Încep Jocurile Paralimpice de la Paris/ Șase sportivi vor reprezenta România la trei probe

Începute în Marea Britanie pentru a ajuta veteranii răniți, Jocurile Paralimpice au o istorie de șapte decenii de promovare a egalității și incluziunii prin sport.
sursa foto: Comitetul Olimpic și Sportiv Român

Șase sportivi vor reprezenta România la Jocurile Paralimpice de la Paris, a căror ceremonie de deschidere are loc miercuri seara, transmite Comitetul Olimpic și Sportiv Român într-o postare pe Facebook.

Sportivii vor evolua la trei discipline, după cum urmează:

  • Florin Alexandru Bologa și Daniel Vargoczki – Para Judo nevăzători;
sursa foto: Comitetul Olimpic și Sportiv Român/ Facebook
sursa foto: Comitetul Olimpic și Sportiv Român
  • Eduard Novak, Theodor Matican – Para Ciclism;
sursa foto: Comitetul Olimpic și Sportiv Român
sursa foto: Comitetul Olimpic și Sportiv Român
  • Camelia Ciprian, Bobi Simion – Para Tenis de masă;
sursa foto: Comitetul Olimpic și Sportiv Român
sursa foto: Comitetul Olimpic și Sportiv Român/ Facebook

Ceremonia de miercuri seară urmează exemplul dat la Jocurile Olimpice de Paris: pentru prima dată în istorie, atleții care iau parte la Jocurile Paralimpice vor defila în afara stadionului – în vreme ce în august, defilarea s-a făcut pe Sena, cei 4.400 de sportivi paralimpici, care vor concura în 22 de probe în acest an, vor porni de la Arcul de Triumf, pe bulevardul Champs Elysees și vor merge până la Obelisc, în Place de la Concorde, amintesc autoritățile.

  • “Medaliile pentru Jocurile Paralimpice de la Paris 2024 conțin o bucată de fier originală din Turnul Eiffel. Concepute pentru a se distinge prin atingere, ele includ gravuri și simboluri braille. Medaliile au fost create în colaborare cu bijutierul francez Chaumet, legând astfel sportul cu moștenirea culturală franceză”, adaugă Comitetul Olimpic și Sportiv Român.

Cum au apărut Jocurile Paralimpice

Sporturile pentru persoanele cu diferite dizabilități nu sunt o invenție contemporană. De fapt, primele cluburi sportive pentru oameni surzi au fost înființate în 1888, explică Comitetul Paralimpic Internațional.

Cu toate acestea, abia după cel de-al Doilea Război Mondial, acest concept a fost introdus pe scară largă, inițial pentru a ajuta numărul mare de veterani de război și civili care au fost răniți în timpul războiului.

În 1944, neurologul Ludwig Guttmann a deschis un centru pentru leziuni ale coloanei vertebrale la spitalul Stoke Mandeville din Marea Britanie, iar în câțiva ani, sportul de reabilitare a evoluat către sportul recreațional și apoi către sportul de competiție, adaugă comitetul.

La 29 iulie 1948, în ziua ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Londra din 1948, Dr. Guttmann a organizat prima competiție pentru sportivii în scaune cu rotile, pe care a numit-o Jocurile Stoke Mandeville, un pas deosebit de important în istoria paralimpică – la jocuri au luat parte 16 militari și au avut o singură probă: tir cu arcul.

Mișcarea începută în Marea Britanie a devenit internațională odată cu alăturarea unui grup de foști militari olandezi, iar în 1960, Jocurile Stoke Mandeville au devenit oficial Jocurile Paralimpice, În acel an, 400 de sportivi din 23 de țări s-au reunit la Roma, iar de atunci, jocurile au loc odată la patru ani.

De-a lungul deceniilor, un eveniment local restrâns a devenit un adevărat fenomen internațional. La scurt timp după încheierea Jocurilor Olimpice de la Londra 2012, postul britanic de știri Channel 4 a atras laude internaționale “Meet the Superhumans” pentru cea mai mare campanie de marketing din istoria sa, lansată pentru Jocurile Paralimpice din acel an, explică The Conversation.

Jocurile din 2012 sunt considerate un punct de reper pentru Mișcarea Paralimpică: Jocurile au fost transmise în mai mult de 100 de țări și au atras peste 3,8 miliarde de vizualizări. La ceremonia de închidere, Lord Coe, președintele Comitetului de Organizare, a declarat că oamenii nu se vor mai gândi niciodată la dizabilități în același mod.

Pentru a comemora cele peste șapte decenii de “luptă pentru emancipare și egalitate”, Panteonul din Paris găzduiește expoziția “Paralympic History: From Integration in Sport to Social Inclusion (1948- 2024)” (Istorie paralimpică: De la integrare în sport la incluziune socială (1948-2024), care poate fi vizitată până la finalul lunii septembrie.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții:

Add a comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.