestat joi pe treptele Judecătoriei Constanța:

”Am vrut să fim solidari cu colegii de la Bruxelles și să atragem atenția asupra pericolului pe care îl reprezintă legiferarea prin intermediul ordonanțelor de urgență care, pe lângă faptul că aduc lipsă de previzibilitate și stabilitate legislativă, prezintă și riscul de a produce efecte catastrofale de îndată odată cu publicarea în Monitorul Oficial. Este un protest fără precedent pentru că nu au mai existat până acum delegații de magistrați care să meargă la Bruxelles pentru apărarea independenței noastre și a statului de drept. Este un ultim pas, în încercarea de a construi o discuție mai detaliată pe tema legilor justiției și mai ales în încercarea de a explica faptul că în dreptul intern practic nu mai există mecanisme de autoapărare (…). Există o procedură de infrigement prin care se pot aplica amenzi statelor care încalcă legea europeană și se poate aplica și în Justiție. Până acum nu s-a mai experimentat așa ceva, dar, iată, am putea să asistăm la un moment inedit. Până acum, procedura de infrigement s-a aplicat în segmente precum poluarea mediului, dreptul concurenței sau alte domenii. Dar Justiția este o temă extrem de importantă, de actualitate, iar derapajele puterii se accentuează în Ungaria, Polonia, Cehia, Slovacia, România și au fost critici chiar și în Franța sau Italia”, a mai adăugat judecătorul Ciprian Coadă, de la Curtea de Apel Constanța.
- Șeful procurorilor din Constanța și un procuror care voia să ajungă șeful DIICOT sunt acuzați de judecători că au hărțuit martorii cheie din dosarul lui Lucian Duță, condamnat definitiv: ”Acţiunea procurorului a dobândit un vădit caracter penal” - 2 august 2022
- În Gara din Constanța se vinde un roman antisemit, în care Ion Antonescu este ”un mare erou care trebuie respectat”/ Editura: ”Este opinia autorului”/ Firma intermediară: ”Regret și retrag cartea din rețea”/ Fostul mareșal, considerat criminal de război de Curtea Supremă, a inițiat Holocaustul în România - 29 iulie 2022
- Spălarea Securității comuniste la TVR, într-o emisiune despre ”șansa femeilor” să intre în sistem după 1980/ Un fost ofițer, despre securiști: ”Niște oameni absolut minunați, cu greutăți, onești” - 25 iulie 2022