John McCain: una dintre conştiinţele Americii

John Mccain (foto: www.cnn.com)

Senatorul John McCain a murit sâmbătă, 25 august, în casa sa din Cornville, Arizona, stat pe care îl reprezenta în Congres din 1983.

„Maverick” îl numeau colegii şi apropiaţii: John McCain a fost acea conştiinţă tipică a establishment-ului american care nu a făcut compromisuri cu ideile politice, de câte ori acestea loveau libertatea şi democraţia. A criticat regimurile politice din Serbia, din Ucraina, din Rusia, l-a criticat pe preşedintele Donald Trump şi nu a avut reticenţe în a ataca derapajele guvernelor din România, ori de câte ori liderii politici de la Bucureşti uitau că Partidul Comunist Român nu mai există.

Născut la 29 august 1936, într-una dintre localităţile aflate sub administraţie americană în Zona Canalului Panama, tânărul McCain a intrat în armata SUA, fiind înrolat în aviaţie în războiul din Vietnam. De la începutul anilor 1960 şi până la 30 aprilie 1975, Republica Democrată Vietnam (Nordul), sprijinit financiar şi tehnic de URSS, RP Chineză şi toate statele comuniste europene, a purtat un război neîntrerupt cu Republica Vietnam (Sud), sprijinită de SUA şi aliaţi ai ei din Asia. Haitele ideologice marxiste din Europa, în special din statele occidentale, au demonizat regimul de la Saigon, din Vietnamul de Sud, considerându-l responsabil pentru toate ororile războiului. Şi, totuşi, aproape toate atacurile la adresa populaţiei civile erau comandate şi efectuate de trupele de la Hanoi (Nordul comunist) iar lagărele de concentrare şi execuţiile în masă erau evenimente cotidiene ale regiunilor aflate sub administraţia comunistă. John McCain este o mărturie: a fost capturat în 1967, după prăbuşirea avionului în care se afla, şi vreme de cinci ani a beneficiat de toate beneficiile torturii practicate de Republica Democrată Vietnam şi de legislaţia comunistă, fiind prizonier de război.

A fost, cu certitudine, cel mai cunoscut parlamentar al deceniilor de după sfârşitul Războiului Rece, chiar dacă, în 2008, în competiţia electorală pentru preşedinţia SUA, a fost înfrânt de democratul Barack Obama. Se spune despre el că a reprezentat unul dintre cele mai importante centre de decizie politică de la Washington, indiferent de opiniile locatarilor de la Casa Albă. De exemplu, preşedintele democrat Bill Clinton s-a lăsat convins, în ultimă instanţă, în 1995, să stabilească relaţii diplomatice cu Republica Socialistă Vietnam după o serie de întâlniri cu senatorul Mc Cain. Iar preşedintele republican George W. Bush jr. a demarat procedurile militare de începere a războiului din Irak, în 2003, după ce acelaşi senator l-a asigurat că dictaturile nu pot fi înfrânte cu programe de antrenament ale societăţii civile şi mediei.

John McCain a fost un excelent cunoscător al realităţilor politice ale României şi nu a existat, după 1990, nici un lider de la Bucureşti, niciunul măcar!, care să îl contrazică. Prima susţinere politică majoră în ceea ce priveşte aderararea României la NATO a venit în 1997 din partea senatorului McCain. Doar impostura diplomaţiei de la Bucureşti şi improvizaţiile politice, guvernamentale şi din opoziţie, au amânat decizia finală. În 2002, preşedintele Ion Iliescu a fost asigurat de aceeaşi susţinere: de data aceasta, guvernul PSD condus de Adrian Năstase a ştiut să gestioneze imensul capital de încredere, recunoaştere şi influenţă de care beneficia senatorul John McCain în capitalele Europei Occidentale şi în America de Nord iar România a devenit membră a NATO, din 2004.

Atât de familiarizat era John McCain cu metehnele politicii româneşti încât este greu de găsit un an în care să nu fi făcut vizita de rigoare la Bucureşti şi în care, în tonuri politicoase sau vehemente, să nu îşi expună opiniile despre mersul României. Prima ieşire politică occidentală după adoptarea OUG 13 din ianuarie 2017 privind modificarea legilor justiţiei aparţine senatorului american John McCain. „România – scria el către prim- ministrul Sorin Grindeanu la câteva ore după prima demonstraţie din Piaţa Victoriei – nu îşi poate permite să facă paşi înapoi în lupta anticorupţie”.

De ce trebuia retrasă OUG 13? Pentru că, transmitea McCain de Ziua Naţională, la 1 Decembrie 2017, „România este un exemplu în regiune şi în lume prin angajamentul asumat pentru respectarea drepturilor omului şi pentru eforturile sale privind consolidarea statului de drept”.

Chiar şi prim-ministrului Viorica Dăncilă şi ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, senatorul John McCain le-a trimis mesaje extrem de elocvente, în ultimele sale săptămâni de viaţă. „Îndemnăm Guvernul român – scria după demiterea Laurei Codruţa Kovesi de la conducerea DNA – să nu facă paşi înapoi în lupta împotriva corupţiei. Conducerea exercitată de domnişoara Kovesi la Direcţia Naţională Anticorupţie a fost recunoscută în lume ca testament al angajamentului puternic al României pentru combaterea corupţiei.”

Senatorul John McCain a venit în politică drept un erou, un om care a rezistat torturilor fizice şi psihice, vreme de cinci ani, în închisorile comuniste vietnameze. Cariera lui publică a început în anii de graţie ai preşedintelui Ronald Reagan, eroul de necontestat al Europei de Est, actorul care a reuşit, cu vorba şi cu fapta, să arunce în haznaua istoriei comunismul sateliţilor URSS. Iar gestionarea focarelor de infecţie de după sfârşitul Războiului Rece a găsit în John McCain un chirurg mai bun decât toată pleiada de preşedinţi de la Casa Albă. Fără John McCain, să nu uitaţi, astăzi încă mai aflam veşti despre preşedintele Saddam Hussein în Irak, despre Slobodan Miloşevici în Serbia, despre Viktor Ianukovici în Ucraina, despre lideri civili şi militari în statele arabe vlăguite de corupţie, abuzuri şi hatâruri de familie.

Eroul McCain, cu onestitate neobişnuită şi cu răbdarea specifică protagoniştilor din Istorie, a ieşit învingător. Conştiinţa Americii a lăsat în urmă speranţa că nicio tortură nu poate ucide Ideea de libertate. Iar destinul celor care au cunoscut noaptea totalitarismului nu poate merge decât spre Lumina dimineţilor Libertăţii. Acolo unde se regăseşte, de fiecare dată, figura lui John McCain.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.