FOTO Plaja din Mamaia va fi înverzită din nou după modelul stațiunii din anii `80 (proiect)

Plaja din Mamaia va fi înverzită din nou după modelul stațiunii din anii `80, a anunțat, sâmbătă, pe Facebook, Bogdan Bola, directorul ABADL.

“Este oficial: plantăm prima barieră verde pe litoralul nostru! Mulți încă își amintesc că în anii ’70 și ’80 exista o lizieră la marginea plajelor din Mamaia. Acestea aveau atât un rol peisagistic dar și de protecție împotriva vânturilor puternice care măturau plajele noastre, transportând nisipul în toată stațiunea. Aceste perdele forestiere au dispărut, treptat, în totalitate, lăsând litoralul nostru parcă un pic mai trist”, a transmis Bola.

Directorul Apelor Române spune că liziera de pe plajă va avea, pe lângă rolul estetic, și un rol de stopare a eroziunii eoliene a plajelor care vor fi lărgite:

“Astfel, pentru reducerea cheltuielilor de întreținere pentru conservarea profilului plajei nou create, am solicitat antreprenorului la începutul lunii mai 2020, să analizeze posibilitatea combaterii eroziunii eoliene prin implementarea unor măsuri „verzi” cu rolul de a îmbunătăți și cadrul natural, dincolo de efectele scontate ale stopării transportului sedimentar către zona continentală. Antreprenorul a prezentat în cursul lunii iulie 2020, după consultarea cu institute de specialitate din țară precum și cu divizia de mediu internă a Boskalis, un studiu sintetic privind tema combaterii eroziunii eoliene, fiind de acord cu plantarea unei perdele de vegetație (lizieră) la limita de vest a plajei”.

Conform ABADL, perioada de plantare este prevazută în lunile de primăvară ale anului următor (martie – mai) după finalizarea lucrărilor de înnsipare aprobate prin proiect.

“Astfel, optimizând proiectul existent de stopare a eroziunii, vom planta peste 650 de puieți pe o lungime de aproximativ patru km. Speciile propuse spre plantare la limita plajei, care au cele mai mari șanse să “prindă” în nisip, sunt sălcioara (Eleagnus angustifolia), cătina albă și cătina roșie. Pe lângă contrastul vizual plăcut (acestea vor fi aranjate pe trei rânduri), considerăm că alternarea de arbuști cu înălțimi diferite va crea cea mai bună barieră împotriva eroziunii eoliene”, a mai precizat Bogdan Bola.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții:

2 comments
  1. Felicitari ABADL…doar ca plantele vor trebui pazite cu strajnicie, altfel vor rezista doar pana la venirea sezlongarilor. Exemplul graitor fiind bilele de beton ce protejeaza pista de biciclete…la aproape toate intrarile spre beach-baruri au fost smulse pentru a-si aduce pana langa nisip masinile de transport marfa.

Comments are closed.