Speranțele că vor fi găsiți mai mulți supraviețuitori printre rămășițele unui bloc de apartamente din orașul Dnipro din sud-estul Ucrainei sunt în scădere – la două zile după ce clădirea a fost lovită în timpul unui atac major cu rachete rusești, transmite Sky News.
40 de persoane au fost confirmate decedate până în prezent, printre care și trei copii, peste 30 sunt internate în spital, dintre care 12 în stare gravă.
Între 30 și 40 de persoane ar putea fi încă prinse sub dărâmăturile blocului de nouă etaje, dar primarul orașului, Boris Filatov, s-a arătat pesimist în privința perspectivelor de a găsi mai mulți supraviețuitori.
“Șansele de a salva oameni acum sunt minime”, a declarat Filatov pentru Reuters. “Cred că numărul morților va fi de ordinul zecilor”.
Potrivit președintelui Volodimir Zelenski, 72 de apartamente au fost distruse și peste 230 de apartamente au fost avariate în loviturile de sâmbătă, relatează CNN
Forțele aeriene ucrainene au declarat că racheta rusă trasă asupra blocului de apartamente din Dnipro a fost modelul Kh-22, un tip mai vechi de rachetă de croazieră, mai puțin precisă decât majoritatea rachetelor moderne.
Noua salvă de rachete vine în contextul în care, pe front, atenția rămâne îndreptată înspre Soledar – micul oraș minier care a constituit o zonă de interes pentru forțele rusești în ultimele zile. Deși Kremlinul a declarat capturarea totală a orașului, forțele ucrainene continuă să susțină că luptele sunt în desfășurare.
În acest context, Statele Unite au hotărât să își sporească susținerea pentru Ucraina prin lansarea unui program extins și mai sofisticat de pregătire a forțelor ucrainene, axat pe lupte pe scară largă și menit să consolideze capacitatea Ucrainei de a recuceri teritoriul de la forțele rusești, a declarat duminică cel mai înalt general al Pentagonului, citat de The Washington Post.
Generalul Mark A. Milley, șeful Statului Major Întrunit, a declarat, în timpul unui zbor de la Washington spre Europa, că antrenamentul a început duminică în zona de antrenament Grafenwoehr din Germania și va continua timp de cinci sau șase săptămâni. Aproximativ 500 de soldați vor trece prin versiunea inițială a antrenamentului, axat pe ceea ce armata numește război cu arme combinate, în care tancurile, artileria, vehiculele de luptă și alte arme sunt stratificate pentru a maximiza violența pe care o provoacă.
“Vrem ca ucrainenii să aibă capacitatea de a-și apăra cu succes țara”, a declarat Milley, adăugând că “Ucraina nu face altceva decât să se apere, iar ei încearcă să elibereze Ucraina ocupată de Rusia”.
Pe de cealaltă parte, Rusia și Belarus au decis să înceapă, de luni, efectuarea de exerciții militare comune, potrivit Reuters.
Minskul spune că exercițiile sunt defensive, iar de când Moscova și-a folosit vecinul pentru a declanșa invazia împotriva Ucrainei în februarie anul trecut, Belarus a efectuat numeroase exerciții militare, atât pe cont propriu, cât și împreună cu Rusia.
Asigurările guvernului bielorus că exercițiile sunt pur defensive vin după ce Kievul și-a declarat în repetate rânduri îngrijorarea că un nou atac rusesc ar putea începe din direcția Belarusului.
Pe măsură ce tensiunile cu Belarusul cresc, iar loviturile asupra clădirilor civile continuă, Ucraina continuă să facă apel la aliații occidentali să furnizeze mai multe arme pentru a pune capăt “terorii rusești” și atacurilor asupra unor obiective civile, iar intenția aliaților pare a fi de a oferi armament din ce în ce mai puternic, pe lângă ajutorul tehnic.
- Seniorii, pe Tik Tok: Umor negru, dansuri, fitness și povețe/ Vechile generații au descoperit aplicația pentru tineri, iar acum o folosesc cu entuziasm în toată lumea - 31 ianuarie 2023
- VIDEO Ce e diferit în universitățile din Cehia, comparativ cu România? O tânără studentă din Constanța, plecată cu Erasmus: “Nu am putut să stabilesc o conexiune cu profesorii așa cum pot să fac asta aici în România” - 30 ianuarie 2023
- Antony Blinken, șeful diplomației americane: Toate opțiunile sunt pe masă pentru a opri Iranul din a obține arme nucleare - 30 ianuarie 2023