FOTO Caiacele au ”invadat” Lacul Tăbăcărie în weekend, la Constanța: “Faceți sport, nu fiți puturoși!”/ Mai… pe apă, competiția care a strâns la un loc iubitorii de vâsle

sursa foto: Info Sud-Est
sursa foto: Info Sud-Est

Zeci de sportivi de performanță, dar și amatori ai sporturilor nautice au luat sâmbătă parte la a doua ediție a competiției “Mai…pe apă”, organizată la Constanța, pe lacul Tăbăcărie. Sportivii de toate vârstele s-au întrecut în felurite probe, de la curse obișnuite de caiac la care au putut lua parte peste 30 de concurenți în același timp, la probe de sprint și chiar probe de echipă – singurul element constant a fost că singurele ambarcațiuni cu motor de pe apă au fost ale salvamarilor.

sursa foto: Info Sud-Est

Competitorii veniți în principal din Constanța, dar și alte părți ale țării, au fost separați în șase echipe, în funcție de instituția din care făceau parte. Astfel, printre competitori s-au numărat atleți dedicați de la cluburi sportive precum CS Farul Constanța, CSM București și CS Paddling, dar și tineri elevi și studenți, majoritatea cu mai puțină experiență, de la liceele cu program sportiv din Constanța și Agigea și de la Facultatea de Educație Fizică și Sport a Universității Ovidius din Constanța. 

sursa foto: Info Sud-Est

Sportivii au venit în echipe, însă majoritatea probelor au fost individuale – cursele pe distanța de 600 de metri cu caiacul au dat startul zilei, fiind urmate de cursele mai scurte dar și mai competitive de canoe – sprint și caiac – sprint, și Stand Up Paddle, pe distanțe de numai 200 de metri, și de întrecerile pe echipe canotca.

Evenimentul a inclus aproape șapte ore de probe constante pentru cele trei categorii de concurenți: bărbați, femei și juniori. Mulți dintre aceștia au participat la probe multiple, în unele cazuri una după alta, un efort considerabil și din cauza condițiilor de vreme. Activitatea fizică deja destul de dificilă a fost și mai mult îngreunată de vântul puternic, însă sportivii au perseverat și nu au lăsat vremea sau valurile să le strice distracția.

sursa foto: Info Sud-Est

“Cred că am ieșit cam pe locul 4…zeci”, a spus în glumă unul dintre participanți, Ioniță Florin, după ce a terminat prima probă de caiac pentru bărbați, care a avut doar 33 de participanți. În realitate a ieșit pe locul 16, dar nu părea cu nimic deranjat să fie la mijlocul clasamentului. Fost sportiv de performanță și multiplu campion național la caiac, el s-a întors pe Tăbăcărie doar ca să se bucure de apă și să-i încurajeze și pe alții să facă sport, fie el nautic sau nu.

“Faceți sport, nu fiți puturoși!”, este îndemnul atletului pentru oamenii de toate vârstele.

sursa foto: Info Sud-Est

Importanța accesibilității a fost luată în calcul și de organizatorii evenimentului, după cum explică Gabriel Culea, coordonator al echipei CS Paddling:

“Am și făcut probele astfel încât să aibă șanse și amatorii. Acest caiac este destinat intervențiilor pe mare, salvamarilor. Îl poate manevra cu ușurință după un timp foarte scurt oricine vrea să facă mișcare”. Din milioanele de practicanți ale acestor sporturi, continuă Gabriel Culea, majoritatea sunt oameni de peste 40 de ani, iar numărul lor este în creștere.

sursa foto: Info Sud-Est

Totuși, unii dintre cei ce au concurat pe Tăbăcărie sunt încă atleți activi totuși, dornici să câștige. Belibou Nicoleta Georgiana, în vârstă de 19 ani, a fost pe val atât la figurat cât și în sens literar. Sportiva legitimată la CS Farul a luat primul loc la mai multe probe în timpul concursului, dar a ținut să menționeze că avea un avantaj considerabil – ea practică caiac-canoe ca și sport de performanță de 7 ani și a obținut deja rezultate la concursuri naționale și mondiale, o experiență mult mai vastă decât celelalte concurente.

Toate probele feminine ale concursului au avut mult mai puțini participanți decât cele masculine, iar Nicoleta a explicat că este obișnuită cu acest fapt la competiții, deci nu este o particularitate a concursului de sâmbătă. 

sursa foto: Info Sud-Est

“Totuși este un sport dur, este un sport de forță (…) plus că noi venim pe un fond în care nu avem o mare tradiție a practicării sporturilor nautice, chiar dacă istoricul medaliilor și rezultate obținute de-a lungul timpului sunt foarte importante în nautica românească”, este explicația oferită pentru Info Sud-Est de Răzvan Marinescu, coordonator al compartimentului nautic CSM București și arbitru în cadrul competiției de sâmbătă.

Competițiile precum “Mai…pe apă”, menite pentru a fi în principal accesibile și distractive, au un efect pozitiv pentru popularizarea și avansarea sportului, continuă bărbatul: “Competiția e foarte frumoasă, creează un pionierat și un precedent în România a ceea ce va deveni, cred, cea mai importantă competiție intercluburi din țară”.

sursa foto: Info Sud-Est

Totuși, în ciuda atmosferei relaxate de pe mal, cu muzică și mascote, apa nu a dus lipsă de momente și mai tensionate. În special mai spre finalul zilei, a devenit clar că era vorba de o competiție, iar unele întreceri s-au terminat umăr la umăr sub strigătele observatorilor. 

Orice urmă de supărare era lăsată pe lac, iar pontonul de pe care au plecat participanții a văzut un trafic însemnat de zâmbete, fețe roșii de la efort și voie bună. 

După o zi de efort și bălăceală, evenimentul s-a încheiat cu o premiere, întâi a câștigătorilor fiecărei categorii, dar și pentru echipe. Fiecărei echipe i s-a oferit un punctaj la finalul concursului, în funcție de performanțele atletice individuale ale membrilor în decursul zilei,

În mod previzibil, cluburile sportive au ocupat primele locuri. CSM București a luat acasă cupa “Mai…pe apă!”, urmată de echipa CS Farul și de CS Paddling.

Dacă au existat resentimente, acestea nu și-au făcut simțită prezența la finalul zilei. Toți cei premiați au urcat pe podium exact cum s-au întors de pe apă – extenuati și uzi până la os, dar bucuroși.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții: