Fermierii din „Poiana lui Ovidiu“ își așteaptă oaspeții care sunt în căutarea produselor ”ca la țară”

Primăria orașului Ovidiu a lansat proiectul ”Poiana lui Ovidiu”, prin care administrația locală își propune să vină în sprijinul producătorilor locali, în contextul în care fermierii se confruntă tot mai des cu diferite obstacole în ce privește distribuția produselor acestora. Odată cu lansarea proiectului, inițiatorii acestuia au prezentat și site-ul www.poianaluiovidiu.ro prin care își propun să faciliteze prezentarea și promovarea activităţii producătorilor locali, pentru a asigura și locuitorilor orașului Ovidiu, în calitate de consumatori, dar și altor persoane, posibilitatea de a cumpăra la un preţ echitabil produse agricole de calitate.

Până în acest moment sunt 52 de fermieri care s-au alăturat proiectului și s-au înscris în Asociația ”Poiana lui Ovidiu”. Administrația locală își propune ca inițiativa, unică la nivelul Dobrogei, să fie cunoscută de un public cât mai larg pentru ca produsele fermierilor, despre care reprezentanții primăriei susțin că sunt de o calitate superioară, netratate chimic și cu gustul de odinioară, să ajungă pe mesele cât mai multor persoane. Producătorii își vor expune recoltele și în cadrul a două târguri, pe care primăria le va organiza și pe care își propune să le transforme într-o tradiție a orașului Ovidiu, care se vor desfășura toamna și înaintea Paștelui.

”Identitatea unui popor rezidă din respectarea valorilor și a tradițiilor naționale și locale. După Revoluție, am preluat rapid ceea ce părea interesant din cultura străină. Astfel, am uitat de Dragobete și l-am înlocuit rapid cu Valentine s Day, iar Halloween-ul a luat locul Drăgaicei. După ce ani de zile am fost ”grânarul Europei”, a urmat o perioadă de declin, în care ne-am hrănit cu produse mari, frumoase dar nesănătoase, iar astăzi conștientizăm și încercăm să regăsim gusturi autohtone. Orașul Ovidiu, prin satele Poiana și Grupul social Nazarcea (astăzi sat Culmea), era recunoscut pentru livezile, vița de vie și produsele legumicole. Pentru a nu rămâne simple amintiri, Primăria orașului Ovidiu în colaborare cu producătorii din aceste sate, au creat Asociația ”Poiana lui Ovidiu”, prin care ne dorim să relansăm agricultura locală și să promovăm fermierii și produsele de calitate. Prin intermediul acestei broșuri ne propunem să facem vizibilă activitatea acestora la nivel local, județean și chiar național, pentru a putea fi cunoscuți de cei ce își doresc să consume produse românești, cu gustul de odinioară. Doar revenind la ceea ce suntem, la ceea ce este cu adevărat autentic, generațiile viitoare își vor cunoaște trecutul și își vor recăpăta identitatea”, a declarat George Scupra, primarului orașului Ovidiu și inițiatorul proiectului ”Poiana lui Ovidiu”.