INTERVIU CU SEBASTIAN BODU: „Europarlamentarele sunt importante pentru că legile votate de aleșii P.E. vin peste noi…“

„Europarlamentarele sunt importante pentru că legile votate de aleșii PE vin peste noi, fie că vrem sau nu. Sunt obligatorii pentru toate statele membre”

info-sud-est-bodu-europarlamentareAlegerile europarlamentare se apropie cu pași repezi. Pe ultima sută de metri, candidații și partidele acestora, acolo unde nu vorbim de candidaturi independente, fac tot posibilul pentru a câștiga încrederea unui electorat resemnat cu actuala clasă politică și prea puțin interesat de alegerile europarlamentare. Acestea sunt, de fapt, poate mai importante decât alegerile locale, având în vedere că legile europene, concepute și votate de aleșii din Parlamentul European, se aplică tuturor statelor membre, în mod obligatoriu. Cu toate acestea, însă, în România, acestea sunt alegerile la care participă cel mai mic procent de alegători. Despre toate aceste lucruri, dar și despre activitatea exercitată în cadrul Parlamentului European, în mandatul 2009-2014, am discutat cu europarlamentarul constănțean Sebastian Bodu, candidat pentru un nou mandat pe lista PNȚCD.

ISE: Alegerile europarlamentare înregistrează cel mai mic procent de prezență la vot. De ce nu sunt de interes acestea pentru electoratul din România? De ce este important ca oamenii să meargă la vot pentru alegerile europarlamentare?

Sebastian Bodu: În Parlamentul European se fac legi, ba chiar de patru ori mai multe decat se fac in România. Ca orice legi, unele sunt mai bune, altel sunt mai proaste. Important este ca partidul cu care simpatizezi sau programul (de dreapta sau de stânga) care îl crezi mai bun sa fie cât mai reprezentat acolo. Vrei pomeni peste pomeni și descurajarea muncii și a liberei inițiative? Votează cu stânga. Vrei sa distrugi competiția între întreprinderi? Votează cu stânga. Vrei educație homosexuală pentru copiii tăi? Votează cu stânga. Toate aceste legi, adică directive și regulamente, vor veni peste tine, fie că vrei, fie că nu vrei, fiind obligatorii pentru fiecare stat membru. Însă marea majoritate a românilor s-a săturat de politicieni care astăzi se înjură, se diprețuiesc și se urăsc iar mâine se aliază fără nici cea mai mică remușcare, doar pentru ca poimâine să se întoarcă la înjurături, ură și dispreț. De aceea, prezența la urne a ajuns la cote alarmant de scăzute fără ca actuala clasă politică să fie deranjată câtuși de puțin întrucât absenteismul nu este o amenințare. Întotdeauna vor exista găleți, adidași și pungi cu făină care să cumpere voturi. Românii vor să fie reprezentaţi de oameni care au avut rezultate în cariera lor profesională, fie în mediul privat, fie în administrația publică. Dar și oameni care nu s-au compromis, oameni care și-au păstrat coloana vertebrală. O astfel de politică vrem astăzi să o punem în practică, o politică, o viziune care să combine verticalitatea lui Corneliu Coposu cu suflul nou adus PNȚCD-ului prin parteneriatul cu Iniţiativa România Liberală și, acum, prin implicarea mea și a altora care pot pune umărul la relansarea unui partid încărcat de istorie și tradiție, un partid ce merită să trăiască.

ISE: De ce ați părăsit PDL pentru PNȚCD?

S.B.: Am acceptat invitația PNȚCD de a candida pe listele sale electorale pentru Parlamentul European, drept pentru care am redevenit membru al acestui partid, după mai bine de 20 de ani. Deși am strâns mai mult de 100.000 de semnături pentru care le mulțumesc din suflet celor care s-au implicat cu un entuziasm extraordinar în campania de susținere, un eventual mandat obținut de mine, ca independent, nu ar fi un proiect politic. Ar fi doar un job pe care l-aș face în mod onorabil, ca și până acum, aș putea doar să reprezint în mod onest alegătorii mei. Atât. Alături de un partid politic pot face însă mult mai mult. Mă pot implica în politica internă, pot participa la redactarea unor acte normative, pot veni cu inițiative care să schimbe ceva în România, în mod direct și nu doar prin intermediul Bruxelles-ului. Voi alege să merg pe un drum nou, altul decât cel pe care merg toate celelalte partide politice deoarece am simțit că românii vor altceva.

ISE: Ce mesaj transmiteți electoratului indecis? De ce ar vota lista PNȚCD?

S.B.: PNȚCD este un partid de dreapta, creștin-democrat, care are ca obiectiv stimularea muncii și a compeției între întreprinderi, precum și conservarea valorilor tradiționale precum familia.
PNŢCD a rămas pe fundația lui Corneliu Coposu. Pe această fundație și pe doctrina populară se poate construi un proiect colectiv care să atragă în jurul lui oameni noi, oameni necompromiși, oameni cu cariere solide, oameni care vor inițiative în care să creadă, oameni cu responsabilitate și curaj. Îi astept în PNȚCD pe toți cei care, în orice formă, vor o altfel de politică ce poate exista în România așa cum există în Germania, în Franța sau în Marea Britanie. În aceeași măsură îi aștept lângă mine pe toți militanții partidelor de centru-dreapta nemulțumiți de conducerea actuală a partidelor din care fac parte, oameni de bună-credință care simt că aleargă pentru o cauză pierdută sau pentru persoane care nu îi reprezintă. Oameni care își doresc o carieră politică bazată pe muncă și pe competență, nu pe interese de gaşcă.

ISE: Cum arată raportul dumneavoastră de activitate din primul mandat de europarlamentar?

S.B.: Raportul meu de activitate a fost întotdeauna public. Am fost primul europarlamentar care a făcut acest lucru, postându-l pe blog (acum și pe site, www.bodu.ro). Am 37 de rapoarte principale sau din umbră, de fond sau de aviz, fiind pe locul trei între românii din PPE.

ISE: Care sunt liniile generale după care vă veți ghida în următorul mandat, în cazul în care veți câștiga?

S.B.: Dacă voi fi reales, voi menține aceeași linie, adică rapoarte economice și respingerea rapoartelor anti-familie.

ISE: Ce veți face după alegerile europarlamentare, în cazul în care nu veți reveni în PE? Renunțați la viața politică? Dacă rămâneți în politică veți face acest lucru tot în cadrul PNȚCD?

S.B.: Dacă PNȚCD nu va trece pragul electoral, deși cred că o va face, am o meserie, sunt avocat și cadru didactic universitar. Le voi practica la fel cum am făcut și înainte de a intra în politică. Există viață și în afara politicii, dacă ai o profesie.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții: