George Simion se leapădă de mareșalul Ion Antonescu: ”Conform legislației, este criminal de război”

Simion pasează controversa la Marius Lulea, cu care a început proiectul AUR.: ”Probabil vă referiți la Marius Lulea, care a scris o carte… întrebați-l pe el”
sursa foto: Inquam Photos / George Călin

George Simion, candidatul partidului extremist AUR la alegerile prezidențiale, s-a dezis de mareșalul Ion Antonescu, dar pe jumătate, atunci când a fost întrebat, la Digi24, dacă îl consideră criminal de război. Simion a invocat legislația, dar în mod eronat, spunând că ”o lege din 2001” (sic!) prevede că Antonescu e criminal de război, astfel că el nu poate spune altceva decât prevede legea.

În fapt, în 2008, Înalta Curte de Casație și Justiție a refuzat, printr-o decizie judecătorească definitivă, să anuleze verdictul dat de Tribunalul Poporului în 1946, astfel că Antonescu este considerat criminal de război pentru Holocaustul comis în România, atât în regimul comunist, cât și în cel postdecembrist. În ce privește ”legea din 2001” invocată de George Simion, este vorba de OUG 31/2002 care interzice cultul criminalilor de război, legionarismul, antisemitismul, fascismul și xenofobia.

George Simion a redirecționat întrebarea moderatorilor emisiunii ”În fața ta” invocându-l pe Marius Lulea, unul dintre fondatorii AUR și prim-vicepreședinte al partidului, care a transmis în spațiul public, în ultima vreme, mai multe mesaje contradictorii cu cele ale lui Simion. Spre exemplu, a infirmat atât o posibilă venire a lui Cozmin Gușă în proiectul politic, dar și o fuziune cu PMP propusă de Simion.

  • ”Probabil vă referiți la Marius Lulea, care a scris o carte… Ar trebui să îl întrebați pe el”, a mai spus George Simion atunci când a fost întrebat de moderatori dacă îl consideră criminal de război sau erou pe Ion Antonescu.

Marius Lulea a publicat, în 2015, o carte care pune la îndoială criminalitatea regimului Antonescu și promovează teoria antisemită conform căreia fostul dictator ”a salvat” evreii și le-a îmbunătățit situația în anii ’40.

La insistența moderatorilor de a-și spune o opinie personală despre Antonescu, dincolo de lege, Simion a răspuns că trebuie să respecte legea și se conformează legilor țării în care trăiește.

  • ”Conform legislației din România, mareșalul este declarat criminal de război, așa că nu pot eu să… Toți românii (îl consideră criminal de război, n.red.), scrie în legislație”, a spus Simion.

Liderii AUR au glorificat de-a lungul timpului, de la tribuna Parlamentului, figuri legionare. George Simion a susținut în 2020 un admirator al lui Ion Antonescu la funcția de premier al României. În ianuarie 2022, George Simion l-a anunțat pe Călin Georgescu președinte de onoare al AUR, după ce anterior fusese opțiunea partidului pentru poziția de premier.

În 2020, Călin Georgescu i-a catalogat drept ”eroi ai neamului românesc” pe căpetenia legionară Corneliu Zelea Codreanu, autorul unor asasinate politice în perioada interbelică, și pe Ion Antonescu, autorul Holocaustului din România. Ulterior, Georgescu a anunțat că a oprit discuțiile cu AUR.

Un sondaj realizat de Institutul Național pentru Studierea Holocaustului “Elie Wiesel” la finalul anului 2021 arată că majoritatea românilor, aproape 60%, îl consideră pe Antonescu un ”mare patriot”, mare strateg și luptător împotriva comunismului.

Doar 36% din români îl consideră criminal de război și doar 31% îl consideră responsabil de Holocaust. Statul român, al cărui conducător a fost Ion Antonescu în perioada 1940 – 1944, este responsabil de moartea a între 280.000 și 380.000 de evrei și 11.000 de romi.

Aceștia au pierit fie uciși direct de Armata și Jandarmeria română sau de auxiliari ucraineni la Iași, în Basarabia, nordul Bucovinei, Herța și Transnistria ocupată, fie au pierit de foame, frig sau boli în cursul deportărilor în teritoriul de la este de Nistru.

Antonescu a fost judecat după sfârșitul războiului de Tribunalul Poporului, o instanță în mod clar aflată sub influența URSS care ocupa militar România, găsit vinovat de crime de război și executat pe 1 iunie 1946. Crimele împotriva evreilor și romilor au figurat printre acuzațiile aduse lui Antonescu atunci.

După căderea regimului comunist a fost introdus un recurs împotriva sentinței din 1946, dar Înalta Curte de Casație și Justiție a refuzat în 2008 să anuleze verdictul dat de Tribunalul Poporului, iar Antonescu rămâne criminal de război. Cultul său este incriminat de art. 5 al Ordonanței de Urgență 31/2002.

Holocaust este un termen utilizat pentru a descrie uciderea a aproximativ șase milioane de evrei, de toate vârstele, majoritatea din Europa în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, ca parte din „soluția finală a problemei evreiești”, programul de exterminare a evreilor, plănuit și executat de regimul național-socialist din Germania, condus de Adolf Hitler și de colaboratorii acestuia.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții:

Add a comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.